Cele mai importante evenimente cinematografice la nivel mondial in 2006:

vineri, 29 decembrie 2006, 15:42
13 MIN
 Cele mai importante evenimente cinematografice la nivel mondial in 2006:

Ianuarie

Drama a doi cowboy homosexuali, "Brokeback Mountain", a fost desemnata cel mai bun film la cea de-a 63-a editie a premiilor Globul de Aur, care a avut loc pe 17 ianuarie, la Los Angeles. Actorul din rolul principal, Heath Ledger, a pierdut premiul la categoria cel mai bun actor in rol principal in fata lui  Philip Seymour Hoffman care a cistigat pentru rolul din "Capote".

Joaquin Phoenix si Reese Witherspoon au fost recompensati pentru rolurile din musicalul "Walk The Line", despre viata cintaretului de muzica country, Johnny Cash.

Felicity Huffman, cunoscuta din serialul "Desperate Housewives", a primit titlul de cea mai buna actrita intr-o drama pentru rolul unui transsexual din "Transamerica". Considerat inca de la inceput drept favoritul serii, "Brokeback Mountain" a mai luat premiul pentru cel mai bun scenariu, cel mai bun cintec si cel mai bun regizor –  Ang Lee.

Nominalizarile de anul acesta au fost considerate un triumf al filmelor cu bugete mici asupra productiilor marilor studiouri, toate filmele nominalizate la categoria cel mai bun film dramatic fiind filme independente, cu bugete sub 30 de milioane de dolari.  Filmul palestinian "Paradise Now", ce examineaza motivatia atentatorilor sinucigasi, a fost declarat cel mai bun film strain.

Daca nu a avut succes ca regizor, cu filmul „Noapte buna si noroc!", George Clooney a cistigat un premiu pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar pentru "Syriana".

Cea mai buna actrita in rol secundar a fost desemnata britanica Rachel Weisz pentru rolul din "The Constant Gardener".

"Walk the Line – Povestea lui Johnny Cash", care a primit binecuvintarea lui Johnny Cash, a mai luat premiul pentru cel mai bun film de comedie sau musical.

La categoria cea mai buna actrita intr-un serial de televiziune, cele patru "Neveste disperate" au pierdut in fata lui Mary Louise Parker din "Weeds".

Totusi, "Neveste disperate" a obtinut premiul pentru cel mai bun serial de comedie, pentru al doilea an consecutiv. "Lost" a cistigat la categoria cel mai bun serial dramatic.

Februarie

Cea de-a 56-a editie a Berlinalei a fost caracterizata de specialisti drept una mediocra. Nu numai ca n-au fost filme impresionante, dar au lipsit si surprizele straine precum filmul sud-african "U-Carmen e-Khayelitsha", cistigatorul Ursului de Aur din 2005.

Juriul i-a acordat marele premiu Ursul de Aur filmului "Grbavica", in regia Jasmilei Zbanic, un portret impresionant al unei femei violate in timpul razboiului din Bosnia, care se confrunta cu demonii trecutului.

La aceasta editie, Romania a fost reprezentata de regizorii Tudor Giurgiu, cu "Legaturi bolnavicioase", Corneliu Porumboiu, cu "Visul lui Liviu", si Lucian Pintilie, cu "Tertium non datur".

Ursul de Argint al Berlinalei, la categoria regie, a fost adjudecat de britanicii Michael Winterbottom si Mat Whitecross pentru filmul "The Road To Guantanamo", care prezinta povestea reala a trei britanici musulmani care au fost incarcerati in Cuba, pentru mai bine de doi ani, fara a fi pusi sub acuzatie.

Marele Premiu al juriului a fost impartit de filmele "A Soap" – o pelicula daneza care prezinta relatia de dragoste dintre o femeie si un transsexual – si "Offside" – o comedie iraniana despre fotbal. Categoriile rezervate actorilor au fost cistigate de germanii Sandra Hueller ("Requiem") si Moritz Bleibtreu ("The Elementary Particles").

Actorul Ian McKellen ("Stapinul inelelor ") si regizorul Andrzej Wayda ("Ashes and Diamond") au primit Ursul de Aur pentru intreaga lor activitate.

