Cererea de arestare a lui Voicu, judecata marti, 30 martie

vineri, 26 martie 2010, 17:34
5 MIN
 Cererea de arestare a lui Voicu, judecata marti, 30 martie

Maria Despina Mihai a fost adjunct al procurorului general al Romaniei, intre februarie 2002-martie 2004, in timpul guvernarii PSD, respectiv in timpul mandatelor procurorilor generali Joita Tanase si Ilie Botos.

In martie 2004, Despina Mihai a depus juramantul de judecator al instantei supreme in fata presedintelui Romaniei de atunci, Ion Iliescu, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis candidatura ei pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a depus, vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie cererea de arestare preventiva a senatorului PSD, Catalin Voicu, solicitarea survenind avizului Senatului de incuviintare a masurii preventive.

"La data de 26 martie 2010, avand in vedere ca sunt intrunite conditiile prevazute in art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inregistrat la Inalta Curte de Casatie si Justitie solicitarea de arestare preventiva a inculpatului Catalin Voicu, senator in Parlamentul Romaniei, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de trafic de influenta in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii, in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata", se arata intr-un comunicat al DNA remis presei vineri.

In 9 martie 2010, DNA informa ca procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a inaintat ministrului Justitiei Catalin Predoiu solicitarea de a sesiza Parlamentul Romaniei – Senatul, pentru a cere, in conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 172 din Regulamentul Senatului Romaniei, incuviintarea arestarii senatorului Catalin Voicu, inculpat in dosarul nr. 310/P/2009, in sarcina caruia au fost retinute urmatoarele infractiuni: trafic de influenta in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii, in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata.

In rezolutiile de incepere a urmaririi penale si in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale procurorii au retinut urmatoarele: in perioada iulie – septembrie 2009, Catalin Voicu, prevalandu-se de prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator, a primit de la un om de afaceri, in doua transe, sumele de 250.000 RON (echivalentul a 60.000 euro) si 200.000 euro, in schimbul interventiei pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, in luna august 2009, Catalin Voicu, a pretins si primit de la un alt om de afaceri suma de 119.000, RON in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti pentru a-i determina sa propuna o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru fapte de natura penala. Pentru a disimula faptele de coruptie, Catalin Voicu si cumparatorul de influenta au intocmit documente financiar contabile care atesta imprejurari nereale.

In aceeasi cauza, in a doua jumatate a anului 2009, Catalin Voicu a cerut unor persoane cu influenta in sfera politica sa ii acorde sprijin politic in ocuparea unei functii in Guvernul Romaniei, in schimbul interventiilor sale pe langa magistrati din cadrul Tribunalului Bucuresti si ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea pronuntarii unor hotarari favorabile in care respectivele persoane aveau interese. De asemenea, Catalin Voicu a pretins unei persoane foloase patrimoniale constand in facilitarea obtinerii pentru firme aflate in sfera sa de interes a unor contracte de achizitii publice la autoritati contractante din judetul Constanta.

La data de 10 decembrie 2009, fata de Catalin Voicu s-a dispus urmarirea penala, iar la data de 11 decembrie 2009 s-a pus in miscare actiunea penala sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de trafic de influenta. Ulterior, la data de 22 ianuarie 2010, respectiv la 11 februarie 2010 si 12 februarie 2010, cercetarile au fost extinse, fiind dispusa urmarirea penala fata de Catalin Voicu si sub aspectul celorlalte infractiuni sus mentionate in cererea de incuviintare a arestarii preventive.

In sustinerea cererii privind incuviintarea arestarii au fost anexate copii conforme cu originalul ale documentelor relevante, respectiv 11 volume continand un numar total de 2663 file, mai preciza DNA.

Senatorul Catalin Voicu a fost externat vineri, comisia medicala stabilind ca acesta are o boala cardiovasculara cronica si este stabil, a informat purtatorul de cuvant al Spitalului Universitar de Urgenta, Bogdan Popescu.

Catalin Voicu a primit, la externare, o schema de tratament pe care sa o urmeze, a adaugat Bogdan Popescu.

Purtatorul de cuvant al SUUB a precizat ca Voicu are o boala cronica, asa cum au multi oameni, si trebuie, ca orice pacient cu afectiuni cronice, sa faca din timp in timp analize si sa treaca pe la medic pentru consult.

Intrebat daca Voicu ar putea ajunge din nou la spital din cauza stresului, Bogdan Popescu a spus ca orice bolnav cu o boala cronica "are risc sa faca un nou episod de exacerbare".

Senatorul PSD a fost internat, marti noapte, in Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, dupa ce a fost audiat de Comisia juridica a Senatului in cazul solicitarii DNA.

Miercuri dimineata, el a cerut sa fie externat pentru a putea participa la discutiile din plenul Senatului privind avizarea cererii de incuviintare a arestarii sale preventive. Dupa aproximativ trei ore de la externare, senatorul Catalin Voicu a ajuns din nou la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Plenul Senatului a aprobat, miercuri, solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a senatorului Catalin Voicu, hotararea fiind publicata in aceeasi seara in Monitorul Oficial.

Dupa ce Ministerul Justitiei a comunicat solutia Senatului, procurorul general al Romaniai a transmis la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) avizul privind arestarea lui Catalin Voicu.

Senatorul Catalin Voicu este acuzat de trafic de influenta in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii, in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata.

Potrivit procurorilor, in perioada iulie – septembrie 2009, Catalin Voicu a primit de la omul de afaceri Costel Casuneanu, in doua transe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 euro) si 200.000 de euro, in schimbul interventiei pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

Potrivit anchetatorilor, Catalin Voicu ar fi uzat de influenta sa, in schimbul unor foloase, in dosare in care erau interesati Costel Casuneanu, senatorul PSD Alexandru Mazare, omul de afaceri Marius Locic, Marian Oprisan, Maria Schultz – vicepresedinta organizatiei PSD Dolj, notarul Manuela Mitrea, liderul PNL Ludovic Orban.

Procurorii cer arestarea preventiva a lui Voicu invocand articolul 148, litera f, Cod procedura penala, respectiv faptul ca "inculpatul a comis o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de patru ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica".

Natura faptelor, frecventa si caracterul lor repetitiv constituie, in opinia anchetatorilor, expresii ale uneia dintre cele mai grave forme de coruptie la nivel inalt. Totodata, procurorii spun ca Voicu a comis faptele in calitate de senator in Parlamentul Romaniei – organ reprezentativ suprem al poporului si unica autoritate legiuitoare a tarii – precum si in cea de vicepresedinte al Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala a Senatului, ceea ce potenteaza gradul de pericol social al faptelor de coruptie ce fac obiectul investigatiilor. (Mediafax)

Comentarii