Razboiul din Irak, in prima linie a favoritilor la premiile Oscar

marți, 02 martie 2010, 18:46
3 MIN
 Razboiul din Irak, in prima linie a favoritilor la premiile Oscar

Potrivit AFP, cu mai putin de o saptamana inainte de aceasta gala, organizata la Kodak Theatre din Los Angeles, filmul "The Hurt Locker", de Kathryn Bigelow, este marele favorit, fiind nominalizat la noua categorii.

Daca acest film va pleca acasa cu pretioasa statueta va pune capat "blestemului" care a lovit pana in prezent lungmetrajele inspirate din razboaiele din Irak si Afganistan, care au fost esecuri comerciale si desfiintate de critici.

Mai multe filme pe aceasta tema au fost lansate in ultimii ani, pornind de la "Lions for Lambs/ Leii mor pentru miei", cu Robert Redford, si ajungand la "Redacted", de Brian De Palma, trecand prin "In the Valley of Elah/ In valea terebintilor", de Paul Haggis, fara insa a convinge cu adevarat.

Insa succesul de critica al filmului "The Hurt Locker", devenit si un adevarat succes de public, si numarul impresionant de premii obtinute la Hollywood si in intreaga lume i-au obligat pe analisti sa isi revizuiasca opiniile potrivit carora productiile despre conflicte armate nepopulare nu vor putea niciodata sa se impuna.

"Filmul incearca sa atraga atentia asupra unei situatii foarte complexe", a declarat recent Kathryn Bigelow, in timpul dineului organizat de Academia de film americana, in Los Angeles, in onoarea nominalizatilor.

"Conflictele din Irak si Afganistan fac ca acest film sa fie de actualitate. El ofera un punct de vedere despre un razboi care pana recent era foarte abstract. Cred ca a atins un punct sensibil", a adaugat regizoarea americana.

Tom O’Neil, un specialist in premiile acordate la Hollywood, care scrie pentru Los Angeles Times, considera ca filmul "The Hurt Locker" a reusit acolo unde celelalte pelicule au esuat, deoarece el nu ofera spectatorului nici un punct de vedere politic asupra razboiului din Irak.

"«The Hurt Locker» a fost bine primit pentru ca el nu forteaza spectatorii sa isi formeze un anumit punct de vedere politic despre razboi. El aduce in scena doar experienta, nerabdarea, teroarea, pericolul", considera Tom O’Neil.

Desi filmul a atras criticile mai multor asociatii de veterani, care considera ca versiunea cinematografica in care a fost prezentata munca militarilor genisti nu este deloc realista, altele aplauda acest lungmetraj cu frenezie.

"Este un film, nu o caseta video pentru antrenament. Imi place filmul pentru povestea pe care o spune si pentru lumina pe care o aduce asupra profesiei de genist. Multi oameni nu stiu ca exista astfel de militari si ca acestia alcatuiesc o ramura distincta in cadrul fortelor armate", a declarat, la randul sau, Jim O’Neil, presedintele Fundatiei Genistilor din SUA.

Kathryn Bigelow a declarat ca a dorit sa ofere publicului "o viziune realista asupra celei mai periculoase meserii din lume".

"The Hurt Locker" nu este singurul film care trateaza subiectul conflictului irakian inscris in cursa pentru Oscarurile din acest an. Woody Harrelson a fost nominalizat la categoria cel mai bun actor in rol secundar pentru rolul din "The Messenger", un film realizat cu un buget mic, despre munca unui ofiter american insarcinat cu anuntarea vestilor triste familiilor militarilor ucisi la datorie.

Un cunoscut militant pacifist, Woody Harrelson a recunoscut ca filmarile pentru pelicula "The Messenger" l-au determinat sa isi schimbe atitudinea pe care o avea fata de militari.

"Fosta conducere a acestei tari (administratia Bush, n.r.) a facut tot ce i-a stat in putinta pentru ca noi sa asociem militarii cu razboiul. Cand ei ne spuneau «Sustineti trupele noastre!», ei spuneau de fapt «Sustineti razboiul». Aveam tendinta sa pun totul in aceeasi oala. Abia dupa ce am avut ocazia sa petrec mult timp cu cativa militari din armata, in timpul filmarilor pentru «The Messenger», am inceput sa-mi dau seama cat sunt de extraordinari acesti oameni", a adaugat Woody Harrelson. (Mediafax)

Comentarii