Viitorul muzicii este pe internet, Romania ramane in urma

miercuri, 10 octombrie 2007, 20:10
5 MIN
 Viitorul muzicii este pe internet, Romania ramane in urma

Initiativa popularei trupei Radiohead de a-si lansa cel de-al saptelea album online, pe cont propriu, si de a-i lasa pe fani sa-si aleaga singuri pretul pe care vor sa-l plateasca pentru materialul discografic a fost indelung comentata in presa de specialitate, mai ales cea din Marea Britanie.

Daca unii producatori muzicali au salutat gestul si au spus ca este un lucru firesc ca intr-o lume digitala, unde poti crea ceva relativ repede si-l poti scoate pe piata imediat, sa nu astepti luni intregi dupa campanii de promovare si turnee, altii sint de parere ca noua tendinta va dauna pe termen lung si va scadea incasarile, pentru ca se vor vinde piese, si nu albume intregi.

In Romania, desi nu se poate vorbi despre o piata online a muzicii, exista artisti care au profitat de avantajele noilor tehnologii si si-au lansat piese pe internet, dar si site-uri care vind muzica online, cu plata prin sms.

Casele de discuri romanesti nu au dreptul sa vinda albumele trupelor straine pe care le reprezinta in Romania, iar muzica autohtona o vind in varianta clasica, desi sint constiente de faptul ca, in viitorul apropiat, muzica se va vinde mai bine online.

"Oamenii sint mai comozi si este mai usor pentru ei sa cumpere muzica online", a spus PR-ul casei de discuri Roton, Razvan Popescu. "La noi piata online este inca la inceput de drum, inca nu am experimentat acest tip de vinzare."

Andi Enache, PR-ul casei de discuri A&A, a spus ca pentru ca sistemul sa functioneze, cumparatorul trebuie sa aiba un card special, cu ajutorul caruia sa poata efectua plati pe internet, iar vinzatorul trebuie sa aiba o infrastructura foarte bine pusa la punct, astfel incit sa previna pirateria. Site-urile care vind muzica online folosesc, potrivit lui Enache, protocoluri de tip "digital rights management", care impiedica duplicarea fisierelor si astfel descurajeaza pirateria.

Totusi, companiile care se ocupa cu vinzarea de muzica prin intermediul internetului renunta treptat la aceste protocoale, a explicat project managerul site-urilor de profil musicmall.ro sau muzicabuna.ro, Mircea Popa. "Nu are sens sa pedepsesti cumparatorul cinstit, pur si simplu se mizeaza pe prezumptia de nevinovatie a celui care cumpara melodiile respective."

Popa a explicat ca fiecare melodie cumparata de pe un site de specialitate are o semnatura electronica. Aceasta semnatura poate fi detectata daca fisierul cu muzica este folosit de un alt dispozitiv decit cel pentru care a fost cumparata.

Pe site-urile de specialitate din Romania o melodie costa 0,9 euro, iar utilizatorii o pot cumpara prin sms. Potrivit lui Popa, un procent destul de mare din suma obtinuta din vinzarea de muzica este virat in contul operatorilor de telefonie mobila.

"Am ales sa vindem muzica pe sms pentru ca, potrivit unui studiu pe care l-am facut la sfirsitul anului 2006, majoritatea clientilor nostri sint posesori de telefon mobil si este mai usor pentru ei sa cumpere muzica prin sms". Totusi, in viitorul apropiat, utilizatorii acestor site-uri vor putea cumpara muzica si cu ajutorul cardurilor electronice, la care multi romani nu au inca acces, dupa cum a explicat si PR-ul casei de discuri Nova Music, Natalia Bercaru.

Reprezentantul musicmall.ro a spus ca site-ul are aproximativ 25.000 de vizitatori pe saptamina si are parteneriate cu trupe romanesti ca HiQ sau Sistem, care au pe site-urile lor melodii ce pot fi descarcate de catre utilizatori.

Zoli Toth din trupa Sistem spune ca formatia sa a fost prima din Romania care a vindut piese pe internet pe site-ul propriu, iar dezavantajul principal este faptul ca fanii pot cumpara doar citeva piese de pe un album si nu intreg materialul discografic. Artistul crede insa ca internetul este o piata importanta, care nu este exploatata in prezent decit in scopuri educative, iar profitul va veni peste trei, patru ani.

Smiley de la trupa Simplu a spus ca o problema a pietei online din Romania este faptul ca muzica se poate descarca gratuit. "Sint adeptul descarcarii de pe internet, atita timp cit este facuta pe bani, gratuit, artistul nu are nimic de cistigat", a explicat Smiley, care a adaugat ca este inca adeptul CD-urilor. Odata cu cresterea nivelului de trai, a mai spus el, romanii isi vor permite sa plateasca in jur de un dolar pentru o piesa, pretul practicat de cel mai mare magazin online de muzica, iTunes.

Tudor Chirila de la Vama, trupa ce a lansat prin Yahoo! Messenger, in luna iunie, videoclipul piesei de debut, "Bed for love", a spus ca i se pare normal ca oamenii sa isi ia gratuit muzica de pe internet, pentru ca este o piata ce nu poate fi controlata in Romania, dar ca "site-urile care traiesc din reclama, precum YouTube, ar trebui sa plateasca cota de publicitate artistului".

In Romania, ca de altfel in toata Comunitatea Europeana, nu exista inca un cadru legislativ care sa protejeze operele virtuale, potrivit inspectorului Val Manescu de la CREDIDAM, organizatie ce administreaza drepturile artistilor interpreti.

"Conform legislatiei, opera trebuie sa aiba un suport tangibil", a spus Manescu. "Atita timp cit artistii care isi vind muzica pe internet platesc taxe la stat, nu este nici o problema". Totusi, inspectorul a explicat ca artistii nu sint protejati de lege impotriva piratarii, nu pot actiona in justitie persoanele care le posteaza muzica online prin sistemele de file-sharing gratuit, deoarece legea nu apara creatia in acest format.

Cintaretul Mihai Traistariu, care si-a vindut muzica in intreaga lume dupa ce a cistigat locul patru la concursul Eurovision din 2006, crede ca in viitor totul se va cumpara online.

"Cred ca internetul a luat-o deja pe drumul bun, fiecare firma sau artist are un site, daca eu caut acum o melodie, o gasesc pe internet, dar singura problema este ca pot sa o descarc gratis", a spus Traistariu. Artistul a adaugat ca piata se va regla in Romania in aproximativ cinci, zece ani. (NewsIn)

Comentarii