Teodor Istrate si-a transformat casa si curtea in muzeu de arta

luni, 10 noiembrie 2008, 19:23
2 MIN
 Teodor Istrate si-a transformat casa si curtea in muzeu de arta

"Am facut aceste busturi pentru ca vreau sa cinstesc aceste personalitati. In plus, doresc ca iesenii sa stie ca la mine in curte poti sa il vezi pe Traian Vuia, al carui bust nu mai este nicaieri in Iasi", explica Teodor Istrate cum s-a nascut expozitia din curtea sa. In aceasta vara, in curtea casei sale de pe bulevardul C.A. Rosetti au aparut 12 busturi ale unor personalitati pe care el le apreciaza foarte mult.

Lucrarile au fost realizate pe parcursul a trei ani, dintr-un material special, a carui compozitie doreste sa o pastreze secreta. "Busturile le lucrez in atelierul casei mele, pe care tot eu am proiectat-o. La anul fac 80 de ani si pina in prezent am realizat 62 de busturi, din mai multe materiale, care se gasesc la Husi, Bucuresti, Piatra Neamt", spune sculptorul.

In momentul de fata lucreaza deja la alte proiecte, insa nu a dorit sa ne lase sa ii vizitam atelierul, de teama sa nu ii descifram secretele. Statuile le-a vopsit cu bronz, pentru ca, zice el, doreste sa atraga cit mai mult atentia iesenilor care merg spre Sculeni, dar si moldovenilor care intra in Iasi.

Scultura nu este, insa, singura pasiune a lui Teodor Istrate. Absolvent al Scolii populare de arta si al Institutul de Arta Plastica, are casa plina de tablouri de mari dimensiuni. Peretele din hol este acoperit in intregime de o pictura murala. Chiar si usa de la intrare este pictata. In fiecare camera exista un tablouri cu reprezentanti de marca din istoria literaturii, a muzicii, copii dupa tablouri celebre, printre care si "Giocconda".

"Eu am lucrat vreo 11 ani in Rusia, la Palatul Ecaterinei de linga Leningrad, la Ermitaj. Am fost sef de santier pentru lucrarile de restaurare care au avut loc acolo. In perioada aia am umblat toata Rusia, de la un capat la altul, si am cercetat mult", povesteste Teodor Istrate.

Tot in documentare a plecat si la Paris, acum sapte ani, atras de arhitectura acestui oras. Si, ca si cum sculptura si pictura nu ar fi fost indeajuns, Tedor Istrate s-a apucat, acum citiva ani, si de scris, avind pina in prezent trei carti publicate. "Tatal meu a fost general in primul razboi mondial, asa ca stiu de la el adevarul adevarat despre razboiul din 1916. Toate datele le-am inclus in cartea «Gradina cu flori»", povesteste Teodor Istrate.

Comentarii