Condicutele prostituatelor secolului trecut, intr-o expozitie inedita la Muzeul Unirii

vineri, 23 mai 2008, 22:11
2 MIN
 Condicutele prostituatelor secolului trecut, intr-o expozitie inedita la Muzeul Unirii

Expozitia nu este o incercare clasica de prezentare a celei de-a doua jumatati a secolului XX-lea si primei jumatati a secolului XX, ci este gindita ca o actiune iesita din tiparele expozitiilor clasice. Aceasta incearca sa prezinte iesenilor "Pasiuni, tabieturi si vicii in Iasul de altadata". O parte a istoriei pe care istoricii tind sa o trateze in derizoriu, – cum a precizat initiatoarea evenimentului, Ioana Cioflanca -, desi este extrem de importanta sub aspectele vietii cotidiene si civilizatiei.

Ineditul acestui eveniment consta si in faptul ca una dintre cele doua camere expozitionale este dedicata aproape in totalitate prostitutiei, la care accesul tinerilor sub 18 ani este interzis. S-a luat aceasta decizie pentru ca in spatiul respectiv exista si citeva fotografii de arhiva cu prostituatele vremii.

Mai mult decit atit, printre exponate, lenjerie intima, sticlute de parfum, margele, se afla si Regulamentul pentru prostituate emis la Iasi in cea de-a II-a jumatate a secolului al XIX-lea, precum si condicuta pe o purta fiecare prostituata in perioada respectiva. "Ma bucur ca aceasta expozitie prezinta si o alta parte a unei realitati despre care am fost invatati sa vorbim in soapata. Sexul a fost mereu un subiect tabu, despre care nu se vorbeste cu voce tare. De fapt, sexul este o nevoie fiziologica, ca si mincatul, insa din pacate creeaza frica si spaima pedepsei", a spus creatoarea de moda Irina Schrotter, in deschiderea evenimentului.

Atit ea, cit si Ovidiu Buta, jurnalist de moda, au conlucrat pentru ca organizatoarea Ioana Cioflanca si Complexul Muzeal Moldova Iasi sa poata deschide in premiera la Iasi acest eveniment. La vernisaj nu a mai putut veni si criticul de arta Adina Nanu, care a pus la dispozitia organizatorilor citeva costume de epoca.

Expozitia contine obiecte de patrimoniu valoroase, care au apartinut unor familii boieresti faimoase precum Mavrocordat, Sturdza, Ghica sau Bals. Acestea provin de la Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul "Stefan cel Mare" Vaslui, Muzeul Literaturii Romane Iasi, Muzeul "Mihai Codreanu" Iasi, Muzeul Memorial "Al.I. Cuza" Ruginoasa, Muzeul Memorial "Mihail Kogalniceanu", Muzeul de Arta Iasi, Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu" Iasi, Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Iasi, din colectiile particulare ale criticului de arta Adina Nanu si ale anticarului Florin Corneliu.

Comentarii