Filmul "Brokeback Mountain" a iesit cistigator la cea de-a 59-a editie a premiilor BAFTA, acordate anual de industria britanica de film. In total, filmul lui Ang Lee a primit patru trofee, pentru cel mai bun regizor, cel mai bun film, cel mai bun actor in rol secundar (Jake Gyllenhaal) si cel mai bun scenariu.

Filmul care parea sa fie favoritul serii, "Prietenie absoluta"/"The Constant Gardener", nu a luat decit unul dintre cele zece premii la care fusese nominalizat. Philip Seymour Hoffman a primit premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul din "Capote", in timp ce

Reese Witherspoon a fost declarata cea mai buna actrita pentru performanta din "Walk the Line – Povestea lui Johnny Cash".

Un alt dezamagit al serii a fost George Clooney, care a plecat cu mina goala, desi a fost nominalizat la patru premii. Premiul pentru cel mai bun film britanic a fost acordat peliculei de animatie "Wallace si Gromit: Blestemul Iepurelui Rau", iar distinctia pentru realizari speciale ale unui regizor sau producator britanic i-a revenit lui Joe Wright pentru adaptarea dupa romanul lui Jane Austen, "Mindrie si prejudecata".

Martie

Filmul "Crash" al canadianului Paul Haggis a fost cistigatorul-surpriza la cea de-a 78-a editie a premiilor Academiei Americane de Film, obtinind trofeul pentru cel mai bun film, in timp ce favoritul serii, "Brokeback Mountain", s-a multumit cu Oscarul pentru regie, decernat lui Ang Lee.

"Crash", un film despre relatiile interrasiale in Los Angeles, care a fost nominalizat la sase categorii, a mai primit doua statuete: cel mai bun scenariu pentru Paul Haggis si Bobby Moresco si cel mai bun montaj.

Tot cu trei statuete a plecat si "Brokeback Mountain", nominalizat la opt categorii, care si-a adaugat in palmares Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat, pentru Larry McMurtry si Diana Ossana, si Oscarul pentru cea mai buna muzica originala, pentru

Gustavo Santaolalla. Oscarul pentru cel mai bun actor in rol principal a fost decernat lui Philip Seymour Hoffman pentru intruchiparea scriitorului homosexual Truman Capote, in timp ce Reese Witherspoon a obtinut statueta pentru cea mai buna actrita pentru rolul cintaretei June Carter Cash in "Walk the line".

La rindul lor, George Clooney ("Syriana") si Rachel Weisz ("The Constant Gardener") au primit statuetele pentru cei mai buni actori in roluri secundare.

Oscarul pentru cel mai bun film strain a fost luat de "Tsotsi" al sud-africanului Gavin Hood, in timp ce "Marsul Imparatului" a fost declarat cel mai bun film documentar.

Tot cu trei Oscaruri au fost recompensate alte doua filme: "King Kong" (cel mai bun sunet, cel mai bun montaj sonor si cele mai bune efecte speciale) si "Memoriile unei gheise" (regie artistica, costume si imagine).

"Wallace and Gromit, secretul iepurelui rau" a fost premiat, asa cum se asteptau toti specialistii, cu Oscarul pentru cel mai bun film de animatie.

Insa doua dintre filmele cu multe nominalizari, "Noapte buna si noroc" al lui George Clooney si "Munchen" de Steven Spielberg au lipsit cu desavirsire de pe lista cistigatorilor.

Mai

Britanicul Ken Loach a obtinut premiul Palme d’Or la cea de-a 59-a editie a Festivalului de la Cannes pentru filmul sau "The Wind That Shakes the Barley", despre razboiul dus de irlandezi pentru independenta. Intr-un palmares in care denuntarea razboaielor a reprezentat ideea principala, marele premiu al juriului, cea mai importanta distinctie dupa Palme d’Or, a revenit filmului "Flandres" al francezului Bruno Dumont, o lucrare bruta fara muzica si cu dialoguri reduse la minimum.

