Prefectura si CJ Vaslui cer ajutor guvernului

joi, 01 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Prefectura si CJ Vaslui cer ajutor guvernului

Ioan Tibulca, prefectul judetului Vaslui, si Ioan Manole, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vaslui s-au hotarit sa ceara ajutor Guvernului Romaniei pentru sprijinire dezvoltarii economico-sociale a judetului. Ei caracterizeaza judetul ca fiind lipsit total de resurse in domeniul materialelor de constructii, cu teren agricol accidentat, grad redus de industrializare si infrastructura slab dezvoltata, toate acestea facind din judetul Vaslui un "buzunar al saraciei". Pentru eradicarea acestor probleme, care creeaza mari probleme sociale, cei doi sefi ai judetui au cerut guvernului, pentru inceput, sase facilitati.
"Situatia intocmita de noi am trimis-o deja la Bucuresti si avem speranta ca treburile sa fie bune. Apreciem ca in aproximativ o luna vom primi un raspuns concret la doleantele noastre", a declarat Manole.
Prima facilitate ceruta se refera la scutirea de impozit pe o perioada de 10 ani a investitorilor care infiinteaza in judetul Vaslui societati noi sau repun in functiune capacitati existente de prelucrare a produselor agricole, ferme zootehnice sau unitati de prestari servicii din agricultura. Acordarea de ajutoare financiare, nerambursabile, pentru achizitionarea de masini, utilaje, instalatii si echipamente, intreprinzatorilor mici si mijlocii, care isi desasoara activitatea in judet si care doresc sa-si dezvolte afacerea sau sa infiinteze activitati noi, reprezinta cea de a doua facilitate ceruta.
Scutirea de la plata taxelor vamale si TVA a masinilor, utilajelor, instalatiilor, echipamentelor, mijloacelor de transport si a altor bunuri amortizabile, care se importa in vederea realizarii de investitii in judet de catre IMM si care creeaza noi locuri de munca, scutirea de la plata TVA a masinilor, utilajelor, instalatiilor etc produse in tara si care sint achizitionate de micii intreprinzatori pentru derularea unor investitii, stimularea procesului de asociere a terenurilor agricole, prin scutirea de la plata impozitului pe venitul agricol pe timp de 10 ani si finantarea unor programe speciale in domeniile combaterii somajului si extinderii retelei de dotari publice din sanatate, invatamint, justitie si cultura sint celelalte facilitati.
Doar 17 kilometri de drum comunal sint modernizati
Pentru a sensibiliza guvernul, Manole si Tibulca au pus pe tapet o serie de cifre si situatii, care la simpla parcurgere demonstreaza cit de greu o duc vasluienii. Infrastructura este slab dezvoltata; din cei 936 de kilometri de drumuri judetene, sint modernizati mai putin de 25%, iar aproape 200 de kilometri sint drumuri din pamint. Situatia este si mai grava in cadrul drumurilor comunale, unde din cei 827 de kilometri, doar 17 kilometri au imbracaminte asfaltica, restul retelei fiind nemodernizata. Rata somajului este de aproximativ 15%, procent ce situeaza judetul Vaslui pe un ingrijorator loc cinci pe tara. Lucrurile sint si mai grave daca se iau in considerare si cele peste 20.000 de persoane care nu mai beneficiaza de protectie sociala. De asemenea, populatia judetului este intr-o stare avansata de imbatrinire, iar veniturile reale ale acesteia sint in continua scadere. In agricultura, numarul de tractoare si utilaje agricole este foarte mic, lucru care conduce automat la scumpirea lucrarilor agricole. Si exemplele pot continua. (Nicu VIRLAN)

Comentarii