Boieri pe banii nostri

luni, 08 mai 2000, 23:00
4 MIN
 Boieri pe banii nostri

In timp ce majoritatea vasluienilor trudesc din greu sa cistige o bucata de piine, multi dintre sefii judeteni care conduc foste regii sau actuale companii si societati cistiga salarii de milioane spre invidia celor multi. Acest lucru a fost criticat in termeni foarte duri si de presedintele Constantinescu care a scos in evidenta ca la regiile si companiile nationale salariile directorilor depasesc aproape orice imaginatie. Daca, la nivel central, aceste declaratii i-au suparat pe directorii in cauza, la nivelul sucursalelor judetene sau al regiilor locale conducatorii unitatilor au ramas indiferenti. Unii dintre ei nu prea au vrut sa-si faca publice salariile, pentru a nu intra in gura lumii si, mai ales, pentru a nu produce valuri in rindul salariatilor.
Lupta mare pentru "cea mai tare leafa"
In judetul Vaslui, cele mai mari salarii se pare ca le au cei care lucreaza in cadrul Companiei Nationale de Electricitate "Conel". Ioan Turbatu, directorul general al Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice (SDEE) Vaslui a fost de acord sa-si publice venitul: 7,855 milioane de lei salariul tarifar de incadrare, la care se mai adauga un spor de vechime de 20% (adica 1,57 milioane de lei), un spor de fidelitate de 8% (628.464 lei) si un spor de conducere de 55% (4,32 milioane de lei). Adica salariul brut total este de 14,376 milioane de lei, ceea ce inseamna 8,631 milioane de lei "in mina". Ceilalti trei directori adjuncti ai sucursalei, respectiv Zoltan Sukozd – director adjunct Finante-Patrimoniu, Dumitru Bahrim – director adjunct Energetic si Operatiuni Comerciale, Dorel Girdeanu – director adjunct Exploatare, Mentenanta, Dezvoltare au salarii ceva mai mici, adica 8 milioane de lei net fiecare.
La fel de "rau" o duce si Marian Puescu, directorul de la Uzina de Termoficare Urbana (UTU) Vaslui, unitate subordonata companiei Conel, care are o leafa de peste 11 milioane de lei brut, adica "vreo 7 milioane de lei pe luna", cum ne-a declarat chiar el. Evident ca in acest salariu intra si doua sporuri, cel de vechime si cel de conditii deosebite de lucru.
Directorii de la fostele regii locale nu se pot plinge nici ei
Salariile directorilor din fostele regii locale sau judetene sint stabilite de catre alesii poporului, consilierii, care au fost marinimosi.
De exemplu, directorul general de la fosta regie "Drumuri si Poduri", actuala SC Lucrari Drumuri si Poduri SA (LDP) Vaslui, are un salariu brut de peste 10 milioane de lei. Aici intra atit sporul de vechime, cit si un spor de drumar care se acorda tuturor din bransa.
"In mina ramin cu doar vreo 6 miloane de lei. Nu este asa mare cum ar crede altii. Daca nu se realizeaza planul, imi poate fi chiar si diminuat", ne-a precizat Gheorghe Acatrinei, directorul SC LDP SA Vaslui.
La regia locala, actuala societate Goscom, toate salariile pleaca de la 9 milioane de lei in jos, adica de la cit este venitul brut lunar al directorului Vasile Paval. Cel putin asa a declarat un consilier local care este si membru in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA): "In sedinta Consiliului Local Vaslui, s-a aprobat un salariu ce ajunge cu tot cu sporuri la 9 milioane de lei."
Interesant este ca atunci cind s-a votat leafa directorului Paval presa a fost poftita frumos afara, de parca s-ar stabili cine stie ce strategie militara.
Apele Romane, Transurb si Imbunatatirile Funciare, cele mai mici lefuri
Cele mai mici salarii, din cite am reusit sa aflam, le au conducatorii unitatilor Transurb Vaslui si Serviciul de Gospodarire a Apelor Judetean (SGAJ) Vaslui. La transport in comun, leafa directorului Elena Daniel a fost stabilita tot de Consiliul Local Vaslui, care de aceasta data nu a mai avut asa mare larghete – aproximativ 5 milioane de lei, adica de doua ori mai mult decit salariul mediu brut pe societate.
Gabriel Besleaga, directorul SGAJ Vaslui, ne-a spus ca salariul lui negociat este de 5 milioane de lei, la care se adauga doar sporul de vechime de 15%. Daca aceasta suma este neta sau bruta, directorul Besleaga nu ne-a spus.
Cel mai rau sta directorul sucursalei Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare. Mirel Atanasie ne-a declarat ca leafa lui "pe fluturas" este de 3,5 milioane de lei brut, la care se mai adauga ceva sporuri. Dar, in urma impozitarii, nu ia in mina mai mult de 3,5 milioane de lei.
Salariile directorilor de la stat vor scadea pina la 4,5 milioane de lei
Prim-ministrul Mugur Isarescu intentioneaza sa ia masuri pentru ca salariile managerilor din intreprinderile cu capital de stat sa fie reduse. Leafa unui director ar putea fi de aproximativ 4,5 milioane de lei. Premierul a facut mai multe calcule si a ajuns la concluzia ca eficienta nu a fost direct proportionala cu lefurile. (Theodor ISTRATE )

Comentarii