Premiul pentru interpretare masculina a fost decernat colectivului de actori francezi protagonisti ai filmului "Indigenes", regizat de Rachid Bouchareb: Jamel Debbouze, Samy Nacéri, Sami Bouajila, Roschdy Zem si Bernard Blancan. Filmul aduce un omagiu rolului jucat de soldatii africani in lupta de eliberare a Frantei la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Premiul pentru interpretare feminina a fost decernat, in premiera la Festivalul de la Cannes, unui grup de sase actrite spaniole, cele care au jucat in filmul "Volver" al compatriotului lor Pedro Almodovar: Penelope Cruz, favorita de departe la acest premiu, Carmen Maura, Lola Duenas, Blanca Portillo, Yohana Cobo si Chus Lampreave. Favorit la Palme d’Or, Almodovar a obtinut premiul pentru scenariu.

Premiul pentru regie a fost decernat regizorului mexican Alejandro Gonzalez Inarritu pentru filmul "Babel".

Printre marii perdanti ai aceste editii s-au numarat Sofia Coppola, care nu a obtinut nici un premiu pentru filmul sau "Marie Antoinette", si regizorul Guillermo Del Toro care a participat cu filmul "Pan’s Labyrinth", una dintre surprizele placute ale festivalului.

Premiul juriului a fost decernat filmului "Red Road", primul lungmetraj regizat de Andrea Arnold, care a primit in urma cu citiva ani un premiu Oscar pentru scurtmetraj. Premiul pentru scurtmetraj a fost decernat regizorului norvegian Bobbie Peers pentru filmul "Sniffer", in timp ce premiul Camera d’Or a fost atribuit regizorului roman Corneliu Porumboiu, pentru filmul "A fost sau n-a fost?".

Actrita Dorotheea Petre a primit premiul de interpretare feminina al sectiunii Un Certain Regard, pentru rolul sau principal din filmul "Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii", in regia lui Catalin Mitulescu. Mediumetrajul "Marilena de la P7", in regia regretatului Cristian Nemescu, a fost selectionat in Semaine de la Critique, cea mai veche sectiune paralela a Festivalului de la Cannes, care are ambitia de a patrunde pe teritorii noi cu regizori aflati la primul sau al doilea film.

Pentru prima data, Romania a facut parte din cele 11 tari care au participat cu un stand la Village International – un spatiu special de promovare a cinematografiilor nationale din cadrul pietei de film de la Cannes. Romania si-a promovat filmul intr-un stand comun cu Bulgaria. Cele doua tari au colaborat in contextul asteptatei intrari in Uniunea Europeana si al unui val de interes fata de cinematografia lor.

Iunie

Comedia "Spargatorii de nunti" a dominat MTV Movie Awards, cistigind trei premii: cel mai bun film al anului 2006, cel mai bun cuplu de pe marile ecrane (Owen Wilson si Vince Vaughn) si revelatia anului (Isla Fisher).

"Brokeback Mountain" a fost recompensat cu doua premii, la categoriile "cel mai bun actor" si "cel mai frumos sarut".

Restul palmaresului este foarte eclectic, fiind premiate lungmetraje din cele mai diverse genuri, precum "Virgin la 40 de ani", "Sin City", "Un caz de exorcizare", "Batman: Inceputuri", "Razboiul stelelor – Razbunarea Sith" si "Dl si D-na Smith".

Septembrie

Filmul chinezesc "Still Life", povestea unor oameni obisnuiti a caror viata a fost afectata de construirea barajului urias "Trei Strimtori", a fost cistigatorul surpriza al Leului de Aur la cea de-a 63-a editie a Festivalului de la Venetia.

Helen Mirren a luat premiul pentru cea mai buna actrita datorita modului in care a interpretat-o pe regina Elisabeta a II-a in "The Queen", o productie britanica despre criza provocata in familia regala de moartea printesei Diana si despre rolul premierului Tony Blair. "The Queen" i-a adus si scenaristului Peter Morgan un premiu la Mostra. El a afirmat ca scenariul sau este fidel unor evenimente reale, dar nu o reconstituire istorica exacta.

