Ingramadeala mare pentru Parlament

vineri, 27 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Ingramadeala mare pentru Parlament

Joi, 26 octombrie, orele 24, a fost termenul pina la care partidele politice trebuiau sa depuna listele cu persoanele care candideaza la un loc in Parlament sau pentru Presedintia Romaniei. La sediul Biroului Electoral Judetean (BEJ) Vaslui, asa cum ne-a informat magistratul Ioana Dragomir, loctiitorul presedintelui BEJ Vaslui, 33 de partide au depus liste cu persoanele care candideaza pentru Parlamentul Romaniei.
Numarul partidelor este mai mare decit la alegerile locale, cind 29 de formatiuni politice au depus liste cu candidati la functia de consilier judetean. Explicatia "inflatiei" sta in faptul ca acum s-au inscris in competitia electorala foarte multe formatiuni etnice: Comunitatea Elena din Romania, UDMR, Liga Albanezilor din Romania, Uniunea Bulgara din Banat, Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania, Uniunea Polonezilor din Romania, Uniunea Armenilor din Romania.
In total, sint 264 de candidati, dintre care 54 femei. Daca impartim numarul locuitorilor judetului la cel al candidatilor, rezulta ca un vasluian din 1.740 doreste sa ocupe unul din cele zece locuri de parlamentari rezervate judetului Vaslui.
De ce asa mare interes? Normal ar fi ca interesul civic sau vocatia de conducator sa-i fi indemnat pe aspiranti sa-si incerce sansa. Practica a demonstrat ca aceste motive sint valabile pentru foarte putini candidati. Cei mai multi se lupta pentru interesul propriu, care s-ar putea traduce prin: salarii mari, masina la scara, imunitate parlamentara, deplasari in strainatate pe banii bietului roman, basca relatii si influenta.
Cine sint actorii?
In general, intinim aceleasi partide ca la alegerile locale, cu exceptia celor care au intrat in diferite aliante sau a formatiunilor politice bazate pe criterii etnice.
Cel mai in virsta candidat este medicul Mihail Nechifor, propus – altfel nici nu se putea – din partea Partidului Pensionarilor in Romania. El are 72 de ani si vrea sa fie senator. La polul opus se afla Catalin Pogacean, care are numai 24 de ani si candideaza la Camera Deputatilor (CD) din partea, atentie, Partidului Necomunistilor – Partid al Miscarii Nationale de Rezistenta pentru Renasterea Spirituala, Refacerea Economica si Reunificarea Patriei (PNPMNRRSRERP), fost Partidul Fostilor Necomunisti si Fostilor Detinuti Politici. Merita sa spunem si care este semnul electoral al acestei formatiuni politice: Sfintul Gheorghe calare pe un cal naravas, avind o sulita in mina cu care impunge un balaur pe care scrie "Coruptie".
Pe cit de mare este numarul partidelor, pe atit de mare este si numarul ocupatiilor celor care candideaza. Pe linga consacratele ocupatii de economist, profesor, inginer, avocat, jurist, farmacist, intilnim ocupatii ca mecanic, modelar, agent vinzari, registrator medical, sef de tren, antrenor, pensionar sau asistent igiena. Despre componenta listelor partidelor cunoscute si cu sanse de a accede in Parlament, ziarul nostru v-a informat pe larg. Totusi, este interesant de comentat listele citorva partide.
Astfel, Partidul Pentru Patrie si Partidul National Cimpeanu au candidati numai din Birlad, la fel ca si Partidul Reconcilierii Nationale, in acest ultim caz candidatii fiind din Negresti. Unicul candidat la Camera Deputatilor al Ligii Albanezilor din Romania este o femeie – Oana Manolescu – si este din Craiova. Tot un singur candidat are si Uniunea Polonezilor din Romania – suceveanul Johan Peter Bahias. Uniunea Armenilor din Romania a propus pentru judetul Vaslui o lista de sapte persoane, toti la Camera: Varujan Pambuccian, Jirair Ghiulbenghian, Hai Tavisian, Vanduca Paulina Azaduhi, Maricel Agop, Eduard Asadurian si Irinel Altiocaian. Tot un nume exotic este si cel al candidatului birladean din partea PNL Cimpeanu – Renato Ricardo Gabor Abaza. Lista candidatilor este insa foarte mare, astfel incit vasluianul are de unde alege. (Nicu VIRLAN)

Comentarii