In scandalul FNI, Iliescu si Diaconescu se acuza reciproc

joi, 01 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 In scandalul FNI, Iliescu si Diaconescu se acuza reciproc

Afacerea "firul rosu" si scandalul "Costea", care au bulversat opinia publica in ultimele doua luni, au fost prilejuri de lupta pentru traditionalii adversari de pe scena politica romaneasca – PNTCD si PDSR. Agitatia de pe piata financiar-bancara romaneasca nu putea sa nu fie marcata de astfel de dispute.
Cei care au deschis ostilitatile au fost taranistii. Respingind teoria ca in spatele actiunilor de destabilizare a sistemului financiar ar sta forte din afara tarii, liderul PNTCD Ion Diaconescu a afirmat, alaltaieri, ca aceasta "manevra asiatica" care a amenintat stabilitatea sistemului financiar al tarii "a fost regizata si actionata de catre cercuri din cadrul PDSR". Declaratia PNTCD constata ca societatea romaneasca a fost traumatizata in ultimele zile de "provocarile iresponsabile ale unor cercuri mafiote care, dominate de interese meschine, incearca sa destabilizeze sistemul financiar al tarii, sperind ca astfel va putea sa acceada la putere". In opinia liderilor taranisti, plasarea acestor actiuni inainte de alegerile administratiei locale si in acelasi cu timp intrunirea forurilor FMI, care urmeaza sa ia decizii decisive privind ajutorarea Romaniei pe plan financiar, arata existenta "unui adevarat atentat la stabilitatea si siguranta tarii".
PNTCD argumenteaza acuzatia la adresa PDSR cu "metodele folosite si intregul scenariu, inclusiv reactualizarea telefoanelor murdare, precum si interesele care sint puse in joc".
In opinia taranistilor, PDSR incearca astfel sa abata atentia opiniei publice de la dezvaluirile din cazul Adrian Costea si sa faca iertate "toate marile dezastre financiare din trecut, legate nemijlocit de acest partid: Bancorex, Banca Agricola, Dacia Felix, Banca Columna, Credit Bank".
Liderii taranisti apreciaza drept "inadmisibil" ca munca de trei ani a guvernarii de dupa 1996, depusa pentru a aduce Romania pe linia de plutire "sa fie acum anulata de actiunile inconstiente ale acestor personaje, care nu tin cont decit de propria nevoie de putere".
Placa PDSR: altele sint adevaratele probleme
Raspunsul nu s-a lasat mult asteptat. In general, replica PDSR la acuzatiile taranistilor se bazeaza pe tema preferata a liderilor acestui partid: diversiune adversarilor politici menita a distrage atentia populatiei "de la adevaratele probleme ale tarii". In plus, crede PDSR, "firul rosu" si "scandalul Costea" reprezinta "probe evidente de fuga de raspundere pentru un dialog responsabil, in fata opiniei publice". In opinia partidului lui Ion Iliescu, acuzatiile PNTCD reprezinta "caracteristica" unei formatiuni aflate "in plina stare de disperare, care se cramponeaza cu orice pret sa ramina la putere". Principalul partid de opozitie considera ca populatia a ajuns la o stare de "greata" fata de coalitia "patronata" de PNTCD, " care a dus o campanie murdara impotriva PDSR, impreuna cu tot felul de consilieri de imagine din strainatate, in loc sa discute despre dezastrul economiei din ultimii patru ani, instabilitatea sociala si politica si pierderea credibilitatii externe a Romaniei".
Potrivit PDSR, curajul si raspunderea politica a PNTCD "se limiteaza" la conferinte de presa "eclectice" si la o campanie electorala "prin megafoane", liderii PNTCD "neavind barbatia si demnitatea de a da ochii cu populatia", in" pofida faptului ca ochiul este sigla partidului".
"Dar nu ochiul catre nevoile si durerile cetateanului, ci ochiul dupa comisioane si sponsorizari dubioase, ceea ce explica plasarea «taranistilor de incredere» in posturi cheie ale sistemului bancar, cum ar fi presedintia CEC si a Bancii Agricole", se afirma in comunicat.
(Dan Popa)

Comentarii