Expozitie de icoane bizantine pe lemn la Casa Cartii

luni, 13 august 2007, 20:38
2 MIN
 Expozitie de icoane bizantine pe lemn la Casa Cartii

Peretii albi ai Galeriei de Arta de la etajul II al Casei Cartii au prins aseara culoare. Acestia gazduiesc, pentru citeva zile, 21 de icoane pe lemn, realizate de doua artiste din Iasi. Miheala Stirbu si Georgeana Dura au realizat o parte dintre lucrarile expuse in doar o luna. Organizarea unei expozitii de icoane chiar in postul Sfintei Marii a fost marcata prin numarul mai mare de icoane reprezentind-o pe Fecioara Maria cu Pruncul.

„Am mai realizat o expozitie de grup cu icoane, destul de restrinsa, si anul trecut. Pentru mine, icoanele sint un domeniu relativ nou", povesteste Georgeana Dura, care are in expozitie doar opt lucrari. Pentru a realiza o astfel de lucrare, artista, care este studenta la sectia de Sculptura a Universitatii de Arta din Iasi, petrece in fata bucatii de lemn aproximativ trei zile.

„Tehnica realizarii unei icoane este destul de clara. Exista canoane pe care trebuie sa le respecti, dar si mai multi pasi pe care trebuie sa ii urmezi. Insa, pentru mine, a lucra la o icoana  reprezinta un moment de liniste interioara deosebita", explica ea.

Desi este abia la a doua expozitie de icoane, Georgeana are o experienta bogata in alte domenii ale artei plastice. Ea a lucrat anul trecut pentru colectia semnata Catalin Botezatu si pentru cea a lui George Hojbota.

Colega sa, Mihaela Stirbu, care realizeaza icoane din clasa a IX-a, este deja o „profesionista" in aceasta arta, desi ea este masteranda la Bucuresti, la sectia de grafica, si a terminat la Iasi sectia de Arta Murala. Ea are propria maniera de a concepe si reprezenta chipurile sfintilor. Artista a folosit pentru lucrarile sale, realizate in patru straturi de pictura, un material special – slac metal, cunoscut in pictura drept „foita de aur".

„Ai nevoie de o stare speciala pentru a lucra o icoana. Am, de exemplu, lucrarea «Cina cea de taina», pe care am inceput-o anul trecut si, pentru ca nu am avut starea necesara, nu am reusit sa o termin decit anul acesta", spune Mihaela.

Artista mai are lucrare de care este foarte mindra. Nu este expusa intr-o galerie de arta, ci este realizata pe unul dintre peretii Spitalului de Copii „Sfinta Maria": „Tacerea unui inger" este o lucrare de mari dimensiuni, care poate fi admirata oricind si de oricine doreste.

Comentarii