La Spitalul Cimpulung Moldovenesc intri cu o boala si iesi cu mai multe

vineri, 27 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 La Spitalul Cimpulung Moldovenesc intri cu o boala si iesi cu mai multe

In urma controlului efectuat de Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate (CJASS) Suceava la Spitalulul Municipal Cimpulung Moldovenesc cu privire la activitatea medicala si economico-financiara s-a constatat ca si in aceasta unitate spitaliceasca se petrec lucruri grave. Banii se cheltuiesc aiurea in conditiile in care bugetul este de austeritate si fiecare leu conteaza, iar in foile de observatie este o harababura de nedescris. Pacientii internati pentru o anumita boala risca sa iasa de aici cu mai multe, deoarece in drumul lor spre laborator ei iau contact cu "infectiosii" neexistind un circuit separat.
Astfel, desi peste tot in Sanatate este o lipsa acuta de bani iar bolnavii nu pot fi ingrijiti citeodata nici macar in limita bunului simt, la Spitalul Municipal Cimpulung Moldovenesc se vorbeste in draci la telefoane. Daca acestea ar fi date in interesul bolnavilor nu ar avea nimeni nimic de comentat dar cele mai multe sint folosite in scop personal. Risipa de bani se face si cind vine vorba de analize, foarte multe dintre acestea neavind nici in clin nici in mineca cu diagnosticul. De exemplu, unui pacient cu fractura la picior i se fac analize pentru ficat.
Zapaceala din foile de observatii care pune mari semne de intrebare cu privire la corectitudinea si eficienta activitatii ce se desfasoara in aceasta unitate a fost intilnita in special la Chirurgie, Obstetrica-Ginecologie si Neurologie. Astfel la Chirurgie, in majoritatea foilor de observatie nu se consemneaza toate informatiile necesare precum motivele internarii, antecedentele bolnavului si istoricul bolii. La blocul operator este trecut doar tipul de operatie nu si starea anatomo-patologica intra-operatorie. Pe Sectia de Obstetrica-Ginecologie nu toate foile au anexate dovada calitatii de asigurat, sint incomplete iar avorturile la cerere nu se interneaza.
Echipele de control au gasit nereguli si la Serviciul de Radiografie-Ecografie. Aici nu se efectueaza urografii si colicistografii decit una maxim doua pe saptamina motivat de faptul ca medicul nu are suficient timp. Uneori se fac radiografii dupa-amiaza si noaptea, necitite de radiolog a doua zi cind aceluiasi bolnav i se face radioscopie pulmonara, lucru foarte daunator pentru sanatate pacientul fiind iradiat nejustificat.
Despre haosul din foile de observatie si situatia de la Radiologie, dr. Maria Pop, directoarea Spitalului din Cimpulung Moldovenesc ne-a declarat: "Foile de observatie sint completate de fiecare medic in parte dar pina acum nu am avut probleme. Nu stiu ce s-a gasit la ultimul control facut de Casa insa intotdeauna o sa fie o neregula deoarece intotdeauna este loc de mai bine. La Radiologie eu stiu ca investigatiile respective se efectueaza doar atunci cind sint solicitate. Ele se fac pe baza de programare deoarece necesita o anumita pregatire a bolnavului".
In raportul intocmit, echipele de control ale CJASS au consemnat si faptul ca la Sectia de Interne s-au facut externari unui numar mare de cazuri de diabet zaharat care nu au fost echilibrate optim din punct de vedere al glicemiei si glicozuriei. Sefa spitalului din Cimpulung Moldovenesc este insa de alta parere. Ea spune ca de obicei in aceasta unitate se interneaza doar urgentele, respectiv comele diabetice. La Cimpulung nu exista diabetolog motiv pentru care consultatiile sint efectuate de internisti. Bolnavul este intr-adevar externat repede dar numai dupa ce a fost restabilit. El este trimis la Suceava unde se interneaza din nou
si continua tratamentul.
Pacientii veniti la analize dau nas in nas cu "infectiosii" de la Dermatologie
Un alt aspect negativ cu implicatii serioase vizavi de sanatatea pacientilor a fost sesizat la laborator. Aici, pacientii veniti la analize dau nas in nas cu "infectiosii" de la Dermatologie. Pentru ca nu exista un circuit separat care in opinia inspectorilor de la CJASS ar putea fi constituit fara nici o problema, multi dintre cei internati se mai "lipesc" de o boala, doua.
Referindu-se la perturbarea activitatii laboratorului de catre bolnavii din Sectia de Dermatologie care trec prin sectorul de bacteorologie, dr. Maria Pop ne-a declarat: "Laboratorul este intr-o cladire veche care nu a fost construita cu acesta destinatie Modificarile facute la nivelul Sectiei de Boli Infectioase, Dermatologie si Laborator au fost facute cu avizul medicilor de la Sanepid. Nu stiu de ce daca Sanepid-ul a acceptat, cei de la Casa ne fac probleme si spun ca nu este bine. Pina acum nu s-a plins nimeni, nu am avut nici o reclamatie. Altfel decit este acuma nu se poate deoarece ar trebui sa facem o cladire noua lucru pe care bugetul nu ni-l permite sub nici o forma"
Echipele de control ale Casei de Asigurari au mai sesizat un aspect pentru care spitalul Cimpulung Moldovenesc a fost considerat "original". Astfel, personalul de la salile de operatii care lucreaza in zilele de simbata si duminica este cel de la Serviciul de Urgenta, iar acesta nu este platit suplimentar ci primeste o zi libera. Dr. Maria Pop nu impartaseste parerea celor de la CJASS spunind ca "oamenii sint platiti in functie de banii de care unitatea dispune. Ce sa fie rau in faptul ca recompensam angajatii dupa posibilitati" se intreaba directoarea Maria Pop.
Pentru imbunatatirea activitatii medicale precum si pentru folosirea cu maxima eficienta a fondurilor alocate, dr. Ioan Mihetiu, presedintele CJASS Suceava a propus o serie de masuri. In afara masurilor de remediere a neregulilor constate printre propuneri se numara si incadrarea in bugetele de cheltuieli aprobate, atit in ceea ce priveste cheltuielile de personal care au o pondere mare pe totalul cheltuielilor si anume de 68,83%, cit si cheltuielile materiale si de servicii. Conducerea CJASS spune ca acest lucru este posibil prin stabilirea corecta si cu exigenta a numarului personalului pe compartimente, la minimul necesar renuntindu-se fara nici o retinere la posturile care nu-si justifica existenta. O alta masura propusa consta intr-o mai buna organizare a activitatii de asistenta medicala in sectiile spitalului in special in zilele de repaos si sarbatori legale tinindu-se cont si de numarul de bolnavi ramasi in sectii. (Cristina TURCU)

Comentarii