Un alt cistigator surpriza a fost Ben Affleck, care a obtinut premiul pentru cel mai bun actor datorita rolului sau din "Hollywoodland", in care il intruchipeaza pe George Reeves, interpretul lui Superman in serialul de televiziune din anii ’50.

Cineastul francez Alain Resnais a cistigat premiul pentru regie cu filmul "Private Fears in Public Places", foarte apreciat de critica.

Premiul special al juriului a revenit filmului "Daratt", prima productie din Ciad care a ajuns vreodata in prestigioasa competitie. "Nuovomondo", despre o familie siciliana de tarani analfabeti care emigreaza in Statele Unite in cautarea unei vieti mai bune, a luat premiul pentru "revelatia" festivalului – o distinctie ce i-a dezamagit, probabil, pe criticii care au elogiat filmul.

Infirmind previziunile, "Bobby" nu a primit nici un premiu, desi a fost laudat atit pentru regie, cit si pentru distributia plina de vedete: Sharon Stone, Demi Moore, Anthony Hopkins si Lindsay Lohan. Acest lungmetraj, despre oaspetii hotelului Ambassador din Los Angeles in momentul uciderii lui Robert Kennedy, in 1968, este considerat de jurnalisti singurul concurent de la Venetia care are sanse sa cistige Oscarul pentru cel mai bun film la editia din 2007.

Octombrie

Prima editie a Festivalului de Film de la Roma a debutat pe 13 octombrie cu noua mari avanpremiere, peste o suta de filme proiectate si trei retrospective. Organizatorii "CINEMA. Festa Internazionale di Roma" au vrut sa epateze prin grandoare. Festivalul de la Roma este superior din punct de vedere financiar cu mai multe milioane de euro celui de la Venetia, datorita unor investitori privati, si un mare numar de staruri au raspuns invitatiei organizatorilor fara sa ezite.

La aceasta editie, premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei rusesti "Playing The Victim", in regia lui Kirill Serebrennikov.

Premiul pentru cel mai bun actor a revenit italianului Giorgio Colangeli pentru rolul sau din "L’aria salata", lungmetrajul de debut al lui Claudio Angelini.

In ochii juriului, cea mai buna actrita a fost Ariane Ascaride in filmul "Le voyage en Arménie" de Robert Guediguian.

Filmul "Offset", turnat in Romania dupa un scenariu de Cristi Puiu si Razvan Radulescu, avindu-i in distributie pe Alexandra Maria Lara si Razvan Vasilescu, a fost prezentat la Roma in afara competitiei, inainte de a avea premiera in cinematografele germane in noiembrie.

Decembrie

O drama despre felul in care Stasi a distrus viata unor oameni obisnuiti din Germania de Est in timpul comunismului – "Das Leben der Anderen" – a cistigat trofeul pentru cel mai bun film la cea de-a 19-a editie a Premiilor Europene de Film, care a avut loc la Varsovia. Decernarea acestor premii, supranumite "Oscarurile europene", s-a desfasurat in premiera intr-o tara din fostul bloc sovietic.

Ceremonia a fost dominata de filmul german si de cea mai recenta creatie Pedro Almodovar, "Volver", care au primit trei, respectiv cinci premii. Astfel, in afara de marele premiu, "Das Leben der Anderen" a cistigat la categoria cel mai bun scenariu, la care a fost nominalizat si Corneliu Porumboiu cu "A fost sau n-a fost?", si la categoria actorul european al anului – Ulrich Muehe.

La rindul sau, "Volver" a cistigat premiile pentru regie – Pedro Almodovar, actrita europeana a anului – Penelope Cruz, cea mai buna imagine – José Luis Alcaine, compozitorul european al anului – Alberto Iglesias, precum si premiul publicului pentru cel mai bun film european. In Polonia, tara copilariei sale, regizorul Roman Polanski a primit un premiu pentru intreaga cariera. Autorul filmelor "Chinatown", "Rosemary’s Baby" si "Pianistul" si-a adus aminte ca a mai cistigat un premiu la Varsovia in urma cu peste 50 de ani.

