Traian Basescu a oprit eutanasierile de maidanezi de la Iasi

duminică, 13 ianuarie 2008, 21:50
4 MIN
 Traian Basescu a oprit eutanasierile de maidanezi de la Iasi

Masurile anuntate de autoritati in cazul focarului de rabie din municipiul Iasi ar putea fi stopate. Modificarile la Legea 205/2004 privind protectia animalelor promulgate vineri de presedintele Traian Basescu au turnat plumb in picioarele autoritatilor, care si asa nu s-au consumat prea mult pentru a lichida focarul de rabie.

Astfel, in textul noii legi privind protectia animalelor se specifica faptul ca este interzisa eutanasierea ciinilor si pisicilor, cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar. Legea nu este, deocamdata, in vigoare, nefiind publicata inca in Monitorul Oficial.

Ieri, protest al iubitorilor de maidanezi

"In noua lege se spune ca nu se omoara ciinii sanatosi, iar pina acum au fost eutanasiati la Iasi 32 de ciini fara a ni se arata certificate medicale prin care sa se ateste faptul ca erau bolnavi de rabie", a precizat Catalina Strajeru, presedinte al Asociatiei "Sf. Mucenic Trifon". Conducerea Directiei

Sanitar-Veterinare (DSV) a afirmat ca noua lege privind protectia animalelor, care va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial, nu poate influenta masurile trasate in planul comandamentului antiepizootic local. Reprezentantii DSV au anuntat totusi ca nu vor mai fi eutansiate animale din zona de protectie, ci doar vaccinate si tinute sub observatie.

In cursul zilei de ieri, mai multi iubitori de animale s-au strins in fata Casei Patrate pentru a trage un semnal de alarma. "Nu a fost un miting. Ne-am intilnit in fata Casei Patrate mai multi iubitori de animale pentru a atrage atentia autoritatilor cu privire la metodele ilegale prin care se eutanasiaza ciinii. Nu sintem absurzi, animalele bolnave trebuie ucise, dar numai acestea", a afirmat Strajeru.

Pe de alta parte, autoritatile continua sa puna in aplicare masurile privind combaterea si prevenirea rabiei in municipiul Iasi, dar de vineri nici un ciine nu a mai fost eutanasiat. Practic, pina ieri, reprezentantii DSV au vaccinat peste 1.070 de animale din aproximativ 500 de curti din zona de protectie, care vizeaza numeroase cartiere pe o raza de trei kilometri raportata la b-dul Poitiers, locul in care saptamina trecuta a fost gasita vulpea bolnava de rabie si mincata de ciini. Astfel, au fost vaccinati antirabic peste 570 de ciini, 219 pisici, aproximativ 60 de porci, 44 de cai, 32 de vaci, dar si 144 de oi.

32 de eutanasieri pina acum

"In cadrul comandamentului antiepizootic s-a decis sa nu mai fie eutanasiate alte animale in afara celor 32 de ciini care au fost identificati exact in perimetrul in care a fost gasita vulpea. Simbata s-a decis ca celelalte animale fara stapin care vor fi identificate sa fie transportate la padocul de la Miroslava pentru vaccinare si punerea sub observatie", a afirmat directorul tehnic al Primariei, Mihai Chirica, membru in cadrul Comandamentul Antiepizootic Local.

Astfel, pina in prezent au fost capturati si eutanasiati 32 de ciini fara stapin, iar alti 81 de ciini au fost prinsi si pusi sub observatie. Totodata, reprezentantii DSV au precizat ca un cetatean din zona Poitiers a sunat la  numarul unic de urgenta 112, simbata seara, si a semnalat prezenta unei vulpi care a atacat doi maidanezi, ceea ce ar indica ca e suspecta de turbare.

"Cercetarile efectuate in cursul zilei de astazi (n.r. – ieri) nu au confirmat prezenta animalului in zona, dar au confirmat semnele luptei dintre animalele semnalate, adica urme de singe si de par. Cercetarile la fata locului vor continua si pe 14 ianuarie, pentru clarificarea situatiei", a precizat directorul DSV, Ionel Bondoc.

Pina la 10.000 lei amenda pentru acte de cruzime impotriva animalelor

Modificarile la Legea 205/2004 vizeaza amenzi de pina la 10.000 de lei pentru proprietarii care nu au grija de animale sau inchisoare de pina la trei ani. Astfel, detinerea si comercializarea de animale salbatice de catre persoane fizice si juridice neautorizate, cu exceptia gradinilor zoologice, se constituie in infractiune. Aceasta se va sanctiona cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda penala de la 500 la 10.000 de lei si confiscarea animalelor.

Omorirea animalelor, din perversitate, folosirea unor vietuitoare pentru dresarea ciinilor, abandonarea animalelor sau doparea acestora se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la trei ani sau cu amenda penala de la 1.000 de lei la 10.000 de lei. Folosirea animalelor pentru cersetorie in scopul obtinerii de foloase necuvenite se va sanctiona cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda penala care poate ajunge la 6.000 de lei.

"Normal ar fi ca toti cei care maltrateaza animalele sa faca inchisoare, pentru ca o persoana cu bani poate achita amenda si sa ramina in libertate. In aplicarea noilor prevederi, politia va avea un rol foarte important", a apreciat Catalina Strajeru, presedinte al Asociatiei "Sf. Mucenic Trifon".

Comentarii