Maghernitele din centrul Radautilor

sâmbătă, 11 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Maghernitele din centrul Radautilor

In plin centrul Radautilor, pe strada Stefan cel Mare si in Ansamblul Piata Unirii traiesc in conditii de neimaginat 26 de familii. Este suficient sa vrei sa ajungi la piata agroalimentara sau la bazarul din zona pentru a vedea niste case darapanate si insalubre, in care nu iti vine sa crezi ca pot locui oameni. Si totusi 26 de familii locuiesc acolo de mai multi ani.
Pentru a ajunge la familia Prisacar, urci niste scari de beton, mergi atent pe un hol cu podeaua din lemn care scirtiie amenintator sub picioare, iar pe partea dreapta te intimpina o usa darapanata. Aurica Maria Prisacar locuieste impreuna cu cei doi copii ai sai intr-o camera inchiriata de la Primarie. "Ce sa va spun? Uitati-va si dumneavoastra. Nu avem apa, nu avem macar un grup sanitar, iar cladirea are nevoie de reparatii urgente. Apa aduc de unde pot, iar nevoile ni le facem intr-o galeata, si seara, cind nu mai este multa lume, o arunc la canalizare. De vreo doi ani Primaria a inceput sa construiasca un WC in curte, dar nici pina acum nu a fost dat in folosinta. Iarna este cum mai este, dar ma gindesc cu groaza ca vine vara si va fi un miros de nu vei putea sta intr-un loc. Au mai trecut pe aici cei de la Laboratorul de Sanatate Publica, ne-au amenintat cu amenda, dar noi ce vina avem? Bani pentru reparatii nu avem pentru ca si asa abia ne putem plati chiria pusa de Primarie", ne-a spus Aurica Prisacar.
Aceasta insista sa ne arate cum traieste si vecina sa, Constanta Schipor. Trecem printre mormane de gunoi si urcam alte scari subrede. Pe Constanta Schipor o gasim pe un pat intr-o camera mica si intunecata. Femeia se scuza pentru ca nu se poate ridica din pat. In urma cu doua saptamini a cazut de pe scara de lemn si si-a rupt citeva coaste. "Stau aici de aproape patru ani, primarul Mihai Frunza mi-a semnat repartitia. Traiesc ca si vecina, fara apa si fara grup sanitar. In aceeasi situatie sint si ceilalti care stau pe aici. Traim intr-un focar de infectie de unde oricind pot izbucni fel de fel de boli, foarte aproape se afla piata si bazarul, sint multi oameni, dar nimeni nu ne are grija. Am auzit ca Primaria ar vrea sa construiasca niste case sociale in care sa ne mute, dar cine stie cind se va intimpla acest lucru", ne-a spus Constanta Schipor.
Fiindca nu sint bani pentru a se repara cladirile din centrul municipiului, administratia radauteana a evitat pina in anul 1996 sa semneze repartitii in aceasta zona. Dupa acest an, insa, la propunerea primarului Mihai Frunza, consilierii radauteni au acceptat sa transforme aceste spatii in spatii de locuit pentru a fi repartizate apoi unor familii care mai de care mai nevoiase. Cu toata opozitia ecologistilor si a sefei Laboratorului de Sanatate Publica, consilierul local Diana Iliescu, in maghernitele din centrul municipiului au fost mutate 26 de familii, fara ca apoi Primaria sa se intereseze in ce conditii locuiesc. De la bugetul local abia s-au gasit bani sa se zugraveasca fatadele dinspre strada, dar interioarele nici nu au auzit de reparatii. Intr-o conferinta de presa organizata in aceasta saptamina, primarul Mihai Frunza recunoaste ca cele 26 de familii traiesc ca intr-un ghetou, dar nu vede solutii rapide pentru a rezolva problema. "Pregatim un proiect de hotarire prin care, cu banii de la buget sa construim case modeste in care sa mutam cu prioritate aceste familii. Dupa ce vom elibera aceste spatii, le vom inchiria sau daca va fi cadrul legal le vom vinde unor agenti economici, care vor avea tot interesul sa le repare", a spus primarul Mihai Frunza.
Liderul ecologistilor din Radauti, Constantin Georgescu, care are un sediu in aceeasi zona, spune ca in paralel cu initiativa primarului, va propune, in acelasi scop, un alt proiect de hotarire prin care, cu bani de la buget, Primaria sa poata cumpara apartamente de pe piata libera in care sa mute cele 26 de familii. (Florin COTOS)

Comentarii