Romania, pe ultimele locuri intr-o statistica culturala din tarile membre UE

luni, 29 octombrie 2007, 19:49
2 MIN
 Romania, pe ultimele locuri intr-o statistica culturala din tarile membre UE

Aproape cinci milioane de oameni lucreaza in sectorul cultural in cele 27 de tari membre UE si pentru prima data Eurostat, organizatia ce alcatuieste statisticile pentru comunitatile europene, a adunat datele disponibile din acest sector si le-a prezentat comparativ intr-o singura publicatie, "Statistici culturale".

In 2005, in cele 27 de state membre UE aproximativ 4.9 milioane de oameni lucrau in sectorul cultural, ceea ce reprezenta 2,4% din totalul angajatilor. Proportia varia de la 1,1% in Romania, la 1,4 % in Portugalia si 1,7 % in Polonia, la 3,8% in Olanda, 3,5% in Suedia si 3,3% in Finlanda.

Angajatii din sectorul cultural au in general un nivel al educatiei mai ridicat decit cei ce lucreaza in economie. Aproximativ 50% dintre persoanele ce lucrau in sectorul cultural in 2005 aveau studii superioare, in timp ce pentru forta de munca in general procentul celor cu studii superioare era de 25%. Cel mai mare procent de absolventi de studii superioare se gasea in sectorul cultural din Estonia (64%) si Belgia, (63%), iar cel mai mic in Malta (26%) si Portugalia (28%). Romania se situeaza undeva la mijloc la acest capitol, cu 45,5% dintre angajatii din sectorul cultural absolventi de studii superioare.

In ceea ce priveste sectorul de publicatii, in care intra industria de carte, dar si presa, in cele 27 de tari europene exista 55.000 de institutii in care lucreaza aproximativ 750.000 de oameni, ceea ce reprezinta 2,7 % din totalul valorii adaugate din sectorul manufacturier. Cea mai mare pondere a valorii adaugate a fost inregistrata in Marea Britanie, (5,5% din totalul din sectorul manufacturier). Cea mai mica pondere a valorii adaugate s-a inregistrat in Romania (1,1%), Cehia, Irlanda si Slovacia (toate cu 1,2%).

Daca in sectorul comertului cu arta nu exista date pentru Romania, in ceea ce priveste cinematografia, tara noastra are cel mai mic numar de spectatori pe cap de locuitor, 0,1%, la concurenta cu Bulgaria (0,3%) si Slovacia (0,6%). Cel mai des merg la cinema irlandezii, cu o medie de 4,2 spectatori pe cap de locuitor, in timp ce media la nivel european este de 1,9.

Cei mai multi europeni, peste trei sferturi din populatia celor 27 de state membre UE, au vizionat sau ascultat un program cultural la televizor sau radio in ultimele 12 luni, potrivit unui Eurobarometru realizat la inceputul lui 2007.

Pe locul doi intre preocuparile culturale ale europenilor sint cartile, 71% dintre cetatenii statelor membre UE au citit cel putin o carte in ultimele 12 luni. 54% au vizitat monumente, 51% s-au dus la cinema. Si mai putini au vizitat muzee sau galerii de arta, 41%, au fost la concerte 37%, la librarii publice 35% sau la teatru 32%. Cei mai putini dintre europeni s-au dus la balet sau la opera, 18%.

La nivelul Romaniei, situatia este similara, in sensul ca cei mai multi locuitori isi iau informatiile culturale de la televizor sau radio (75%), iar 58% au citit cel putin o carte in ultimele 12 luni. 40% au vizitat un monument, doar 22% au fost la cinema si 27% la muzee sau galerii de arta. La concerte au fost doar 28% dintre romani, la librarii publice, 22%, la teatru 20%, iar la balet sau opera, doar 8%, cel mai scazut procent dintre statele membre UE. (NewsIn)

Comentarii