Disponibilizarea birocratilor

marți, 21 septembrie 1999, 23:00
2 MIN
 Disponibilizarea birocratilor

Dupa o noapte alba, discutiile dintre reprezentantii Fondului Monetar International si cei ai Ministerului Finantelor s-au incheiat fara ca soarta celei de a doua transe din imprumutul stand-by sa fie hotarita. Decizia FMI in aceasta privinta va fi luata la Washington, a afirmat ieri dimineata, la finalul discutiilor, ministrul de Finante Decebal Traian Remes, care a adaugat insa, optimist, ca "aceasta ne va fi favorabila". Exista totusi rezerve importante ale FMI, legate, conform spuselor lui Remes, de politica salariala bugetara si de situatia sistemul bancar.
In ce priveste prima problema, Remes a afirmat ca in cursul anului 1999 au fost cresteri ale cheltuielilor cu salariile in valoare nominala, fata de 1998, existind si perspectiva cresterii cheltuielilor cu salariile pentru sectoare precum aparare, interne si servicii. Solutia vazuta de ministrul Finantelor este aceea de a se opera o reducere a personalului din administratii pentru ca, spune Remes, "nu se pune problema modificarii legii care reglementeaza sistemul de salarizare sau a scaderii salariilor pentru bugetari". Disponibilizarile ar urma sa afecteze toate sectoarele de activitate.
Sistemului bancar sufera, conform expertilor FMI, de o anumita incertitudine care se refera la creditele neperformante care vor fi trecute la AVAB in urma fuzionarii Bancorex cu BCR. "Avem de a face, din acest punct de vedere, cu o suma incerta care trebuie rezolvata" a spus Remes, care a mai mentionat insa si existenta unor probleme la "o alta banca", fara a mai face alte precizari.
O alta problema delicata, cea a deficitului bugetar, a fost transata asa cum a vrut Fondul. Astfel, acesta va ramine la 3,9% PIB, desi au existat cereri ale autoritatilor romane privind majorarea acestui indicator.
In ce priveste rata inflatiei, Remes a mentionat cifra care s-a convenit pentru anul 1999: aproximativ 42-43%, in timp ce valoarea Produsului Intern Brut va fi de 453.852 miliarde lei.
Pe de alta parte, Remes a precizat ca Finantele nu au in vedere cresteri ale accizelor, ale valorilor TVA sau a altor impozite, insa se doreste o revenire la sistemul prevazut in Ordonanta 50/1998 privind regimul accizelor si a altor impozite indirecte, respectiv de a corecta accizele trimestrial, functie de evolutia cursului de schimb leu/euro.
O problema ramane insa pentru Bucuresti atragerea de catre Ministerul Finantelor a imprumuturilor de pe piata internationala de capital – o conditie pentru acordarea cele de-a doua transe din acordul stand-by. "Semnalele pe care le avem de pe piata ne dau sperante ca va fi bine", a spus Remes.
Pentru Ministerul Finantelor incepe insa o perioada grea pentru ca, miine, va trebui prezentat in sedinta de Guvern proiectul de rectificare de buget, care prevede alocarea de sume suplimentare doar la ministerele Educatiei Nationale, Apararii Nationale, de Interne si Industriei si Comertului. Ori, in conditile in care majoritatea ministerelor a cerut majorari ale sumelor repartizate de la buget, in Guvern se anunta o lupta grea. (Ionel AFRASINEI)

Comentarii