Prejudiciu de 58,5 miliarde de lei – rezultate partiale ale verificarilor la firmelor lui Severin

miercuri, 06 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Prejudiciu de 58,5 miliarde de lei – rezultate partiale ale verificarilor la firmelor lui Severin

Rezultatele verificarilor efectuate de organele de control la firmele lui Severin Tcaciuc pina in acest moment au reliefat faptul ca statul roman are de primit, din aceste prime rezultate, nu mai putin de 58,5 miliarde de lei, bani dositi intr-un fel sau altul de patronul sucevean pina in momentul in care s-a dispus de catre institutiile abilitate ridicarea arhivelor firmelor magnatului Severin.
Dupa ce initial parchetul a retinut o prima suma, de 5 miliarde de lei pentru care s-a intocmit dosarul penal pentru inselaciune si evaziune fiscala, in a doua saptamina a lunii mai a.c., la inceputul saptaminii urmatoare, Garda Finaciara a transmis organelor de cercetare un al doilea dosar din care, pentru substiuire de produs – vinzarea de benzina Regular ca benzina Premium, a fost dispusa confiscarea sumei de 7,8 miliarde de lei. O saptamina mai tirziu, s-a aflat ca firma SEVERIN SRL Bosanci nu si-a platit inca din 1997 datoriile la Fondul Special al Drumurilor, suma ce ar trebuit virata in urma procesarii carburantilor.
La citeva zile dupa arestarea patronului sucevean, survenita pe 27 mai a.c., verificarile organelor de control financiar au scos in evidenta faptul ca, din afacerile lui Severin Tcaciuc cu gazolina, statul a fost prejudiciat cu nu mai putin de 23 de miliarde de lei. Dupa alte doua zile, inspectorii finaciari au descoperit la aceeasi firma Severin SRL Bosanci, facturi fiscale false insumind 18 miliarde de lei. Introducerea facturilor false in contabilitatea firmei nu a avut alt scop decit acela de a se acredita ideea ca cistigurile reale ale firmei sint ca si inexistente, pentru a nu plati astfel impozit pe profit. In sfirsit, in aceasta saptamina, un alt proces verbal finalizat de organele de control a relevat faptul ca statul a fost prejudiciat cu 3,7 miliarde de lei prin ingineria "SEVEN American", firma prin care Severin Tcaciuc se aproviziona cu combustibil de la firme fantoma pe care il revindea propriilor societati la un pret sub cel de achizitie. Toate aceste sume adunate reprezinta, cum am spus, nici mai mult, nici mai putin de 58,5 miliarde de lei.
Prezentarea modalitatilor de sustragere de la plata obligatiilor catre stat de catre Severin Tcaciuc se poate constitui intr-un adevarat manual pentru evazionistii fiscali, prin diversitatea si complexitatea ingineriilor finaciare puse la cale de patronul sucevean impreuna cu acolitii sai.
Astfel, de la evaziunea fiscala simpla ori substituirea de produse, specialistii in eludarea legii de la firmele lui Severin au trecut la actiuni complexe, ale caror fire sint greu de urmarit chiar si de specialisti. Un exemplu il constituie afacerea "gazolina", prin care statul a fost prejudiciat cu 23 de miliarde de lei. In fapt, Severin Tcaciuc cumpara gazolina de la Exprogaz Medias, prin Severin SRL Bosanci, pe care, partial o rafina in diferite rafinarii din tara, sau cel putin o purta pina la poarta acestora, parte o pastra la sediul firmei. Cind cisternele se intorceau cu produsele rezultate din rafinare – benzina sau motorina, acestea erau amestecate in rezervoare cu gazolina nerafinata. Surse din rindul fostilor angajati ai "Companiei" SEVERIN ne-au declarat ca nu a existat niciodata o diferenta la pompa intre diferitele tipuri de benzina expuse spre vinzare. Ca era scris pe tablita regular, Premium sau fara plumb, in fapt combustibilul provenea din acelasi rezervor, fiind de fapt un amestec de gazolina cu ceva aditivi. Tcaciuc Severin trebuia sa vireze statului acciza aferenta cantitatii de combustibil preluat din rafinarii, pe masura ce acesta urma sa fie comercializat. Pentru a se sustrage de la plata integrala a accizelor, SC Severin SRL Bosanci s-a aprovizionat in paralel de la alti
furnizori cu cantitati importante de produse petroliere similare care, cumulat cu ceea ce avea pe stoc din afacerea cu transformarea gazolinei in benzina si motorina, depaseau cu mult capacitatea de depozitare a firmei. Contabilii firmei lui Severin au incercat sa acrediteze ideea ca benzina si motorina provenita din rafinarea gazolinei in rafinarii nu a fost inca vinduta. In fapt stocurile in depozitele firmei erau zero. Controalele la firmele lui Severin Tcaciuc sint departe de a fi incheiate. Exista semnale din partea organelor de control ca zilele urmatoare vor fi scoase la iveala noi incalcari ale legislatiei fiscale, noi prejudicii aduse bugetului de stat rezultate din activitatea firmelor patronate de Tcaciuc Severin. (Neculai ROSCA, Mihaela MIHAI)

Comentarii