Procesomanii, pusi la zid de noul Cod de Procedura Civila

vineri, 04 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Procesomanii, pusi la zid de noul Cod de Procedura Civila

Noul Cod de Procedura Civila, intrat in vigoare acum citeva zile, a adus o serie de modificari importante in mersul instantelor, impactul asupra justitiabililor fiind, de asemenea, foarte mare. Cei mai loviti de prevederile noului Cod vor fi procesomanii. Acestia vor putea fi amendati cu sume cuprinse intre 300.000 lei si 7.000.000 lei. In capitolul cu pricina care prevede aplicare sanctiunilor respective se mentioneaza ca este considerata obstructionare a justitiei "introducerea cu rea-credinta a unor cereri vadit neintemeiate, precum si formularea cu rea-credinta a unei cereri de recuzare sau de stramutare". Mircea Hincu, presedintele Curtii de Apel Suceava, a declarat ca aceste reglementari sint bine-venite, si spera ca prin aplicarea de sanctiuni pecuniare substantiale pentru procesomani sa se reduca numarul oamenilor purtati de pomana prin salile de judecata.
De asemenea, aceleasi sanctiuni vor putea fi aplicate in cazul celor care incearca sa tergiverseze indeplinirea actului de justitie. Dintre aceste manifestari de obstructionare a justitiei amintim: contestarea cu rea-credinta a scrierii sau semnaturii unui inscris; neprezentarea martorului legal citat sau refuzul acestuia de a depune marturie; refuzul expertului de a primi lucrarea sau de a nu o depune la termenul fixat; neprezentarea unui inscris de catre cel care il detine, la termenul fixat, in acest scop de instanta. Persoanele turbulente care vor face scandal in salile de judecata sau care nu vor respecta dispozitiile legale privind executarea silita vor fi amendate, la rindul lor, cu aceleasi sume ca in cazurile precedente.
O alta modificare pe care oamenii ce au de a face cu justitia trebuie sa il cunoasca este acela ca intimpinarea trebuie depusa pina la prima zi de infatisare in fata instantei, in caz contrar piritul fiind decazut din dreptul de a mai propune probe.
Prin noul Cod de Procedura Civila s-a extins posibilitatea de a fi atacata o hotarire judecatoreasca. Recursul in anulare va putea fi declarat daca prin hotarirea atacata s-a produs o incalcare esentiala a legii, ori aceasta hotarire este vadit netemeinica. Recursul in anulare poate fi promovat in termen de un an de la data cind hotarirea judecatoreasca a ramas irevocabila.
Pentru evitarea unor noi procese care ar aglomera instantele de judecata, noul Cod de Procedura Civila prevede si posibilitatea ca in momentul executarii silite sa fie actualizate debitele, fara a mai fi nevoie de o noua actiune si un nou titlu executoriu.
Datorita acestor noi reglementari, presedintele Curtii de Apel Suceava crede ca persoanele care ajung dintr-un motiv sau altul in salile de judecata trebuie sa fie mai precaute. "Pentru a evita riscul ca partile sa fie decazute din unele drepturi sau sa suporte alte rigori impuse de noua procedura, recomand ca la introducerea si sustinerea unei cauze civile in instanta sa fie consultati avocatii", a indicat Mircea Hincu.
Incepind de saptamina viitoare, mai exact din data de 10 mai, va intra in vigoare legea cu privire la privatizarea activitatii executorilor judecatoresti. In conformitate cu Legea 188/2000 a fost infiintata Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti care la nivelul municipiului Suceava va avea un numar de 4 birouri de executori judecatoresti. Persoanele care vor avea de pus in aplicare un titlu executoriu vor apela de saptamina viitoare la aceste birouri, iar dosarele in curs de executare vor fi predate nou infiintatei Camere a Executorilor Judecatoresti care va avea competente pe raza judetelor Suceava si Botosani.
Legea 10/2001 cu privire la regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 reprezinta o alta lege de interes general care va da batai de cap instantelor de judecata. Actul normativ prevede ca imobilele in cauza pot fi restituite in natura sau, acolo nu mai este posibil, prin echivalent. Presedintele Curtii de Apel Suceava a avertizat insa ca persoanele care vor depune cereri de restituire trebuie sa o faca in cel mai scurt timp. El a aratat ca "fostii proprietari trebuie sa depuna cererile in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a legii, dupa acest termen cererile fiind considerate tardiv introduse". Data limita pina la care cererile de restituire a imobilelor este mijlocul lunii august, cind expira cele 6 luni de la publicarea legii in Monitorul Oficial. (Sandrinio NEAGU)

Comentarii