Un milion de euro pierdut in gunoaie

duminică, 28 februarie 2010, 20:16
6 MIN
 Un milion de euro pierdut in gunoaie

Are cineva de aici un interes ca aceasta a doua retrocedare sa nu se mai faca? S-a comis un abuz la prima retrocedare, abuz ce ar putea iesi la iveala odata cu acceptarea celui de-al doilea dosar? Sint intrebari la care, in loc de raspuns, sefii institutiilor implicate se bilbiie.

Autoritatile locale s-au prins in mrejele unei afaceri cu o miza in valoare de peste un milion de euro. Doi proprietari, dupa ani de perindari prin institutiile publice, au adunat cite un teanc de hirtoage. Unul dintre ei, Ionel Ioanid, a reusit sa obtina anul trecut un titlu de proprietate. Al doilea, Lucian Ailenei, mandatarul mostenitoarei vechilor boieri Badarau, Adriana Ghelt, a fost lasat pe dinafara chiar daca are la dosar o hotarire pentru punerea in posesie, definitiva si irevocabila, data de instanta.

Lucian Ailenei, administratorul agentiei imobiliare "Casa Alba" s-a vazut pus in situatia de a nu putea primi terenul pentru ca dosarul Ghelt a disparut undeva pe traseul Primarie-Prefectura-Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI). Ailenei sustine ca pentru eliberarea titlului angajatii OCPI i-au cerut spaga 100.000 de euro.

Un dosar disparut

Initiat la mijlocul anilor ’90, demersul Simonei Missir – continuat ulterior de fiica acesteia, Adriana Ghelt, privind punerea in posesie cu 9 hectare in Bucium a ajuns prima data aproape de solutionare in 2006. Atunci, in baza actelor depuse la Primarie, OCPI a scris un titlu de proprietate pentru 9 hectare.

In spatele acestui titlu se afla o hotarire a Comisiei Judetene de Fond Funciar (CJFF) din 2002. Prefectura a refuzat sa semneze titlul, reprezentantii institutiei sustinind ca acesta a fost returnat cu tot cu documentatie catre OCPI.

Ulterior, reprezentantii Simonei Missir au obtinut in instanta in 13 august 2009, printr-o sentinta definitiva si irevocabila, obligarea autoritatilor la punerea in posesie. Actiunea ar fi trebuit sa se faca pe baza unei fise de punere in posesie intocmita de municipalitate in 2005. Potrivit acesteia, Ghelt ar fi trebuit sa primeasca terenul pe bucati. Una din suprafete, de aproape 3,5 hectare, se afla in Tatarasi, linga Geen Park.

Intre 2006 si 2009, dosarul Missir s-a evaporat, municipalitatea, OCPI si Prefectura spunind ca actele au disparut. "Orest Oanea si Mugurel Cozmanciuc (n.r. fosti directori ai OCPI) mi-au comunicat ca dosarul pur si simplu a disparut de la OCPI. De trei ori a fost redepus, s-au facut si memorii in instanta la proces pe acest motiv", a declarat Lucian Ailenei.

Dupa obtinerea hotaririi din instanta, Ailenei a reconstituit la Prefectura dosarul initial, din còpii. Principala problema a autoritatilor o reprezinta disparitia originalului fisei de punere in posesie, disparitie care a dus la blocarea aplicarii hotaririi.

Doi proprietari pe un teren de milioane

Terenul pe care il revendica mostenitoarea Simonei Missir se afla in Bucium. Comisia Locala de Fond Funciar (CLFF) Iasi a propus in fisa de punere in posesie alt amplasament, aflat partial in Tatarasi. In aceeasi situatie se aflau si Ionel si Grigore Ioanid, acestia solicitind retrocedarea a 8 hectare, tot in Bucium. Sincopele CLFF si CJFF i-au dus pe cei doi in instanta. Acestia au obtinut punerea in posesie printr-o sentinta din 2004, pe baza fisei 5377 eliberata de municipalitate in 2003.

Terenurile cistigate de Ioanid si Ailenei au ajuns sa se suprapuna insa pe o suprafata de circa 1,8 hectare, suprapunerea fiind pe o zona aflata in plina dezvoltare imobiliara, linga Green Park. Sotia lui Ionel Ioanid, un iesean in virsta de 66 de ani, aflat la pat de 10 ani, spune ca nu are habar de suprapunere. "Este prima data cind aud de asa ceva. Pe noi nu ne-a instiintat nimeni. Noi am avut alta suprapunere, in Bucium, dar s-a rezolvat si de atunci nu mai stiu nimic", a declarat Daniela Ioanid. "Terenul nu mi l-au dat unde trebuia, in Bucium. Au fost suprapuneri, improprietariri, discutii pe la comisii. Am obtinut greu titlul si terenul e imprastiat peste tot", a precizat Ionel Ioanid.

O fisa pierduta

Ailenei a avut mai putin noroc decit Ioanid. Hotarirea instantei, prin care urma sa primeasca 1,8 ha linga Green Park, obtinuta in august anul trecut, nu a ajuns sa fie pusa in aplicare nici pina astazi. "Cadastrul a eliberat dupa doar o luna titlul pentru Ioanid", a precizat Ailenei. Mandatarul Adrianei Ghelt sustine ca la doar o zi dupa ce a cistigat procesul in instanta a prezentat Prefecturii si OCPI hotarirea solicitind sa nu fie eliberat alt titlu pe suprafata cistigata de mostenitoarea Simonei Missir. "Hotarirea instantei a ramas definitiva pe 13 august 2009. Pe 14 am fost in audienta si la OCPI, si la Prefectura unde am cerut aplicarea ei. Pina atunci am mai fost in audiente si am fost dat afara, mi s-a spus ca nu-s acte la dosar", a amintit Ailenei.

