Cot la cot, Iliescu si Diaconescu ingroapa votul uninominal

marți, 23 februarie 1999, 00:00
2 MIN
 Cot la cot, Iliescu si Diaconescu ingroapa votul uninominal

Presedintele PNTCD Ion Diaconescu a anuntat, ieri, ca modificarea legii electorale se va dezbate in aceasta sesiune parlamentara, dar s-a pronuntat impotriva scrutinului uninominal, considerind ca votul acordat unei liste de partid este inca oportun. "Electoratul roman nu este chiar atit de bine orientat pentru scrutinul uninominal", a spus Diaconescu. El a aratat ca si in conditiile votului pe lista s-a constatat o dispersie a votului acordat partidelor, fapt ce duce la dificultati in realizarea echipei guvernamentale. In cazul unui scrutin uninominal, numarul parlamentarilor independenti ar fi foarte mare, ceea ce ar aduce dificultati sporite in formarea Guvernului, a spus liderul taranist. Scrutinul uninominal ar conduce la "un mozaic" parlamentar, in locul unui Parlament cit mai polarizat pe citeva partide, a conchis Diaconescu.
Introducerea votului uninominal a creat divergente chiar in sinul coalitiei guvernamentale, plasind in schimb in acceasi tabara adversari traditionali, ca PNTCD si PDSR. Astfel, prim-vicepresedintele PDSR, Adrian Nastase, afirma ca partidul sau nu sustine introducerea votului uninominal pentru Senat la alegerile viitoare, acest sistem de vot fiind posibil, in viziunea sa, abia la alegerile programate in anul 2004. De cealalta parte PNL, dupa ce a avut o pozitie ambigua, a sfirsit prin a fi de acord cu modificarea legii electorale, prin introducerea votului uninominal. De altfel, proiectul de modificare a fost inaintat chiar de senatorii PNL Paul Pacurariu si Alexandru Mortun. PD sustine cu fermitate modificarea, insa doar pentru Senat, in timp ce ApR doreste introducerea acestui sistem de vot nu numai pentru Senat, ci chiar pentru intregul Parlament. Alaturi de cei care sustin proiectul de modificare a legii electorale se afla, surprinzator, si PRM, care s-a declarat total de acord cu votul uninominal.
Ce este votul uninominal
Modalitatea de vot folosita in alegerea Parlamentului roman este, in acest moment, cea pe liste inchise de partid. Acestea contin reprezentantii respectivului partid, in ordinea agreata de conducere, iar in cazul in care majoritatea alegatorilor prefera un anume partid, primii din lista propusa vor accede in Parlament. Spre deosebire de acesta, votul uninominal presupune posibilitatatea alegatorilor de a opta pentru un anume candidat. De exemplu, daca in circumscriptia Iasi trebuie alesi 5 senatori si 12 deputati, alegatorul poate pune stampila pe numele a 5 candidati din buletinul pentru Senat si pe 12 din buletinul pentru Camera Deputatilor, indiferent daca sint din acelasi partid sau din partide diferite. (Ionel AFRASINEI)

Comentarii