Taranii vasluieni isi vind pamintul pe degeaba

miercuri, 02 august 2000, 23:00
3 MIN
 Taranii vasluieni isi vind pamintul pe degeaba

Pamintul – atit de pretuit de romani atunci cind e vorba de revendicari asupra dreptului de proprietate si pentru care zeci de mii de vasluieni isi cheltuiesc banii, sanatatea si timpul pe salilele tribunalelor – a devenit in ultima vreme o marfa foarte ieftina si foarte greu de vindut. Daca, in intravilanul localitatilor urbane, terenul este pretuit mult peste valoarea lui oficiala, terenul agricol din afara asezarilor este din ce in ce mai putin cautat. S-a ajuns astfel ca pretul acestuia sa scada constant sub valoarea sa reala.
Sint localitati in judetul Vaslui in care un ar de pamint arabil (100 de metri patrati) in extravilan poate fi cumparat cu 25-35 de mii de lei, un pret ridicol ce poate fi comparat cu cel al unui kilogram de salam de duzina. Exista si localitati unde pretul unui ar de teren se ridica la citeva sute de mii de lei. Acestea sint comunele aflate in apropierea municipiilor: Vaslui Birlad si Husi.
Cel mai ieftin teren agricol se gaseste in judet, in comunele ceva mai izolate si pe teritoriul carora calitatea terenului este slaba sau pamintul este afectat de alunecarile de teren. Pamint ieftin se mai gaseste in satele cu populatie imbatrinita. Chiar daca pamintul este bun, nu are cine sa-l lucreze, deoarece tinerii si-au gasit rostul prin alte parti. Batrinii care au ramas in sate nu mai au puterea sa lucreze, iar copiii nu vor sa se intoarca la coada sapei, indemnindu-si parintii sa vinda pamintul pentru care alta data se putea face moarte de om. Florin Maxim de 28 de ani din Muntenii de Jos, a primit din partea parintilor 50 de ari de teren. "I-am vindut unui boier din Vaslui cu 10 milioane de lei. Stiu ca pamintul este mult mai scump, dar nu am avut ce face. De foame l-am vindut", ne-a declarat Florin Maxim.
Un ar de teren cit un kilogram de salam
Conform datelor furnizate de Vasile Bejenariu, inginer-sef in cadrul Oficiului de Cadastru si Organizarea Teritoriului Agricol (OCOTA) Vaslui, cel mai scump teren agricol aflat in extravilan se afla in comunele Muntenii de Jos si Zorleni, localitati limitrofe municipiilor Vaslui si Birlad.
In comuna Muntenii de Jos, pretul unui ar de pamint arabil oscileaza intre 100.000-150.000 de lei. Insa, in intravilanul localitatii un loc de casa de 2,5 ari poate costa si 50 de milioane de lei.
Pamintul este si mai scump la Zorleni, unde un ar poate fi cumparat cu sume cuprinse intre 170.000-200.000 de lei. Deci, un hectar de teren arabil poate costa si 20 de milioane de lei.
In comune mari precum Falciu sau Berezeni, pretul pamintului este foarte mic, 20.000-30.000 de lei arul. Exact pretul unui kilogram de salam de duzina sau a unei pungi de tacimuri de gaina.
"Pamintul in judetul Vaslui este o marfa greu vandabila. S-a vindut si cumparat extrem de putin in ultima vreme. Pretul este intr-adevar foarte mic, dar acesta este stabilit de mai multi factori. Sint mai cautate terenurile din apropierea localitatilor urbane sau cele din intravilanul localitatilor. Lipsa banilor, a masinilor agricole si a profitului in agricultura ii determina pe vasluieni sa nu cumpere terenuri arabile in extravilan", ne-a declarat Valeriu Vasui, directorul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Vaslui.
S-a ieftinit pamintul pe Delea
Terenurile din intravilanul localitatilor urbane din judetul Vaslui au preturi astronomice. Vasile Bejenariu ne-a declarat ca preturile sint "umflate" fata de valoarea reala a terenurilor. "Un loc de casa de 300 de metri patrati linga Policlinica din Vaslui costa 100 de milioane de lei, dar in buricul tirgului un astfel de teren poate avea o valoare de cinci ori mai mare. Acelasi lucru se intimpla si la Birlad", ne-a mai spus Bejenariu.
In zona Delea, terenurile s-au mai ieftinit deoarece vechii proprietari si-au primit inapoi suprafetele care sint destul de mari. Explozia de vile din aceasta zona ii determina sa vinda pamintul, dar oferta este mare, iar cererea foarte mica. Despre aceasta situatie, inginerul-sef al OCAOTA Vaslui ne-a declarat: "Sint oameni care au primit chiar si cite 10 hectare pe malul baltii. Toti vor sa vinda, dar nimeni nu se inghesuie sa cumpere. In urma cu sase luni, un hectar de pamint pe Delea costa chiar si 300 de milioane de lei. Acum, lucrurile s-au mai schimbat. Cunosc persoane care ar fi multumite sa obtina 500 de dolari pentru un hectar." (Marius HERMENIUC)

Comentarii