Un scriitor catalan deschide seria de evenimente romanesti la Tirgul de la Frankfurt

marți, 09 octombrie 2007, 17:55
4 MIN
 Un scriitor catalan deschide seria de evenimente romanesti la Tirgul de la Frankfurt

Standul Romaniei de la Frankfurt, amenajat pe o suprafata de 100 de metri patrati, pe banii Ministerului Culturii, aproximativ 60.000 de euro, cuprinde sute de volume de la 35 de edituri din Romania, ce expun in nume propriu, iar primul eveniment va fi o lectura a scriitorului catalan Carles Miralles, ale carui opere au fost traduse de editura Ars Longa.

Editia din 2007 a tirgului este dedicata Cataluniei, invitatul de onoare, fapt ce a dat nastere a numeroase controverse legate de identitatea regionala spaniola. Initial, autoritatile din Barcelona au anuntat ca numai autorii care scriu in limba catalana pot participa la tirg, pentru a se razgindi, dupa ce au fost acuzate ca iau decizii politice, si a permite tuturor scriitorilor din regiune sa vina la Frankfurt.

Potrivit directoarei editurii Ars Longa, Brandusa Tamas, poetul catalan a fost invitat sa participe la tirg chiar de catre organizatori. Miralles va citi la standul romanesc din cartea sa de poeme "Orasul cu platani", care a aparut la Ars Longa in editie bilingva, catalana si romana, in urma cu doua saptamini.

Editura va aduce la tirg si o premiera, o antologie a poemelor spaniolului Antonio Porpetta, in varianta bilingva, dar si doua volume de Lucian Blaga, editia trilingva de lux a "Poemelor luminii", in engleza, franceza si germana, si o editie in 18 limbi a volumului "Catre cititori".

Dintre autorii romani ce vor fi prezenti la tirg, Ministerul Culturii (MCC) i-a invitat pe Matei Visniec, Petru Cimpoesu, George Balaita, Ion Pop, Andrei Codrescu, Ruxandra Cesereanu, Adrian Popescu si Dan Cristea, iar Polirom il aduce, pe cheltuiala proprie, pe Filip Florian, unul dintre cei mai tradusi scriitori ai editurii.

Pe 11 octombrie, potrivit Anei Andreescu, reprezentanta Ministerului Culturii si Cultelor la eveniment, scriitorii Adrian Popescu si Ion Pop vor sustine lecturi din operele lor, urmati de Andrei Codrescu si Ruxandra Cesereanu, care vor citi din "Submarinul iertat", publicat la editura Brumar. Filip Florian si Matei Visniec sustin lecturi pe 13 octombrie si sint urmati, pe 14 octombrie, de George Balaita si Petru Cimpoesu, care inchid seria de evenimente la standul Romaniei de la Frankfurt. Criticul literar Dan Cristea va fi cel care ii va prezenta pe autorii romani prezenti la eveniment.

Tirgul de la Frankfurt este locul ideal unde un editor poate alege din oferta miilor de edituri prezente, dar poate si propune spre traducere carti din portofoliul propriu. Potrivit directorului editorial Humanitas, Lidia Bodea, contractele si optiunile de traducere se negociaza la intilniri directe, iar in agenda tirgului sint trecute peste o suta de astfel de evenimente.

Grupul editorial Humanitas va prezenta la tirg peste 50 de titluri, in special noutati, autori romani, albume, literatura straina si audiobook-uri.

Paralela 45 prezinta 40 de titluri publicate in principal in ultimele doua luni, preponderent literatura romana contemporana si autori tineri.

Editura Brumar, care a fost unul dintre invitatii speciali ai organizatorilor la editia din 2006 a tirgului si a avut un stand separat, va prezenta anul acesta zece titluri, in majoritate noutati, publicate in conditii grafice deosebite, dintre care "vedeta" va fi "Submarinul iertat", un poem scris "la patru miini" de Andrei Codrescu si Ruxandra Cesereanu, potrivit directorului editorial al editurii, Robert Serban. Cartea a fost publicata intr-un tiraj redus, de 150 de exemplare, cu policromie si desene realizate de artistul clujean Radu Chio, si este vinduta intr-o caseta speciala.

Editura Tritonic participa la tirgul de carte de la Frankfurt cu 68 de titluri, in majoritate carti de fictiune ale unor autori straini, dar si cu volume despre politica sau cetatenia europeana, din seria "Europa mea", sau carti de comunicare si media.

Editura Curtea Veche aduce la Frankfurt 40 de titluri de carte din 18 colectii, printre care "Ce Ceausescu qui hante les Roumains" si " Pe umerii lui Marx" de Adrian Cioroianu, "Turn inclinat" de Teodor Baconski, "Refuzul de a uita" de Vladimir Tismaneanu si "Ma numesc Rosu" de Orhan Pamuk.

Grupul editorial Rao va fi prezent la Frankfurt cu peste 80 de titluri, de la thriller la literatura contemporana si de la enciclopedii la literatura pentru copii. Printre cele mai importante titluri se numara "Istoria uratului" de Umberto Eco, "Un adevar incomod" de Al Gore, enciclopedia "Bang! O istorie completa a universului", "Suflete la pret redus" de Eugen Ovidiu Chirovici, "Veturia Goga, Privighetoarea lui Hitler" de Mircea Goga, "Cronicile Spiderwick", "Labirintul" de Kate Mosse si "Nevinovatul" de John Grisham.

All va fi prezenta cu 40 de titluri din domeniile stiinte umaniste, medicina, literatura romana, literatura universala, bussiness, carte scolara si biografii, Grupul editorial Corint aduce 60 de titluri publicate in ultimele doua luni, Editura Niculescu, peste 50 de titluri din sapte colectii, iar Nemira, 53 de titluri, dintre care o serie de carti pentru copii.

Tirgul International de Carte de la Frankfurt atrage in fiecare an aproximativ 300.000 de vizitatori, iar contractele incheiate aici se cifreaza la zeci de milioane de euro. In programul evenimentului cultural sint peste 2.400 de evenimente anuntate, cu 30% mai multe ca la editia anterioara. (NewsIn)

Comentarii