Pensiile incearca sa tina pasul cu preturile

sâmbătă, 04 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Pensiile incearca sa tina pasul cu preturile

Calin Popescu, director general adjunct la Directia Generala de Munca si Protectie Sociala (DGMPS) Vaslui, ne-a declarat ca recorelarea s-a lovit si de unele greutati: "Dificultatile au aparut din cauze obiective. Au existat neconcordante in baza de date de la Oficiul Central de Plata a Pensiilor intre data pensionarii si data platii, la care se adauga si o alta serie de erori."
Neconcordantele din baza de date a Oficiului Central de Plata a Pensiilor s-au regasit in special la dosarele pensionarilor veniti din alte judete. Nu toti pensionarii aflati in evidentele DGMPS Vaslui si-au primit corect si la termen drepturile banesti stabilite de recorelare. Acest lucru a dus la asaltarea sediului DGMPS Vaslui de sute de pensionari nemultumiti care au cerut lamuriri. Cererile de recorelare solutionate sint in numar de 1.504.
Calin Popescu ne-a declarat ca acum se lucreaza si la recorelarea drepturilor banesti ale celor care au iesit la pensie de limita de virsta cu vechime integrala dupa 31 decembrie 1997 si care au avut cuprinse in baza de calcul drepturi salariale anterioare datei de 1 aprilie 1992. Aceste persoane au beneficiat de recorelare in octombrie cu procentul corespunzator celor care au iesit la pensie in 1997. In aceasta situatie se afla peste 400 de vasluieni.
Discrepante intre pensionari
HG 332/ aprilie 2000 a fixat procentele cu care au fost recorelate pensiile in functie de anul pensionarii, ceea ce a dus la discrepante semnificative. Diferentele dintre pensii s-au marit, pentru ca aplicarea procentelor de recorelare s-a facut diferit pentru pensionari care fac parte din aceeasi categorie. Unui angajat pensionat in 1996 i s-a aplicat un procent de recorelare de 22,58%, in timp ce pentru unul pensionat in 1997, procentul ajunge doar la 14,15%.
Calin Popescu ne-a explicat mecanismul care a condus la aparitia acestor discrepante: "Recorelarea s-a efectuat pentru ca s-a tinut cont de schimbarile ce s-au produs in strucrura bazei de calcul a pensiilor pentru limita de virsta cu vechime integrala incepind cu 1991. Pentru baza de de calcul a pensiei s-au luat in considerare sporurile cu caracter permanent si cresterile diferite ale salariilor personalului bugetar, fata de cele ale angajatilor din cadrul societatilor comerciale si regiilor autonome. S-a tinut cont si de aducerea pensiilor medii ale grupurilor de pensionari din aceeasi categorie, inscrisi la pensie in acelasi an, la nivelul unei pensii medii comune, in functie de data inscrierii la pensie. Pentru celelalte pensii, procentele de recorelare s-au calculat prin refacerea raportului ce exista in 1990 intre pensiile medii ale acestor categorii si pensia medie pentru munca depusa si limita de virsta."
Popescu crede ca discrepantele dintre pensii vor dispare in momentul in care va fi aplicata, la 1 aprilie 2001, Legea 19/2000 (noua lege a pensiilor), prin introducerea unei noi formule de calcul, care va lua in considerare intreaga perioada de contributie la bugetul asigurarilor sociale de stat a viitorului pensionar. Incercarile de micsorare a diferentelor dintre pensii s-au concretizat pina acum atit prin acordarea recorelarii, dar si prin majorarea de 10% acordata luna trecuta.
Agricultorii au pensii de mizerie
Recorelarile nu au dus la imbunatatirea nivelului de trai al pensionarilor. Cresterea preturilor s-a dovedit a fi mul mai "grabita" decit majorarea veniturilor batrinilor. Specialistii de la DGMPS Vaslui cred ca lucrurile se vor schimba, pentru ca, din octombrie, toate pensiile sint majorate cu un procent lunar de 1,5%.
Cea mai nenorocita categorie a pensionarilor sint agricultorii. Pensia minima pe care postasul o lasa lunar la poarta unui taran care a muncit la CAP este de 230.000 de lei. In acest fel, taranii – pensionari nu vor putea niciodata sa primeasca si sa pipaie o bancnota noua de jumatate de milion. (Marius HERMENIUC)

Comentarii