Reprezentantii Primariei spun ca nu este vina lor ca fisele pe care le-au eliberat – pe baza carora s-au dat hotariri in instanta – aveau suprafete care se suprapuneau si arunca pisica in curtea OCPI. "Noi nu aveam o baza de date la acel moment. Tocmai pentru a se verifica daca exista suprapuneri OCPI verifica aceste fise. La emiterea fisei pentru Missir nu ni s-a comunicat nimic", a declarat Denisa Ionascu, sefa Serviciului Juridic din cadrul Primariei.

In privinta disparitiei originalului fisei pentru Missir, cei de la Primarie ridica din umeri. "Acel document nu este la noi. A iesit cu adresa de inaintare catre OCPI si nu s-a mai intors", sustine Ionascu.

Totodata, reprezentantii OCPI spun ca fisa a plecat in 2006 la Prefectura odata cu titlul care nu a mai fost semnat si care a fost returnat institutiei fara restul documentelor. "In corespondenta pe care am avut-o ulterior cu Primaria am primit o copie care are pe spate avizul unui reprezentant OCPI, ceea ce inseamna ca fisa a ajuns totusi la ei", a declarat Narciza Nedelcu, sefa OCPI. "Noi nu putem elibera titlul, chiar daca exista o hotarire din instanta, daca nu avem in spatele ei fisa de punere in posesie in original sau conforma cu originalul si planul cadastral. Daca Primaria sau CJFF ne transmit aceste informatii, eliberam titlul", a completat directorul OCPI.

Reprezentantii Prefecturii spun ca ultima urma a fisei de punere in posesie o reprezinta o adresa de inaintare a ei catre OCPI de catre Primarie. Prefectul Dragomir Tomaseschi spune ca dosarul Ghelt este acum in lucru. "Acum facem demersuri pentru punerea in executare a sentintei. Suntem in situatia de a initia demersuri pentru a fi refacuta fisa de catre Primarie. Dialogul cu institutiile dureaza de citeva saptamini. Din ce am inteles, proprietarul este dispus sa primeasca un teren aflat in imediata apropiere", a precizat Tomaseschi. Solutia Prefecturii e sa lase lucrurile asa cum sint pentru Ioanid, iar lui Ailenei sa i se dea teren alaturi.

Potrivit inspectorului guvernamental Mihai Elvadeanu insa, retrocedarea terenului mostenitorilor Badarau este in prezent imposibila in ciuda existentei unei sentinte definitive si irevocabile data de instanta. Astfel, in acest moment, chiar daca ar exista, fisa invocata de mandatarul Adrianei Ghelt ar fi inutila, din cauza titlului deja eliberat pentru Ioanid.

"Am fost vineri la municipiu. Trebuie sa se faca o alta fisa, pentru ca cea veche, chiar daca s-ar gasi, nu poate fi folosita pentru ca o parte din teren este ocupat cu un titlu dat tot pe instanta. Trebuie sa se discute cu mandatarul pentru a se schimba amplasamentul suprapus. Trebuie sa se ia legatura cu Agentia Domeniilor Statului (ADS), sa se identifice daca ADS are teren in apropiere si daca mostenitorii sint de acord sa il ia pe acela. Cind municipiul da fisa OCPI trebuie sa dea titlul. Nu le-am dat un termen, trebuie sa ia legatura cu petentul", a precizat inspectorul guvernamental.

–––

Spaga de 100.000 euro?

Narciza Nedelcu, sefa de la Cadastru

Mandatarul Adrianei Ghelt invoca "interese obscure" ale autoritatilor. Acesta da de inteles ca sefii de la OCPI si-ar fi cerut "dreptul" din valoarea terenului de la Green Park pentru a-i elibera titlul de proprietate. "La sfirsitul lui noiembrie s-a pus problema sumelor de bani. Trei angajati ai OCPI mi-au cerut 100.000 de euro spaga, cite 50.000, 25.000, respectiv 25.000 de euro pentru a primi titlul", a declarat Ailenei.

Acesta mai spune ca la una din audiente sefa OCPI "a adus la intimidare doi prieteni, ofiteri de la DNA si DIICOT". "Eram la rind si am auzit inainte sa intru cum Nedelcu i-a spus unuia dintre ei «vezi cum faci sa-i ingreunezi situatia». Mi-a spus sa explic cum am dat spaga la prefect. Am spus ca singurii bani mi-au fost ceruti de OCPI. Nu stiu de cind audientele la OCPI se tin cu DNA de fata", spune Ailenei.

Sefa OCPI afirma ca solicitarea banilor la OCPI este o inventie. "Daca nu ai un dosar in baza caruia sa dai titlul, cum sa ceri spaga? Eu sint impecabila ca imagine. Daca nenorocitul ma acuza de ceva, il dau in judecata", a declarat Narciza Nedelcu.

Comentarii