Tot in decembrie au fost anuntate nominalizarile pentru editia din 2007 a premiilor Globul de Aur, decernate de Asociatia Presei Straine de la Hollywood. Editia urmatoare va avea loc la Los Angeles, pe 15 ianuarie.

Helen Mirren a obtinut nominalizari la categoria "cea mai buna actrita intr-o drama de televiziune", pentru rolurile din "Elisabeth I" si "Prime Suspect", si la categoria cea mai buna actrita intr-un rol principal, pentru rolul din "The Queen". Drama "The Queen", de Stephen Frears, a mai fost nominalizata la categoriile "cel mai bun film al anului" si "cel mai bun regizor". 

Clint Eastwood a obtinut doua nominalizari la categoria "cel mai bun regizor", pentru lungmetrajele "Letters From Iwo Jima" si "Flags of Our Fathers". Actori si regizori mai putin mediatizati, ai unor filme precum "Dreamgirls" si "Little Miss Sunshine", au primit un impuls major in cariera odata cu nominalizarea la Globurile de Aur.

Intre acesti "debutanti" se numara Jennifer Hudson, nominalizata la categoria "cea mai buna actrita intr-un rol secundar" pentru "Dreamgirls", si echipa de regizori Jonathan Dayton si Valerie Faris, nominalizati la categoria "cea mai buna comedie" pentru "Little Miss Sunshine", un lungmetraj cu buget redus.

Alaturi de acestia se numara regizorul Jason Reitman, in virsta de 29 de ani, fiul celebrului regizor Ivan Reitman. Satira sa "Thank You for Smoking" a fost nominalizata la categoria "cea mai buna comedie".

Actorul britanic Chiwetel Ejiofor, care joaca rolul unui travestit in lungmetrajul "Kinky Boots", japoneza Rinko Kikuchi, interpreta unei surdo-mute in "Babel", si colega sa de film Adriana Barraza, care interpreteaza o bona mexicana labila psihic, sint, de asemenea, prezente noi ale caror cariere vor fi impulsionate de nominalizarile la Globurile de Aur.

In ceea ce priveste editia din 2007 a premiilor Oscar, printre filmele cu mari sanse de a fi nominalizate la categoria „cel mai bun film" se numara „Babel, in regia lui Alejandro Gonzales Inarritu, „Cirtita", in regia lui Martin Scorsese, musicalul „Dreamgirls", „Flags of our Fathers", in regia lui Clint Eastwood, si „World Trade Center", in regia lui Oliver Stone.

La nivel international, in 2006 s-au lansat foarte multe comedii si lungmetraje animate.

Partea a doua a aventurilor „Piratilor din Caraibe" este lider in topul celor mai profitabile filme la nivel global in acest an, in timp ce in topul filmelor cu cele mai mari incasari din istoria cinematografiei se situeaza pe locul al treilea, dupa „Titanic" si „Stapinul inelelor: Intoarcerea Regelui". „Piratii din Caraibe – Cufarul omului mort" a avut profit de 423 de milioane de dolari si este pe primul loc in topul filmelor cu cele mai mari incasari in prima saptamina de la lansarea in Statele Unite (135,6 milioane de dolari).

„Codul lui Da Vinci" este o alta superproductie de succes a anului 2006, care a avut un profit de 536 milioane de dolari si se situeaza pe locul al doilea in topul filmelor cu cele mai mari incasari in primele trei zile de la lansarea pe marile ecrane.

„Epoca de gheata – Dezghetul", desi primit cu raceala de critici, a avut succes la public. Lungmetrajul animat, productie 20th Century Fox, a avut profit de 381 de milioane de dolari, desi nu a avut parte de bugetul si campania intensa de promovare ale unei alte productii animate, „Masini", care a avut profit de doar 95 de milioane de dolari.

„X- Men: Ultima infruntare" este un alt film cu mare succes comercial in 2006, cu un profit de 245 de milioane de dolari, dar care nu a reusit sa surclaseze partea a doua a mutantilor, lansata in 2003, care a avut un profit de 295 de milioane de dolari. (Mediafax)

Comentarii