Ion Tiriac, primul roman din clasamentul Forbes al miliardarilor planetei

vineri, 09 martie 2007, 17:22
4 MIN
 Ion Tiriac, primul roman din clasamentul Forbes al miliardarilor planetei

Clasamentul continua sa fie condus, pentru al 13-lea an consecutiv, de fondatorul Microsoft, Bill Gates, cu o avere de 56 de miliarde de dolari.

Potrivit site-ului revistei, Tiriac, in virsta de 67 de ani, este primul miliardar al Romaniei, cu o avere pe care si-a construit-o singur din afaceri in domeniul bancar si al asigurarilor.

Forbes il descrie pe Tiriac ca "un atlet de exceptie, care a concurat in 1960 la Jocurile Olimpice ca hocheist. Ulterior s-a orientat catre tenis, i-a antrenat pe citiva mari jucatori, inclusiv Boris Becker, Steffi Graf si Goran Ivanisevici. Si-a folosit relatiile si averea pentru a investi in tara de origine dupa caderea comunismului. Detine companii in domeniul bancar, al asigurarilor, leasing-ului auto si retail; ulterior a vindut actiuni unor companii occidentale si si-a indreptat atentia catre piata imobiliara din Romania. In ianuarie, el si olimpica Nadia Comaneci au condus manifestatiile care au marcat aderarea Romaniei la Uniunea Europeana", scrie Forbes despre Ion Tiriac.

Cercul miliardarilor planetei s-a extins si mai mult, potrivit clasamentului din 2007 al revistei Forbes, marcat de mentinerea lui Bill Gates in fruntea bogatilor lumii, dar si de o ascensiune a oamenilor de afaceri din Asia si Rusia.

De la un an al altul, clubul miliardarilor si-a sporit numarul membrilor, astfel incit in 2007 se inregistreaza un record absolut de 946 de persoane, gratie intarii in clasament a 178 de noi nume, fata de 102, anul trecut. Intre nou-intratii in clasament se numara 19 rusi, 14 indieni, 13 chinezi si zece spanioli, precum si primii miliardari din Cipru, Oman, Romania si Serbia, noteaza Forbes.

Valoarea cumulata a averilor celor 946 de bogati ai lumii atinge un nivel fara precedent, de 3.500 de miliarde de dolari (o crestere cu 35 la suta fata de clasamentul din 2006), adica aproape dublul produsului intern brut al Frantei, care este a noua economie mondiala, precizeaza AFP.

In 2007, primele cinci pozitii ale clasamentului raman neschimbate fata de anul precedent. Pentru al 13-lea an consecutiv, americanul Bill Gates este omul cel mai bogat al planetei, cu 56 de miliarde de dolari, fiind urmat de compatriotul sau Warren Buffet, cu 52 de miliarde de dolari. Investitorul mexican Carlos Slim Helu ramine pe pozitia a treia, cu 49 de miliarde de dolari, dintre care 19 miliarde i-a facut numai in cursul anului trecut, cistigind cel mai mult in ultimii zece ani. El este urmat de familia suedeza Kamprad, fondatoarea magazinelor Ikea, cu 33 de miliarde de dolari, si de omul de afaceri indian Lakshmi Mittal, cu 32 de miliarde de dolari.

In clasamentul celor mai bogate femei din lume conduce patroana L’Oreal, Liliane Bettencourt, cu 20,7 miliarde de dolari, care ocupa locul al 12-lea in clasamentul general al miliardarilor. Franta numara in total 15 miliardari, cel mai bine plasat – pe locul al saptelea – fiind patronul grupului LVMH, Bernard Arnaud, cu o avere estimata la 26 de miliarde de dolari.

Ca repartizare geografica, Statele Unite domina clasamentul, avind 415 miliardari (mai mult cu 44 fata de anul trecut), insa Asia a cunoscut un avint puternic, inregistrind 45 de noi miliardari dintr-un total de 160 de oameni de afaceri de pe acest continent care figureaza in clasament. Dintre acestia, 36 sint din India, 21 sint in Hong Kong si 20 in China.

Europa numara 242 de miliardari, cu 46 mai multi decit in clasamentul din 2006, dintre care 53 sint in Rusia – cu 19 mai multi fata de anul trecut. De altfel, Rusia a egalat aproape Germania, care are 55 de miliardari si care in mod traditional era al doilea bastion al bogatilor lumii, dupa Statele Unite. Bogatii Rusiei detin in total 282 de miliarde de dolari, cu 37 de miliarde de dolari mai mult decit cel mai bogat om de afaceri din Germania.

Spania are zece noi miliardari dintr-un total de 20 de miliardari. Patronul Zara, Amancio Ortega, figureaza in topul primilor zece miliardari ai lumii, ocupind locul al optulea.

Dupa o dominatie de 20 de ani, Japonia nu mai este tara asiatica unde se afla cei mai multi miliardari. India are 36 de miliardari, cu o avere totala de 191 de miliarde, urmata de Japonia, cu 24 de miliardari, ale caror averi cumulate se ridica la 64 de miliarde de dolari.

Forbes mentioneaza ca a fost "un an aglomerat" pentru echipa sa care se ocupa de monitorizarea celor mai mari averi din lume. Revista explica ascensiunea unor noi miliardari prin pietele puternice de capital la care se adauga cresterea valorilor imobiliare si a preturilor marfurilor.

Ingeniozitatea si nu industria in sine este insa trasatura comuna a acestor oameni, care au facut avere in orice domeniu, de la media pina la afacerile imobiliare, produse alimentare si etanol.

Doua treimi dintre miliardarii anului trecut sint mai bogati anul acesta. Numai 17 la suta sint mai saraci, inclusiv cei 32 care au iesit din topul miliardarilor, raminind doar milionari.

Fiecaruia dintre cei 946 de bogati ai lumii ii revine in medie o avere de 3,6 miliarde de dolari. Virsta lor medie este de 62 de ani, cu doi ani mai putin decit in 2005, iar virsta medie a noilor miliardari este cu sapte ani mai mica decit in clasamentul de anul trecut.

Clasamentul a fost intocmit pe baza datelor valabile la data de 9 februarie, prin urmare nu a luat in calcul prabusirea recenta a pietelor financiare, in urma careia, spre exemplu, spaniolul Enrique Banuelos a pierdut 30 la suta din avere in patru zile, precizeaza Forbes.

Clasamentul celor mai bogati zece oameni ai planetei

AFP prezinta clasamentul primilor zece:

1. Bill Gates (Microsoft, SUA): 56,051 de miliarde de dolari

2. Warren Buffett (Berkshire Hathaway, SUA): 52,076 de miliarde de dolari

3. Carlos Slim (telecomunicatii, Mexic): 49,067 de miliarde de dolari

4. Ingvar Kamprad (Ikea, Suedia): 33,080 de miliarde de dolari

5. Lakshmi Mittal (Mittal Steel, India): 32,056 de miliarde de dolari

6. Sheldon Adelson (cazinouri, SUA): 26,573 de miliarde de dolari

7. Bernard Arnault (LVMH, Franta): 26,058 de miliarde de dolari

8. Amancio Ortega (Zara, Spania): 24,071 de miliarde de dolari

9. Li Ka-Shing (diverse, Hong Kong): 23,078 de miliarde de dolari

10. David Thomson (Canada, mostenitor): 22,049 de miliarde de dolari. (NewsIn)

Comentarii