Sedinta cu bataie lunga la UMF

luni, 19 mai 2008, 22:31
4 MIN
 Sedinta cu bataie lunga la UMF

Sedinta de Senat mamut, la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa". Aproximativ patru ore, conducerea institutiei a discutat si votat noua grila de evaluare a personalului didactic si implicit noile reguli de mentinere in activitate a cadrelor didactice care au depasit virsta pensionarii.

"Daca grila nu va reusi sa rezolve satisfacator problema profesorilor pensionabili, iar institutia va avea probleme financiare, primii care vor avea de suferit vor fi chiar membrii Senatului. S-ar putea ajunge ca profesori cu functii de conducere sa ia salarii de preparator, ei fiind sanctionati pentru deficiente manageriale", declara ieri, inaintea sedintei de Senat, rectorul Vasile Astarastoae.

Senatul a pastrat in linii esentiale proiectul propus, usor imblinzit insa. Cum va reusi sa reaseze ierarhiile in UMF se va vedea insa abia la finalul anului academic. Rectorul institutiei spune insa ca, dintre cei aproximativ 70 de pensionabili citi are institutia in acest an, mai bine de jumatate vor fi din octombrie doar colaboratori, platiti la plata cu ora, pe linga pensie.

Evaluare pe doi ani, nu pe cinci ani

Proiectul noii grile a fost propus spre dezbatere publica inca de pe 5 mai, timp in care cadrele didactice au adus amendamente mai dure sau mai putin dure. Principalele sugestii au vizat acordarea unei perioade de gratie pentru actualii dascali astfel incit sa se poata incadra in barem, precum si revenirea la evaluarea activitatii pe o perioada mai larga, de 5 ani, si nu doar pe doi ani academici, octombrie 2006 – mai 2008, cum prevede proiectul propus de noua conducere a UMF.

Extremele au fost bine reprezentate, intre cadre de acord in totalitate cu noile criterii si cele care le considera "incomplete si discriminatorii pentru cadrele didactice din prima etapa a trierii, adica acelea care implinesc 65 de ani", dupa cum este de parere Mircea Covic. "Sistemul dinainte trebuia perfectionat, si nu radical schimbat", mai declara Mircea Covic, fost cancelar al UMF, in expunerea de motive adresata universitatii.

Senatul a tinut ieri cont partial de aceste propuneri. "S-a discutat mult, a fost o sedinta lunga si epuizanta. In linii mari, s-a aprobat proiectul initial cu citeva amendamente", a declarat dupa sedinta, prof.dr. Doina Azoicai, decan al Facultatii de Medicina.

Reguli drastice pentru cei care au peste 70 de ani

Grila de evaluare cuprinde cinci criterii principale care se refera la evaluarea activitatii didactice, a celei de cercetare, a activitatii stiintifice si a prestigiului profesional, precum si gradul de acoperire a disciplinei. In privinta activitatii didactice conteaza mult punctul de vedere al studentilor.

Astfel, potrivit proiectului, daca dascalii primesc mai putin de 30 din maximul de 40 de puncte de la studenti, atunci primul criteriu este considerat nul. "Alaturi de evaluarea studentilor, s-a mai introdus la acest criteriu si o alta componenta a activitatii didactice, si anume participarea la alte cursuri, cum sint cele de formare continua pe linie de UMF. Nu se putea limita activitatea didactica la punctul de vedere al studentilor", a spus Doina Azoicai.

La capitolul "activitatea de cercetare" se va tine cont de granturile in derulare. Conditii draconice trebuie sa indeplineasca profesorii de peste 70 de ani, membri ai academiilor de stiinte, care doresc sa fie mentinuti in activitate dupa aceasta virsta (ei avind acest drept legal pina la 75 de ani). Acestia trebuie sa cumuleze la acest al doilea criteriu principal cel putin 70 de puncte, fata de minimul 30 de puncte pe care trebuie sa le acumuleze un coleg cu virsta intre 65 si 70 de ani.

Fara un articol ISI, activitatea stiintifica valoreaza 0 puncte

Un criteriu definitoriu pentru mentinerea in activitate si obtinerea de punctaj la cel de-al treilea criteriu care se refera la activitatea stiintifica este publicarea in ultimul an al unui articol cotat ISI. Fara indeplinirea acestui criteriu, nici un alt criteriu al activitatii stiintifice din grila nu mai este luat in considerare. "Este un criteriu de care se tine cont la finantarea universitatilor", argumenteaza Vasile Astarastoae. "S-a mentinut acest criteriu, cu amendamentul ca se calculeaza punctaj nu doar autorilor, ci si coautorilor de articole ISI", a spus dupa sedinta decanul Doina Azoicai.

Pentru conducerea de doctorat, indiferent de numarul de teze confirmate finalizate, dascalul care solicita prelungire de activitate va primi invariabil 2 puncte. Va conta prezenta in colective editoriale de prestigiu, precum si coordonarea de structuri profesional stiintifice. Astfel, la criteriul privind prestigiul profesional, punctajul minim necesar este de 40 de puncte pentru dascalii cu virste intre 65 si 70 de ani, respectiv 90 de puncte, pentru cadrele didactice trecute de 70 de ani.

Pentru a fi mentinute in universitate, cadrele didactice care implinesc virsta pensionarii vor trebui sa obtina minimum 133 de puncte. Pentru colegii lor care trec si de cea de-a doua treapta, de 70 de ani, regulile sint si mai drastice. Va trebui ca punctajul final al grilei sa fie de cel putin 263 de puncte.

Comentarii