Se va rupe Mitropolia Moldovei?

miercuri, 14 iunie 2006, 22:05
6 MIN
 Se va rupe Mitropolia Moldovei?

O declaratie exploziva a IPS Pimen Suceveanul pune in discutie posibila scindare a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, dupa scindarea Mitropoliei Ardealului din martie, in urma demersurilor IPS Bartolomeu Anania. „Enoriasii bucovineni doresc reinfiintarea Mitropoliei Bucovinei”, sustine arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Popularizarea dorintei credinciosilor pe care ii pastoreste IPS Pimen a inceput inca din primavara acestui an, fiind ieri reluate de presa centrala, unde arhiepiscopul sucevean declara ca va incepe demersurile necesare in acest sens. „Timpul le va rezolva pe toate”, ne-a raspuns diplomatic inaltul ierarh, contactat ieri de „Ziarul de Iasi”, adaugind ca nu e acum momentul cel mai potrivit pentru aceasta scindare. Daca primele declaratii pe acest subiect au fost facute de arhiepiscopul sucevean imediat dupa scindarea Mitropoliei Ardealului, prin inscaunarea IPS Bartolomeu Anania in scaunul de Mitropolit al Clujului pe 25 martie, declaratiile de acum vin inainte de intrunirea Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, programata pentru inceputul lunii iulie. Se va clatina, oare, atunci, autoritatea Mitropolitului Daniel?
A doua scindare
Ridicarea Arhiepiscopiei Clujului la rang de Mitropolie, sub conducerea lui Bartolomeu Anania, a facut ca in rindul fetelor bisericesti din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor sa incolteasca ideea reinfiintarii Mitropoliei Bucovinei. Alegerea la inceputul anului a lui Laurentiu Streza ca Mitropolit al Ardealului, sustinut de Mitropolitul Daniel, pare sa le fi dat curaj ierarhilor suceveni. Conducatorul Arhiepiscopiei, IPS Pimen Suceveanul, a declarat insa ca aceasta dorinta este a enoriasilor si nicidecum a prelatilor. „Credinciosii bucovineni doresc acest lucru. Oamenii vor multe, dar Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane va fi cel care va hotari, in final. Este problema Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, care poate sa aprobe infiintarea unei Mitropolii la Suceava. S-a mai pus aceasta problema, dar ni s-a spus «la timpul potrivit»”, declara in martie presei centrale IPS Pimen. Insa, potrivit rinduielilor bisericesti, problema reinfiintarii Mitropoliei Bucovinei revine mai intii conducerii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei de la Iasi. Acest lucru este precizat intr-un comunicat transmis ieri redactiei de catre Patriarhia Romana, si in care se precizeaza: „Sintem in masura sa va informam ca, pentru infiintarea unei noi structuri administrative bisericesti, inainte de dezbaterea in Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, initiativa trebuie discutata si aprobata mai intii in Sinodul mitropolitan de la Iasi”. Potrivit regulilor bisericesti, Sinodul Mitropolitan este compus din ierarhii respectivei Mitropolii, avindu-l ca presedinte pe Mitropolitul locului. Infiintarea Mitropoliei Bucovinei presupune ca in zona sa existe cel putin o episcopie. „Vechea Mitropolie a Bucovinei avea mai multe eparhii care in prezent nu mai exista. Or, ca sa se reinfiinteze structura, trebuie sa avem macar o episcopie”, a precizat ieri arhiepiscopul sucevean. In structura Mitropoliei Moldovei si Bucovinei functioneaza la ora actuala doua episcopii: Episcopia Romanului si Episcopia Husilor, nici una insa in Bucovina. O Episcopie a Radautilor a existat insa, dar pina la ocuparea Bucovinei de catre Imperiul Austro-ungar, in 1775, apoi functionind doar cu un vicar la Cernauti.
Argumente istorice
Argumentul istoric este, de altfel, primul invocat de catre IPS Pimen in favoarea posibilei scindari a Arhiepiscopiei Sucevei de Mitropolia Moldovei. Sustinind asa-numite „calitati net superioare ale Bucovinei fata de alte provincii ale tarii”, arhiepiscopul aduce in discutie existenta in trecut a unei Mitropolii a Bucovinei. Secole la rind, Mitropolia Moldovei a functionat la Suceava, unde era si resedinta domneasca. Dupa Marea Unire din 1918, printr-o lege din 1925 s-a infiintat Mitropolia Bucovinei si Hotinului, cu centrul la Cernauti. Din 1944, cind Cernautiul a revenit URSS, Mitropolia s-a retras la Suceava, iar din 1948, odata cu plecarea Mitropolitului Sebastian la Iasi, s-a incheiat si existenta acesteia.
Un alt argument sustinut de IPS Suceveanul este salba de manastiri bucovinene intrate in patrimoniul universal. „Nu intinderea, ci calitatea zonei conteaza. Este eparhia cu cele mai multe si mai valoroase monumente istorice din tara si printre cele mai importante din lume. Asta e Bucovina”, sustine arhiepiscopul.
O Mitropolie cu averi imense
