Tiganeala asfaltarilor electorale

Subtitlu

joi, 13 martie 2008, 21:19
4 MIN
 Tiganeala asfaltarilor electorale

Alesii locali s-au transformat ieri in actori ai unei piese de teatru privind campania electorala. Cele cinci proiecte de pe ordinea de zi au inflamat spiritele consilierilor. Sedinta publica a devenit un adevarat circ in care alesii iesenilor s-au acuzat reciproc de politizarea discutiilor.

Principalul subiect de rafuiala a fost proiectul prin care consilierul PD-L Daniel Oajdea a cerut expertizarea strazilor asfaltate de municipalitate din creditul Dexia. Nici proiectele care vizau facilitarea obtinerii de fonduri europene pentru doua spitale iesene nu au trecut fara intepaturi politice.

Incalzire la proiectele vizind centrele medicale de cercetare

Primul punct de pe ordinea de zi a fost propus de liberali, la solicitarea Spitalului de Recuperare, care voia sa concesioneze un teren. Discutiile cu privire la proiectul unitatii medicale au continuat citeva zeci de minute. La un moment dat, si consilierul Oajdea a ridicat mina pentru a se inscrie la cuvint, dar presedintele de sedinta a oprit dezbaterile. "Puteti sa ma criticati dupa sedinta. Supun la vot proiectul", a spus Munteanu.

Pina la urma, toti alesii prezenti au votat "pentru". Astfel, Consiliul Local (CL) a concesionat pentru o perioada de 49 de ani un teren de 1.500 mp si o cladire cu suprafata de 750 mp catre Spitalul de Recuperare. Aici ar urma sa fie amenajat un centru de cercetare privind lupusul eritematos sistemic, cu fonduri estimate la 6,5 milioane euro de la UE. Al doilea proiect, prin care CL oferea dreptul de constructie pe bunurile concesionate, a fost aprobat imediat, tot cu unanimitate de voturi.

Expertizare cu scandal

Scandalul a izbucnit la dezbaterea celui de-al treilea proiect de pe ordinea de zi, referitor la expertizarea strazilor. Comisiile CL au respins proiectul. Declaratiile s-au succedat cu repeziciune. Argumentele pro si contra au fost aruncate in special de Oajdea, pe de o parte, si reprezentantii Primariei si consilierii PSD, de cealalta parte.

"Va reamintesc ca proiectul nu are nevoie de avizul comisiilor, oricum PSD are majoritate in comisii. Am fost contactat de mai multi ieseni care au reclamat calitatea proasta a lucrarilor de asfaltare. Oamenii au facut sesizari si la Primarie, dar au fost persiflati. Oamenii cred intr-o complicitate intre Primarie si firme. Am vazut trotuare si strazi prabusite. Daca temelia drumului e proasta, nu avem drumuri de calitate. Singura in masura sa spuna daca s-au respectat normativele este o expertiza. Se cheltuiesc 100 de milioane de euro acolo", a precizat Oajdea.

Acuzatiile lui au fost contrate de Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. "Sint citeva lucruri scapate din vedere. Normal ar fi fost sa se intereseze daca problemele semnalate de el nu au fost semnalate si de executiv. Se pot aduce documente scrise in acest sens. Inca de anul trecut s-au dat sistari de lucrari, note de remediere. Nu este receptionata nici o strada. Nu este nevoie de hotarire de consiliu ca sa aplicam legea. Va rog frumos sa exprimati, in scris, cine a fost persiflat si de cine. Nici complicitate nu poate fi, noi am sesizat problemele de la inceput. Sint poze si documente datate cu mult inainte de a incepe campania electorala pe care o desfasurati. Trebuie sa va amintesc ca nici imprumutul luat de Primarie nu este atit de mare, 100 de milioane de euro", a precizat Chirica.

Microfoane taiate si cereri de demisie

Imediat dupa ce directorul tehnic si-a incheiat declaratia, Oajdea a cerut sa ia din nou cuvintul. "Mi-a fost amintit numele. Conform regulamentului, trebuie sa imi dati cuvintul", s-a adresat Oajdea presedintelui de sedinta. Munteanu insa l-a ignorat. "Nu putem sa asistam la un circ facut de acest consilier", a spus Munteanu.

Mai mult, cind a vazut ca Oajdea insista, Munteanu a dat dispozitie ca microfonul aflat la Oajdea sa fie inchis si a dat cuvintul consilierului PSD Antimir Dasu. Acesta insa nu s-a putut face auzit, pentru ca nici microfonul lui nu functiona. In acelasi timp, Oajdea s-a ridicat de pe scaun si a inceput sa tipe. "Vreau sa cer demisia domnului Chirica pentru ca el nu face declaratii administrative, ci declaratii politice", a spus Oajdea.

Liberalul Botez a incercat apoi sa gaseasca o cale de compromis, propunind Primariei ca Oajdea sa fie numit in comisia de receptie a strazilor. Pina la urma, proiectul propus de Oajdea a fost respins de catre CL.

Impotriva au votat alesii PSD si PC, iar pentru proiect au votat consilierii PD-L si liberalii, cu o exceptie: Camelia Gavrila s-a abtinut. "Am considerat excesiv de politizat demersul consilierului Oajdea. Asfaltarile au inceput de anul trecut. Daca ar fi fost probleme, se puteau urmari lucrarile. Expertiza nu se face cu cutitele pe masa. In plus, lucrarile nu sint terminate. Cred ca este un demers pe o zona de campanie electorala. Am incercat sa fiu dincolo de un joc politic, eu fiind si manager", a explicat Gavrila.

Dupa aceste dezbateri aprinse, consilierii au aprobat in citeva minute alte doua proiecte. Unul a vizat Spitalul Sf. Spiridon, care intentioneaza sa obtina 10 milioane de euro fonduri europene pentru amenajarea unui centru de cercetare in farmacologie. Ca si in cazul Spitalului de Recuperare, CL a aprobat concesionarea unui teren de 800 mp. Ultimul proiect a vizat o chestiune formala de fond funciar.

Comentarii