Parcul National Retezat ar putea fi inclus printre cele sapte minuni naturale ale lumii

joi, 05 martie 2009, 19:11
2 MIN
 Parcul National Retezat ar putea fi inclus printre cele sapte minuni naturale ale lumii

Retezatul a fost inclus pe lista nominalizarilor ca urmare a demersurilor Regiei Nationale a Padurilor Romsilva. Decizia privind trimiterea scrisorii oficiale de sustinere a candidaturii Parcului National Retezat a fost luata pe data de 17 februarie. 

Alaturi de Parcul National Retezat, printre nominalizari figureaza Everestul, fluviul Amazon, cascada Niagara, insulele Galapagos, stancile Belogradchik (Bulgaria) si oaza Al-Hasa (Arabia Saudita).

Nominalizarile facute de 222 de tari au fost impartite in sapte categorii, care corespund unor zone si forme de relief specifice: peisaje glaciare / insule / munti si vulcani / pesteri, formatiuni stancoase si vai / paduri, parcuri nationale si rezervatii naturale / lacuri, riuri si cascade / peisaje marine.

Pana pe 7 iulie, vor fi alese, prin vot online pe site-ul www.new7wonders.com, 77 de propuneri dintre cele 261 de nominalizari, cite 11 din fiecare grup. Ulterior, pe 21 iulie, in competitie vor ramine doar 21 de propuneri, cite 3 din fiecare grup. Acestea vor fi, practic, finalistele, din rindul carora, tot prin vot, vor fi alese cele sapte minuni naturale ale lumii. Acestea vor fi anuntate in 2011, adica dupa un si jumatate de masurare a popularitatii prin voturi pe internet.

In 2007, fundatia New 7 Wonders a ales si cele sapte minuni contemporane (obiective create de mana omului), in urma voturilor a peste un milion de oameni din toata lumea. "Cistigatorii si participantii la competitia ‘Cele 7 Minuni ale Lumii’ au inregistrat, anul trecut, niveluri record de crestere a beneficiilor provenite din turism, in unele cazuri veniturile crescind cu 70%", mentioneaza Nadja Rahal, oficial al fundatiei, intr-un mesaj trimis Administratiei Parcului National Retezat.

Parcul National Retezat Rezervatie a Biosferei, infiintat in anul 1935, ocupa o suprafata de peste 380 de kilometri patrati in judetul Hunedoara. Este arie naturala protejata de interes national si international, in care se gasesc aproape 1.200 de specii de plante, 185 de specii de pasari, animale salbatice (ursi, lupi, risi, capre negre, cerbi, caprioare, mistreti, iepuri), cel mai intins lac glaciar din Romania (lacul Bucura), cel mai adinc lac glaciar din tara (lacul Zanoaga) si peste 20 de virfuri muntoase mai inalte de 2.000 de metri. (NewsIn)

Comentarii