Iesenii s-au inghesuit sa vada Trenul Regal

duminică, 11 mai 2008, 17:38
3 MIN
 Iesenii s-au inghesuit sa vada Trenul Regal

Simbata dupa-amiaza, in jurul orei 18.30, peste 100 de ieseni s-au aflat pe peronul Garii Internationale. Minati de curiozitate, cei prezenti au asteptat cu nerabdare sosirea la Iasi a Trenului Regal, o garnitura formata din mai multe vagoane de lux, realizate dupa modelul celebrului Orient Express, in anii 1927-1928. Din pacate, la Iasi nu a sosit intrega garnitura, ci doar doua vagoane, trase de o locomotiva moderna, nu de una cu aburi.

Din vagoane au coborit cei peste 40 de scriitori implicati in proiectul „Scriitori pe calea regala", care se desfasoara pina pe 13 mai in cinci gari din tara. La acest proiect au fost invitati sa participe citiva dintre cei mai cunoscuti scriitori romani contemporani, care in perioada 1990-2006 au primit premiiile „Opera Omnia", Premiul National pentru Literatura si premiile USR si Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti pentru poezie si proza, precum Ana Blandiana, Liviu Ioan Stoiciu, Horia Garbea, Augustin Buzura, Varujan Vosganian.

Dupa coborirea acestora din vagoane, iesenii dornici sa vada spatiul in care Nikita Hrusciov si Gheorghe Gheorghiu-Dej au luat masa, sau salonul in care a luat prinzul regele Mihai I la plecarea din tara, sau locul unde si-au dat intilnire Nicolae Ceausescu, Teodor Jivkov, presedintele Bulgariei, Leonid Brejnev, presedinte URSS, s-au ingramadit sa urce in vagoanele de lux. Intre timp, scriitorii s-au retras in salonul garii, acolo unde scriitorii Cassian Maria Spiridon, Adrian Alui Gheorghe, Leo Butnaru, Nichita Danilov, Gellu Dorian, Nicolae Popa si Varujan Vosganian au sustinut lecturi publice.

La intilnire a sosit si primarul Gheorghe Nichita. Scriitorii implicati in proiectul realizat de Uniunea Scriitorilor din Bucuresti au donat conducerii garii citeva zeci de carti, care vor alcatui o biblioteca ce va putea fi consultata de cei care vor astepta trenul in gara Nicolina.

Premiile revistei "Convorbiri literare"

Apoi, Cassian Maria Spiridon a inminat premiile revistei „Convorbiri literare". „Am fost nevoiti sa mutam premierea in sala centrala pentru ca cele citeva sute de persoane prezente acolo nu incapeau in salon", ne-a spus el. Premiul pentru tinuta europeana si deschidere spre universalitate in literatura si in cultura a revenit revistei „Secolul XXI" si a fost inminat Alinei Ladeanu, redactor sef al revistei.

Pentru calitatea demersului publicistic, premiu a fost atribuit revistei „Axioma". „Zilele Calinescu" de la Onesti au primit premiul pentru performanta culturala, pentru ca, dupa cum a declarat Cassian Maria Spiridon, actiunea a ajuns anul acesta la a 40-a editie.

Premiile pentru poezie au revenit poetilor Mircea Petrescu si Nicolae Sava, iar cele pentru proza – lui Radu Sergiu Ruba si Radu Mares. La sectiunea eseu a fost premiat Leonte Ivanov, iar la critica – Marius Chelaru. „Premiul pentru inspirata simbioza intre cultura romana si cea maghiara i-a fost acordat lui Gaal Aron, un traducator foarte bun. Tot la traduceri, un alt premiu, pentru deschidere culturala catre multiple universuri literare, i-a revenit Janinei Ianosi", detaliaza Spiridon.

Premiul pentru excelenta in relatia culturala romano-italiana a fost acordat italianului Marco Cugno, iar pentru cea romano-germana – lui Rudolf Windisch. Premiul pentu excelenta i-a reventi lui Basarab Nicolesco, iar premiul Opera Omnia – lui Ion Ianosi.

Comentarii