Comisarul Coser, din nou la inchisoare

luni, 30 aprilie 2001, 23:00
5 MIN
 Comisarul Coser, din nou la inchisoare

Dupa aproape 3 ani, dosarul privind pe Fanel Coser, fost comisar la Garda Financiara (GF) Vaslui, acuzat de luare de mita de catre Zaharia Ghimus, patronul SC "Prodstefana" SRL Vaslui, a fost solutionat. Coser a fost condamnat la 8 luni de inchisoare si, in baza unui mandat de executare emis de instanta, a fost incarcerat la arestul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Vaslui, unde-si va executa pedeapsa. Coser mai fusese arestat in aceasta cauza in perioada 23 septembrie – 30 decembrie 1997.
Avocatul Silviu Epure, aparatorul lui Coser, considera ca procesul nu a fost tocmai ortodox.
Prima plingere, in februarie 1997
Dupa cum sustine Epure, problemele lui Coser au inceput in ianuarie 1995, cind acesta, impreuna cu alti comisari de la GF Vaslui, a demarat un control financiar-contabil la firma lui Ghimus. Controlul a fost finalizat in iunie 1995, iar, prin nota de control intocmita, Ghimus a fost obligat sa plateasca catre stat impozit pe profit si alte taxe in valoare de aproximativ 20 de milioane de lei, stabilindu-se totodata ca acesta beneficia si de unele scutiri pentru impozitul pe profit. Pentru diferenta ramasa, comisarii au calculat datoriile catre stat. Dupa definitivarea controlului, Ghimus a facut plingere impotriva procesului-verbal de constatare, dar plingerea i-a fost respinsa, iar in cursul anului 1996, debitele catre stat au fost achitate.
In februarie 1997, Ghimus a facut plingere la comisarul general al GF, prin care sesiza ca, in urma cu 2 ani, cu ocazia controlului efectuat de Coser, acesta i-ar fi pretins, in total, aproximativ 200 kilograme de faina de griu si 360 kilograme de tarite. De asemenea, ca Fanel Coser ar fi solicitat mincare si bautura pe perioada controlului, iar la final 5 milioane de lei, pentru a nu-l obliga la plata impozitului pe profit, aferent veniturilor realizate in perioada respectiva. Dar, in urma verificarilor efectuate de catre comisari din cadrul Garzii Financiare Centrale, s-a constatat ca cele sesizate nu se confirma.
"In iulie 1997, Ghimus a facut din nou plingere, de aceasta data penala"
Avocatul Epure ne-a mai declarat: "In iulie 1997 Ghimus a facut din nou sesizare, de aceasta data penala, impotriva lui Coser, pentru luare de mita. Prin reclamatie, Ghimus arata ca, in ianuarie 1995, acesta a facut control la SC Prodstefana, inregistrata pe numele sotiei sale, iar cu aceasta ocazie a mincat si baut, iar la finele controlului i-a solicitat si 10 milioane de lei, pentru a nu-l obliga la plata sumelor datorate statului. De asemenea, a reluat si afirmatia ca Coser i-a pretins, in mai multe rinduri, faina si tarite. Ca urmare a reclamatiei, procurorii au inceput verificarile, iar pe 23 septembrie, in conditiile in care Coser a pretins sa se administreze dovezi din care sa rezulte ca nu a pretins nimic din ce a afirmat Ghimus, s-a dispus arestarea. De fapt, acuzatiile se intemeiau pe declaratiile unor salariati sau fosti muncitori de-ai lui Ghimus. De asemenea, si pe declaratiile unui vecin al lui Ghimus, care a afirmat ca, aflindu-se pe holul locuintei acestuia, a auzit o discutie prin care Coser cerea 10 milioane."
Ca urmare, Coser a stat arestat pina pe 30 decembrie 1997 cind, in urma unei cereri, i-a fost revocat mandatul de arestare preventiva si a fost cercetat apoi in stare de libertate.
