Fostul primar de Negresti pledeaza pentru neglijenta

sâmbătă, 20 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Fostul primar de Negresti pledeaza pentru neglijenta

Articolul "Jaf de un miliard de lei la Primaria Negresti" a provocat mare vilva in singurul oras din judet. In cuprinsul articolului se facea referire la concluziile unui control financiar efectuat la Primaria Negresti, in urma caruia inspectorii financiari au gasit ca Ioan Diaconu, fostul primar al orasului, plus alte 28 de persoane din Primarie nu pot justifica 1,015 miliarde de lei, bani cheltuiti din bugetul local. "Contributia" lui Diaconu este de 326 milioane de lei, a Dorinei Florea, contabila-sefa – 179 milioane de lei, iar a lui Carmen Andro, casiera Primariei, de 393 milioane de lei. Aceste sume au fost "obtinute", conform celor gasite de inspectori, prin incalcarea unor serii de acte normative, metodele folosite fiind: efectuarea de plati fara control preventiv; aprovizionarea cu materiale consumabile, obiecte de inventar, mijloace fixe si alte bunuri materiale, fara sa se stie cine a facut aprovizionarea si fara sa se intocmeasca note de receptie si situatii de consum; acordarea de ajutoare sociale fara cerere din partea solicitantilor si fara ancheta sociala.
"Am fost naiv"
Ioan Diaconu a negat vehement cele constatate de angajatii Ministerului Finantelor si a spus ca nu a luat nici un leu din bugetul Primariei, dar ca cineva doreste neaparat sa il improaste cu noroi. Fostul primar a recunoscut insa ca nu a respectat intocmai procedura de justificare a modului de cheltuire a banilor, in special prin neintocmirea notelor de receptie, si ca de multe ori a avut incredere in cei care normal trebuiau sa il consilieze, dar nu au facut-o.
Diaconu regreta ca atunci cind trebuia sa ia unele masuri pe cale administrativa (sanctiuni – n.r.) nu a luat si este uimit de faptul ca a aflat din presa de rezultatele controlului: "Normal trebuie sa intru si eu in posesia rezultatelor, ca sa ma pot apara. Intr-adevar, am fost neglijent si naiv in unele cazuri, cind «am semnat ca primarul», dar nu mi-am insusit nimic. Acum pot spune ca imi pare rau ca nu am sactionat unele persoane care au gresit. Daca as fi vrut sa fur, as fi facut-o cu acte in regula. Aduceam de exemplu chitante ca am cumparat motorina, dar nu aduceam motorina. Dar, nu am vrut sa fur. Am fost naiv si m-am lasat dus de evenimente si acum uite ce a iesit."
"Am incalcat procedura, dar produsele au fost cumparate"
Lui Diaconu i se reproseaza ca a luat de mai multe ori bani in avans, fara sa justifice avansul precedent si ca se cumparau diferite marfuri fara a se face dovada ca acestea au intrat in patrimoniul Primariei.
"Eu nu am fost chemat sa arat unde sint bunurile pe care le-am cumparat. Bun, am gresit ca nu am chemat comisia de receptie, dar atit. Sint de acord ca s-a incalcat procedura, dar asta nu inseamna, domnule, ca nu au fost cumparate. Am cumparat de exemplu 19 tone de motorina, 11 fiind folosite la incalzire, iar restul l-am dat spre consum tractoarelor care au carat piatra pentru drumurile de la Valea Mare si Poiana, pe care normal ar fi fost sa o plateasca Santierul de Constructii. Am adus utilaje de la Constanta, Suceava, Brasov, tot cu aceasta motorina. Toata lumea stie. Greseala este ca nu s-au facut procese-verbale de consum. Dar si fostii mei subordonati sint vinovati. Era normal ca presedintele comisiei de receptie sa-mi atraga atentia, ca doar de asta de era platit", a justificat fostul primar o parte a sumei care i se imputa.
Ioan Diaconu a explicat si de unde mai are un debit de 83 de milioane: "Primaria a contractat o lucrare cu Ioan Cozma, directorul Santierului de Constructii Negresti, pentru pietruirea a doua drumuri, cele de la Valea Mare si Poiana. Am luat bani in avans si am platit oamenii care au carat si imprastiat piatra. Au fost intocmite borderouri in acest sens si nu stiu de ce nu au fost luate in considerare, ca doar oamenii exista. Chitanta pentru aceasta suma trebuia sa o taie cei de la Santier, dar domnul Cozma, «sfatuit» si obligat de alte persoane, nu a taiat-o. Eu am dat centralizatoarele borderourilor controlorilor, dar nu le-au luat in considerare."
Fostul primar spune ca o parte din suma imputata se datoreaza si penalitatilor: "Eu sint de acord cu un singur lucru: cu penalitatile. Dar numai cu acele care sint dovedibile. Daca am fost naiv si am gresit. Dar nu pot sa fiu de acord cu penalitatile care mi se pun in circa in cazul avansului luat pentru plata oamenilor care au lucrat la cele doua drumuri."
Diaconu a incercat sa justifice si celelate debite mai mici si a spus ca va merge pina la capat in a-si dovedi nevinovatia.
Inca vreo 50 de milioane "disparute" de la Primaria Negresti
Controlul intreprins la Primaria Negresti de Eusebiu Neculai Anitei si Alec Bujorianu, seful Serviciului Audit Intern din cadrul Directiei de Finante Vaslui, a mai scos in evidenta un aspect.
In 1998 si 1999, Primaria Negresti s-a aprovizionat cu diverse obiecte de mobilier si electrocasnice, fara ca acestea sa se regaseasca la 31 decembrie 2000 in patrimoniul institutiei. Valoarea obiectelor achizitionate – biblioteca, fotoliu pat, canapele, telefoane, birouri, frigider auto, aparate radio auto, aspiratoare, covoare, mese fantezie, calorifere electrice etc. – depaseste 43 de milioane de lei.
Inspectorii de la Finante considera ca vinovati sint: Ioan Diaconu, fostul primar – pentru 33,4 milioane; Dorina Florea, fost contabil-sef – pentru 5,6 milioane; Carmen Andro, fost casier – pentru 2,1 milioane; Georgeta Papuc, referent – pentru 1,5 milioane.
Raspunderea recuperarii acestor obiecte de inventar ii revine lui Constantin Oancea, actualul primar de Negresti.
(Nicu VIRLAN)

Comentarii