Decalarea alegerilor ii baga in sperieti pe Iliescu si Vadim

luni, 24 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Decalarea alegerilor ii baga in sperieti pe Iliescu si Vadim

– Paul Pacuraru, vicepresedinte: "Decalarea alegerilor ar permite ca, pentru prima oara, audienta partidelor politice sa fie masurata fara sustinerea candidatilor la Presedintie si, in consecinta, ar fi vizibila greutatea adevarata a partidelor. Cred, totusi, ca decalarea alegerilor nu va fi realizabil, intrucit unele partide, in special cele din opozitie, se vor opune violent. Este greu de imaginat un PDSR fara Ion Iliescu, un PRM fara Vadim Tudor sau un PD fara Petre Roman."
PDSR – Ion Iliescu, presedinte: "Decalarea alegerilo ar fi total irationala, un act de inconstienta din partea celor care nu-si dau seama ca lumea nu mai rezista si nu mai suporta situatia grea din tara. Oamenii asteapta o schimbare, iar aminarea alegerilor parlamentare nu ar face decit sa alimenteze o stare de tensiune sociala. Intr-un an electoral, lumea este deja satula sa mearga la urne, iar prezenta la alegeri ar fi redusa, cheltuielile ar fi mai mari si s-ar perturba intreaga activitate in miezul iernii. Daca se doreste decalarea alegerilor pentru viitor, aceasta ar trebui sa se faca dupa o discutie cu toate partidele."
PD – Bogdan Niculescu-Duvaz, vicepresedinte: "Atit mediile internationale, cit si societatea romaneasca, asteapta ca alegerile sa se desfasoare la termen, fara a fi aminate. Mediile internationale doresc sa stie ce sustinere are Guvernul si doresc sa discute cu un Executiv stabilizat prin alegeri. Vad ca unele grupari politice cred ca aminarea le-ar ajuta, insa societatea"nu are nevoie de aceasta aminare."
PNTCD – Remus Opris, secretar general: "Noi nu am luat o decizie ferma in ceea ce priveste decalarea alegerilor. In opinia mea, ideal ar fi ca, pentru a pune in valoare diferentele constitutionale existente intre institutii si pentru a pune in valoare candidatii sau partidele politice, alegerile sa fie decalate. In plus, sustinerea candidatului la Presedintie nu ar mai fi legata de o politica de aliante privind viitorul guvern, ci privind succesul in aceste alegeri."
UFD – Varujan Vosganian, co-presedinte: "Ar putea fi o solutie tactica, daca largirea coalitiei de centru-dreapta ar intra in impas. Oricum, in viitor, alegerile prezidentiale vor trebui distantate de cele parlamentare, pentru a reda Parlamentului importanta pe care o are."
PRM – Corneliu Vadim Tudor, presedinte: "PRM se pronunta impotriva decalarii alegerilor. Este inuman ca oamenii sa fie scosi din casa de doua sau trei ori, in cazul unui al doilea tur de scrutin la alegerile prezidentiale"
PUNR – Valeriu Tabara, presedinte: "Decalarea este necesara. Actualul sistem face ca sa nu mai existe o competitie reala si corecta intre partidele politice, acestea bazindu-se, in campania lor electorala, mai degraba pe imaginea unor personalitati decit pe promovarea propriilor programe de guvernare. Este benefic si pentru electorat, acesta putind sa faca o analiza mai clara a partidelor aflate in competitie."
UDMR – Marko Bela, presedinte: "Sistemul alegerilor decalate este mai raspindit, alegerile legislative si cele prezidentiale tinindu-se separat in majoritatea tarilor din Europa. In foarte multe tari, perioada mandatului prezidential nu coincide ca lungime cu cel parlamentar. O astfel de modificare ar putea sa determine o formula mai clara a institutiilor puterii si un pas in separarea lor."
(Dan POPA)

Comentarii