"In perioada cercetarii judecatoresti, au fost audiati comisarii Garzii Financiare si au fost aduse probe cu acte ca Coser a efectuat controlul in zilele de 13 si 14 ianuarie, ocazie cu care a a studiat actele firmei, dupa care s-a mai prezentat la firma doar dupa finalizarea controlului, la inceputul lunii iunie 1995. In afara de comisarii care l-au insotit, Lucian Haulica si Costel Bulgaru, nici un alt comisar nu a mai mers in aceasta perioada la firma lui Ghimus. S-a mai stabilit ca nici unul din comisari nu a consumat alimente sau bauturi pe timpul controlului. In legatura cu sustinerile lui Ghimus privind pretinderea sumei de 10 milioane, in afara de vecinul sau care a declarat ca a auzit solicitarea pe hol – dar care a mai declarat ca manifesta resentimente fata de comisarii Garzii, intrucit o persoana din familia sa a avut de suferit din pricina lor – nimeni alcineva nu a confirmat declaratiile lui Ghimus. Mai ales ca acesta se contrazice in plingerile pe care le-a formulat in ianuarie si apoi in iulie 1997. Ghimus nu a putut explica niciodata logic care au fost cauzele care l-au impiedicat sa se plinga impotriva lui Coser in perioada 1995-1997", ne-a mai declarat Epure.
Initial s-a dispus achitarea lui Coser
Ulterior, la cererea lui Coser, judecata cauzei a fost stramutata de la Tribunalul Vaslui la Tribunalul Brasov. Ca urmare, prin sentinta penala nr. 75/7 aprilie 1999 a Tribunalului Brasov, s-a dispus achitarea lui Fanel Coser, in temeiul dispozitiilor articolelor 11 si 10 litera a din Codul de procedura penala, intrucit s-a constatat ca fapta reclamata nu a existat. Dar, hotarirea a fost atacata cu apel de Parchetul Brasov, iar prin decizia penala 160/22 octombrie 1999 a Curtii de Apel Brasov a fost admis apelul si s-a desfiintat sentinta tribunalului.
"La rejudecarea cauzei, a fost schimbata incadrarea juridica din luare de mita in forma continuata in trei infractiuni de aceeasi natura: prima – pretinderea a 10 milioane; a doua – consumul de alimente si bauturi; a treia – cererea lui Coser de a i se da faina si tarite. Pentru primele doua fapte s-a dispus achitarea pe motiv ca fapta nu exista, iar pentru a treia infractiune, mergind pe aceleasi probe pentru care s-a dispus achitarea, Curtea de Apel l-a condamnat la 8 luni inchisoare", sustine avocatul Epure.
Motivarea Curtii Supreme de Justitie, abia dupa 7 luni
Dupa pronuntarea acestei hotariri, Coser a declarat recurs la Curtea Suprema de Justitie – Sectia Penala, pretinzind ca este inadmisibil ca, pe baza acelorasi probe, pe de o parte sa fie achitat, iar pe de alta parte condamnat.
"Mai ales in conditiile in care s-a demonstrat ca unul din martorii acuzarii, Sandel Hutuleac, cel care i-ar fi dat faina lui Coser, mai intii a declarat ca a lucrat la Moara Tacuta in perioada septembrie 1994 – februarie 1995, iar apoi, in cursul cercetarilor, a pretins ca a incarcat in autoturismul VS 01 GFR saci cu faina si tarite, in conditiile in care s-a stabilit ca acest autoturism nu a fost niciodata la Prodstefana. Contrar probatoriilor din cauza, probabil intrucit inculpatul suferise deja o privare de libertate de peste 3 luni, recursul acestuia a fost respins, hotarirea raminind definitiva", ne-a mai declarat Epure.
Dupa respingerea recursului, Coser a formulat un memoriu in vederea promovarii recursului in anulare, ce nu a putut fi analizat pina in prezent, deoarece decizia Curtii Supreme de Justitie a fost motivata abia dupa 7 luni de la pronuntare. Intre timp, pe 17 aprilie, in baza mandatului de executare, Coser a fost ridicat si depus in arestul IPJ Vaslui, unde urmeaza sa execute condamnarea. Dar, dupa executarea a jumatate din pedeapsa, Coser are posibilitatea de a fi pus in libertate.
Am incercat sa aflam si opinia lui Fanel Coser referitoare la modul de desfasurare a procesului, dar acesta a refuzat sa dea orice fel de declaratie. ( F.R.)

Comentarii