Cea mai mare donatie din istorie

luni, 26 iunie 2006, 21:21
3 MIN
 Cea mai mare donatie din istorie

Omul de afaceri american Warren Buffet va dona aproximativ 37 miliarde de dolari, echivalentul a peste 80% din averea detinuta, unor fundatii conduse de prietenul sau Bill Gates, patronul Microsoft, si de familia Buffet. Astfel, Warren Buffet va aloca Fundatiei Bill si Melinda Gates 10 milioane de actiuni Bershire Hathaway, de tipul B, se arata intr-o scrisoare adresata de omul de afaceri institutiei de caritate, una dintre cele mai bogate din lume. Valoarea totala a acestor titluri este de circa 30 miliarde de dolari. Totodata, Buffet va oferi un milion de actiuni unei fundatii infiintate de el si sotia sa, Susan Thompson Buffett, decedata, si 350.000 de titluri fundatiei copiilor sai, Howard, Susan si Peter. Donatiile pe care le va realiza Warren Buffet reprezinta cele mai importante sume oferite unor fundatii de caritate, in Statele Unite, depasindu-i pe John D. Rockefeller si Andrew Carnegie, a declarat Stacy Palmer, editor al publicatiei Chronicle of Philantropy. Buffet, in virsta de 75 de ani, ocupa, dupa Bill Gates, locul al doilea in ierarhia celor mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 44 miliarde de dolari si detine functiile de presedinte si director general al grupului de asigurari si investitii Berkshire Hathaway. El a explicat ca moartea sotiei sale Susan a fost unul din motivele din spatele donatiei sale fabuloase, deoarece Warren Buffet a fost intotdeauna convins ca sotia lui ii va supravietui si va sti ce sa faca cu averea mostenita.
Bill Gates, marele filantrop al momentului
Anuntul omului de afaceri survine la citeva zile dupa ce Bill Gates, presedintele Microsoft, a declarat ca isi va reduce rolul detinut in cadrul companiei, pentru a se concentra asupra activitatilor de caritate. Bill Gates ocupa, cu o avere evaluata la 50 miliarde de dolari, prima pozitie in acelasi clasament, realizat de revista Forbes. Gates, in virsta de 50 de ani, este partenerul de bridge al lui Warren Buffet si detine o functie de director la Berkshire Hathaway. Pe de alta parte, Buffet este membru al consiliului de conducere al Washington Post, din care face parte si sotia lui Gates, Melinda. Fundatia Gates este implicata in combaterea unor maladii precum malaria si tuberculoza, in tarile in curs de dezvoltare si in proiecte privind educatia si bibliotecile din Statele Unite. Warren Buffet detine participatii la companii precum Coca-Cola, Procter & Gamble si controleaza, de asemenea, aproximativ 50 de firme, prin intermediul companiei Berkshire. Buffett este cunoscut pentru gusturile sale simple, in ciuda imensei averi de care dispune. Miliardarul traieste in aceeasi casa din orasul natal Omaha, pe care a cumparat-o in 1957, si prefera Coca-Cola si hamburgerii oricaror delicatese internationale.
Cind vor proceda la fel si bogatanii din Romania?
Daca si cei mai bogati romani ar proceda ca Warren Buffet, donind 80% din avere pentru diferite acte de caritate, s-ar stringe sume frumoase pentru un scop nobil. Primul in topul romanilor bogati este Ion Tiriac. Cu o avere estimata la aproximativ un miliard de dolari, fostul mare tenisman ar trebui sa renunte la circa 800 de milioane pentru a se compara cu Buffet. La rindul sau, Iosif Constantin Dragan ar putea ceda aproape 700 de milioane de dolari. Pe locul trei in topul bogatilor, contoversatul Sorin Ovidiu Vintu ar scoate din buzunar 600 de milioane, la fel ca fratii Micula si clanul Paunescu. Urmeaza Ioan Niculae, care ar putea dona 400 de milioane pentru actiuni filantropice, suma comparabila cu cele ce ar putea fi oferite de Gigi Becali si Dinu Patriciu, oameni de afaceri cu averi asemanatoare. Locurile 9 si 10, adica familia Voiculescu si Dan Grigore Adamescu ar contribui si ei cu cite 300 de milioane de dolari. Facind o mica socoteala, rezulta ca primii cei mai bogati zece romani ar putea cheltui pentru acte de caritate suma de peste 5 miliarde de dolari, adica aproape jumatate din bugetul Romaniei.

Comentarii