Taxa de afacere – 1 miliard

miercuri, 04 iunie 2003, 23:00
3 MIN
 Taxa de afacere – 1 miliard

Mai multi chiriasi din spatiile comerciale aflate in proprietatea sau administrarea Consiliului Local si Goscom sint nemultumiti de modul in care se organizeaza vinzarea acestor spatii. Acestia reclama faptul ca trebuie sa plateasca raportul de evaluare si documentatia cadastrala inainte de a participa la negociere, ca preturile sint foarte mari si ca nu s-a tinut cont la stabilirea pretului de vinzare de imbunatatirile pe care le-au facut de-a lungul anilor.
Directorul Goscom, Eduard Corduneanu a declarat ca, in cazul in care chiriasul nu va cumpara spatiul, i se va returna suma platita pentru raportul de evaluare.
„Am ramas fara cuvinte cind m-am dus la Primarie sa ma interesez de evaluare si mi s-a spus o suma in jur de 16 milioane de lei. In plus, evaluatorul nu tine cont de investitiile pe care eu le-am facut in acest spatiu. Daca tot s-a tinut cont de suprafata construita, de ce eu trebuie sa platesc 200 dolari/metru patrat, iar alte persoane care au spatii comerciale in acelasi bloc platesc in jur de 160 de dolari/metru patrat? Sint hotarita sa contest evaluarea facuta de firma din Piatra Neamt. Pentru o spatiu cu o suprafata de 147 de metri patrati trebuie sa platesc peste un miliard de lei!”, a declarat Mariana Cretu, patroana societatii Modern. Ea, la fel ca multi alti comercianti din pietonal, a facut modificari si modernizari la spatiile pe care le utilizeaza, nu inainte de a cere acordul Goscom. „Nu stiu ce se va intimpla cu banii cheltuiti pentru montarea geamurilor termopan. Eu am solicitat si am primit aviz favorabil de la Goscom pentru acest lucru. Prin urmare, consider ca la evaluare ar trebui sa se tina cont de acest aspect”, a mai spus Mariana Cretu.
In baza Legii 550/2002, care precizeaza cadrul juridic de vinzare a acestor spatii, stabilirea pretului minim de vinzare al spatiilor se face dupa un raport de evaluare, care va evidentia valoarea investitiilor efectuate de catre solicitant. Deducerea valorii investitiilor efectuate, indiferent de natura acestora, se face numai daca acestea ?ndeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au fost efectuate cu acordul proprietarului sau al titularului dreptului de administrare a spatiului si au fost executate pe baza unei autorizatii de construire, ?n conditiile legii. Valoarea investitiilor deduse ?n conditiile enuntate mai sus nu poate depasi jumatate din valoarea stabilita prin raportul de evaluare.
Pe de alta parte, in articolul 20 din Contractul de inchiriere incheiat intre Goscom si chiriasi se precizeaza ca lucrarile efectuate de chiriasi, pentru adaptarea spatiului la specificul activitatii, lucrarile de imbunatatire sau cele prin care se aduce un spor de confort, se fac pe cheltuiala si riscul acestora, fara ca, la incetarea locatiei, proprietarul sa poata fi obligat sa-l despagubeasca pe chirias. „Se poate ajuge la situatia hilara ca valoarea imbunatatirilor unor spatii mici sa fie aproape egala sau mai mare decit valoarea spatiului. Ar trebui sa aduc bani de acasa si sa-l rog pe chirias sa-mi cumpere spatiul. Nu putem tine cont de faptul ca si-au pus tavane false sau oglinzi de Venetia, pentru ca nu sint utile. Practic, noi vindem spatiul in forma in care chiriasul l-a preluat in urma cu ani de zile, tinindu-se cont de cheltuielile ocazionate de racordul la utilitati”, a precizat Eduard Corduneanu, presedintele comisiei de vinzare a spatiilor comerciale.
Conform Legii 550/2002, comisia de vinzare selecteaza evaluatorul spatiilor supuse vinzarii prin licitatie publica. In urma unei licitatii organizate la sfirsitul anului trecut, firma selectata pentru evaluarea spatiilor comerciale din Roman este SC „Soimul Bodeasa Leat” SRL din Piatra Neamt, societate specializata in proiectare-consultanta-evaluare-expertize-licitatii.
In urma evaluarilor facute, s-a ajuns la o suma cuprinsa intre 160-200 dolari/metru patrat de suprafata construita. Asta in conditiile in care o constructie noua facuta de firmele specializate ar costa in jur de 300 de dolari pe metru patrat. Prin comparatie, la Vaslui evaluatorul a stabilit faptul ca spatiile comerciale pot fi vindute chiriasilor cu un pret cuprins intre 240-400 dolari/metru patrat, incluzindu-se si imbunatatirile realizate de chiriasi. Insa, la vinzare, valoarea imbunatatirilor este scazuta din pret, ceea ce inseamna ca s-a adunat si s-a scazut o suma care nu a influentat pina la urma cu nimic valoarea finala a spatiului comercial.
La Roman, au de pierdut chiriasii care au investit zeci de milioane in modernizari si care nu au puterea financiara sa-si cumpere acum spatiul. (Lucia CRAINICU)

Comentarii