Razboiul resurselor, mutat in spatiu: Asteroidul de 20 mii de miliarde de dolari

vineri, 11 noiembrie 2011, 09:01
4 MIN
 Razboiul resurselor, mutat in spatiu: Asteroidul de 20 mii de miliarde de dolari

In timp ce ne ingrijoram cu privire la resursele exploatate care devin din ce in ce mai putine, poate ar fi momentul sa aruncam o privire si in "in ograda vecinului" poate gasim cateva solutii. In cazul planetei Pamant, ograda vecina este infinita si cunoscuta sub denumirea de Univers.

Se pare ca sistemul nostru solar este bogat in resurse, tot ce ne lipseste acum este sa descoperim cum ajungem la ele sa le exploatam. Site-ul CNBC.com  listeaza cele mai importante resurse pe care le-am putea exploata din spatiul cosmic si ne indeamna sa ne punem pe treaba!

Planeta Diamant

La inceputul lunii noiembrie s-a anuntat descoperirea unei planete compusa din carbon. Concentratia pare a fi atat de mare pe anumite portiuni ale corpului ceresc, incat este foarte posibil ca acesta sa fie de fapt un diamant gigantic. O echipa internationala de astronomi a facut aceasta descoperire si au declarat pentru revista Science ca, in opinia lor, planeta este putin mai masiva decat Jupiter, dar de 20 de ori mai densa.

De asemenea, ei sunt de parere ca aceasta planeta este o ramasita a unei stele care si-a pierdut stratul exterior din cauza unei alte stele pe care o orbita. Prin comparatie cu Jupiter, daca noua planeta ar fi un diamant, s-ar ridica la valoarea de 37.974 nonilioane de carate. (1 nonilion a 1 urmat de 30 de zerouri). Din nefericire, aceasta planeta se afla la 4.000 de ani lumina distanta de Pamant, ceea ce face imposibila exploatarea ei cu mijloacele tehnologice de astazi.

Marile de gaz natural de pe Titan

La o distanta mai mica, insa, se afla Titan, cea mai mare luna a planetei Saturn (localizata la 1,2 – 1,7 miliarde mile de Pamant). Titan este un corp unic in sistemul solar din doua motive: este singura luna cu atmosfera densa si singura care are lacuri pe suprafata sa.

Lacurile de pe Titan sunt foarte diferite de cele de pe pamant. Se presupune ca ar fi formate din metan lichid, cunoscut si sub denumirea de gaz natural. Unele dintre aceste lacuri sunt pline, altele doar pe jumatate, ceea ce indica faptul ca Titan trece printr-un ciclu hidrologic, adica ploile de pe aceasta planeta sunt tot formate din gaz natural. O alta ipoteza ar fi ca planeta are un strat de metan lichid sub suprafata. Potrivit unor estimari, cele mai mari lacuri de pe Titan contin peste 130 miliarde tone de gaz natural, de 31 de ori mai mult decat rezervele de pe Pamant.

Asteroidul de 20 mii de miliarde de dolari

In cartea sa "Exploatand cerul: Bogatiile nearatate ale asteroizilor, cometelor si planetelor", autorul John S. Lewis analizeaza ce resurse putem gasi in spatiu. Una dintre cele mai suprinzatoare estimari ale sale este aceea ca asteroidul 3554 Amun, un asteroid metalic, ascunde sub suprafata sa 20 mii de miliarde de dolari – in aur, 8 mii de miliarde de dolari in fier si nichel, 6 mii de miliarde de dolari in cobalt si 6 mii de miliarde de dolari in platina.

Cartea care a fost publicata in 1997, include estimari facute la nivelul la care se afla dolarul la acel moment, adica la aproximativ o sesime din cat este acum. Cat de corecte sunt presupunerile lui Lewis? Desi estimarile sale nu pot fi verificate fara probe prelevate de la suprafata asteroidului, un nou studiu publicat anul acesta a relevat faptul ca o mare cantitate din aurul de pe Terra a ajuns pe suprafata acesteia adus de un asteroid.

Norul interstelar de alcool

In 2006, astronomii de la Observatorul Jodrell Bank au descoperit un nor masiv de alcool metilic la o distanta de peste 280 miliarde de mile de Pamant. Starea de agregare a norului este in forma de vapori si se roteste in jurul unei stele in formare.

Desi existenta unui asemenea nor de alcool poate suna tentant pentru unii, din nefericire, alcoolul metilic este toxic si este folosit in procese de manufactura in industria chimica si in producerea aditivilor din benzina.

Apa

Desi apa se gaseste din abundenta pe Pamant exista locuri in sistemul solar unde resursele de apa ar fi incomensurabil mai mari. Unul dintre aceste locuri ar fi Europa, o luna de gheata a planetei Jupiter. Europa este un corp ceresc cu foarte putine cratere si se presupune ca ar avea un ocean lichid sub suprafata exterioara. Oceanul subteran al Europei ar avea o adancime de 62 de mile si ar putea fi sarat.

Ceres, cel mai mare corp cunoscut in centura de asteroizi. Rezultatele unui studiu efectuat in 2005 arata ca mini-planeta ar putea contine o cantitate de apa inghetata egala cu cantitatea de apa dulce pe de suprafata Pamantului. Spre deosebire de Europa, este putin probabil ca Ceres, care este de dimensiunea statului Texas, sa aiba apa in forma lichida, pentru ca nu este destul de mare cat sa aiba un nucleu incalzit. Apa in spatiu se regaseste de cele mai multe ori in forma solida si se presupune ca ar exista inclusiv la polii planetei Marte. (Romania Libera)

Comentarii