"Opozitia" de la AMC a invins

sâmbătă, 19 februarie 2000, 00:00
4 MIN
 "Opozitia" de la AMC a invins

La sfirsitul lui ianuarie, dupa trei ani de peregrinari prin salile de judecata din Vaslui si Iasi, un grup de "opozanti" de la SC "Aparate de Masura si Control", fosti sau inca angajati, au cistigat un proces, la Tribunalul Vaslui, impotriva administratiei societatii vasluiene.
Oamenii i-au chemat in instanta pe membrii Consiliului de Administratie (CA) al AMC pentru ca nu au respectat legea referitoare la semnarea Contractului Colectiv de Munca (CCM).
Daca la Curtea de Apel Iasi se va mentine decizia Tribunalului Vaslui, atunci AMC va trebui sa plateasca importante sume de bani contestatarilor, insemnind contravaloarea drepturilor banesti de care acestia au fost deposedati in cei trei ani de cind sint plimbati prin fata completelor de judecata.
Dupa trei ani de lupta, oamenii au facut un memoriu catre Valeriu Stoica, ministrul Justitiei, in care au povestit traseul proceselor. "Raspunsul domnului Stoica a ajuns la Vaslui pe 6 ianuarie 2000 si avea indicatia de urgentare a rezolvarii cauzei. Ca urmare, Tribunalul Vaslui a respins apelurile formulate de semnatarii CCM (administratia si Sindicatul Liber) si a mentinut sentinta civila data initial de Judecatoria Vaslui", a precizat Ioan Galescu, unul dintre "luptatori".
Cu alte cuvinte "revoltatii" au cisigat.
"In conditiile in care AMC va face recurs la sentinta Tribunalului, iar Curtea de Apel o va pastra, atunci AMC va fi obligata sa achite celor pagubiti toate drepturile cistigate anterior si suprimate prin Anexa 2, pe o perioada de trei ani. Acum, CA trebuie sa-si recunoasca greseala si sa-i repuna in drepturi pe cei lezati. Daca vor face recurs inseamna ca vor sa-si mai prelungeasca agonia. Noi vom respecta ce va spune instanta finala", a declarat Gheorghe Mihaila, un alt contestatar.
Membri, nemembri – cotizanti la sindicat
Totul a inceput in 1996, odata cu schimbarea conducerii AMC, cind administratia instalata a dorit sa incheie un nou CCM. La acea data, AMC avea aproximativ 1.000 de angajati, dintre care circa 786 erau membri ai Sindicatului Liber (SL), condus de Aurel Oprea. Restul salariatilor erau nesindicalizati si, spun ei, tocmai din acest motiv au avut probleme cu conducerea societatii.
"Conform Legii 130/1996, cei nesindicalizati, 209 la numar, aveam dreptul sa trimitem o delegatie la negocieri, insa aceasta nu a fost primita. Contractul Colectiv s-a negociat numai cu Sindicatul Liber. Adica s-a ales preferential partenerul de discutii, lucru ilegal", ne-a povestit Ioan Galescu, unul dintre "opozantii" cu vechi state de plata de la AMC.
CCM a fost semnat intre SL si CA al AMC. Pe linga ca nu au fost primiti la negocieri, salariatii nemembri de sindicat au fost obligati sa semneze un act, numit "Anexa 2", prin care li se oprea pe statul de plata o cotizatie de 1% din salariu, care se varsa in contul sindicatului majoritar din societate.
Din "lotul" 209, au ramas doar 25 de salariati care s-au incapatinat sa strige, cu orice risc, "hotii".
Oamenii ar fi inteles sa cotizeze daca ar fi fost membri, dar in conditiile date au taxat practica administratiei ca fiind ilegala si au pornit pe lungul drum al justitiei romane, in cautarea dreptatii.
Drept urmare, 18 din cei 25 de angajati au deschis actiune in instanta pentru constatarea nulitatii unor articole din CCM.
Judecatoria Vaslui a dat dreptate reclamantilor insa, cum era de asteptat, partea adversa a facut apel la Tribunalul Vaslui. Care, prin decizia 719/3 iulie 1997, schimba hotarirea Judecatoriei Vaslui. Din acest moment incepe calvarul pentru contestatari. Tribunalul Vaslui dadea dreptate administratiei, iar Curtea de Apel Iasi trimitea cauza la Vaslui spre rejudecare. Si tot asa pina cind, satui de aminarea verdictului, cei 18 i-au scris ministrului Justitiei.
"Rind pe rind, oamenii incomozi au fost dati afara"
"Pentru ca nu am fost de acord cu abuzurile savirsite la AMC, au inceput lucraturile pentru suprimarea opozitiei. Rind pe rind, oamenii incomozi au fost dati afara din societate sau din PAS sau chiar deposedati de actiuni", a spus Gheorghe Mihaila.
Procesul "Anexa 2" nu este singurul intentat, in ultimii trei ani, conducerii de la AMC sau asociatiei PAS. Pe rol s-au aflat sau se afla inca multe cauze legate de: disponibilizari abuzive, excluderi ilegale din PAS, contestatii la unele hotariri ale AGA de la PAS etc. De altfel, Monitorul de Vaslui a publicat, la timpul respectiv, toate scandalurile legate de AMC.
Contestatarii sint hotariti sa mearga pina la capat, in speranta ca la AMC lucrurile vor intra pe fagasul normal. Hirsiti prin atitea procese, ei au invatat legile pe de rost si au renuntat de mult la serviciile avocatilor.
Urmeaza ca justitia sa-si spuna cuvintul si in celelalte procese. (Nicu VIRLAN)

Comentarii