Pe linga ceea ce detine in prezent, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor revendica averi care s-ar ridica astazi la 192.000 de terenuri forestiere. Bogatiile bisericesti din Bucovina provin din 1783, cind Imparatul Iosif al II-lea a hotarit ca toate averile bisericesti inventariate in zona sa se constituie intr-un Fond, din care sa se intretina clerul ortodox. Averea Fondului cuprindea toate averile mobile si imobile ale Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor si ale tuturor manastirilor si schiturilor bucovinene cu mosiile lor din Bucovina si din Moldova. In 1870, statul austriac a vindut Fondului vastul domeniu muntos din Cimpulung Moldovenesc si Dorna, in suprafata de peste 69.000 hectare. Statul roman a recunoscut, in perioada interbelica, dreptul de proprietate al Fondului asupra averii bisericesti constituite in cea mai mare parte din paduri si dreptul bisericii de a administra aceasta avere. Comunistii au anulat insa aceasta recunoastere, nationalizind toata averea. Dupa 1990, IPS Pimen a declansat o adevarata lupta pentru redobindirea imensei averi. In 2004, in timpul campaniei electorale, el a obtinut de la guvernul Nastase o ordonanta de urgenta prin care Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor era pusa in proprietatea a 95.000 de hectare de teren forestier. Ordonanta nu a trecut insa de Camera Deputatilor, nefiind pusa inca in aplicare.
Rang mai inalt si mai multa putere in BOR
Redobindirea acestei imense averi ar cintari foarte greu in decizia Sinodului BOR privind reinfiintarea Mitropoliei Bucovinei, desi Inaltul Prelat neaga vreo legatura intre cele doua actiuni. „Redobindirea Fondului bisericesc nu are nici o legatura cu reactivarea Mitropoliei”, ne-a spus IPS Pimen. Vorbele sale contrazic afirmatiile facute de el in presa centrala, potrivit carora, dupa ce va reusi sa obtina Fondul, el va porni demersurile necesare conform canoanelor BOR pentru reinfiintarea Mitropoliei Bucovinei. Cert este ca, pe linga infaptuirea unei dorinte a credinciosilor, infiintarea Mitropoliei Bucovinei i-ar aduce IPS Pimen nu doar un rang mai inalt, ci si o mai mare putere in rindul BOR. Astfel, s-ar infiinta Episcopia Radautilor, ceea ce inseamna noi posturi de inalti prelati si mai multe locuri si, bineinteles, voturi mai multe in Sinodul BOR. Voturi importante si la asteptata desemnare a viitorului patriarh.
Mitropolia Moldovei: O Mitropolie a Bucovinei poate exista doar cu sediul la Cernauti
In fata declaratiilor arhiepiscopului Sucevei si Radautiului, Mitropolia Moldovei si Bucovinei spune ca sustine hotarirea Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, reunit in perioada 12-14 iulie 1994, la Bucuresti. „Intrucit Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane nu a fost de acord niciodata cu desfiintarea abuziva a Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Cernauti, Sfintul Sinod considera inoportuna reactivarea Mitropoliei Bucovinei cu sediul in alta parte decit in Cernauti si sprijina refacerea unitatii romanilor din intreaga Bucovina. Avind in vedere ca din 1994 si pina azi nu au intervenit elemente care sa duca la reconsiderarea pozitiei exprimate mai sus, Mitropolia Moldovei si Bucovinei ramine in continuare la cele hotarite de Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane”, se precizeaza intr-un comunicat trimis ieri la redactie de catre secretariatul Centrului Eparhial Iasi.
IPS Pimen: „Sint un anarhist”
IPS Pimen Suceveanul nu este la prima iesire de razvratit din sinul BOR, declaratiile sale deranjind atit inalti ierarhi, cit si politicieni. „Sint un anarhist”, a spus ieri arhiepiscopul. In 2004, a intrat in dezacord si cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in contextul evenimentelor aniversare de la Manastirea Putna prilejuite de Anul „Stefan cel Mare si Sfint”. Atunci, Mitropolia Moldovei si Bucovinei s-a delimitat de declaratiile arhiepiscopului care critica politizarea sarbatorii. IPS Pimen a adresat critici la adresa lui Ion Iliescu, care refuza constant sa retrocedeze padurile bisericesti. „Ei se tem sa nu-si piarda scaunele pe care au fost pusi politic, pentru ca sa apere cuceririle socialismului, intre care si proprietatea privata, confiscata ilegal de stat, din care orice membru al partidului se poate infrupta acum din plin. La fel si din padurile Bucovinei, pe care tovarasul Iliescu le vrea sa fie toate proprietate a partidului-stat”, spunea IPS Pimen Suceveanul. Imediat dupa ce Adrian Nastase a anuntat intentia sa ferma de a da paminturile cerute de prelati in administrarea acestora, IPS Pimen s-a remarcat printr-un discurs extrem de laudativ la adresa fostului premier, ceea ce a contrariat multa lume. La acea vreme, IPS Pimen a fost acuzat de oportunism in luarile sale de cuvint.

Comentarii