Isarescu – balerinul perfect intre finante si politica

vineri, 17 decembrie 1999, 00:00
4 MIN
 Isarescu – balerinul perfect intre finante si politica

Politica nu este numai o chestiune de vointa proprie, iar dupa ce zece ani a stat in spatele a patru guverne si a doi presedinti, Mugur Isarescu stie cel mai bine acest lucru. A stiut ca nu va mai putea sa spuna "nu" in final, chiar daca a incercat sa refuze aceasta functie, pentru ca responsabilitatea unei functii politice de rang superior inseamna mai mult decit o slujba.
Intotdeauna a judecat din punct de vedere politic cele mai importante decizii monetare, valutare si economice. De fapt i s-a si reprosat acest lucru, ca a gindit si a actionat politic, in loc sa ia decizii majore din punct de vedere economic, pentru ca Romania ar fi aratat mai bine. Bancherii i-au reprosat intotdeauna ca este un economist de birou si ca nu a fost niciodata ancorat in economia reala. Public, niciodata nu au spus acest lucru, dar in particular au fost acerbi critici ai masurilor de politica monetara, de macrostabilizare, a ceea ce au numit ei generic cresterea dobinzilor de catre BNR si mai apoi ingroparea sistemului bancar.
Isarescu a rezistat insa la toate crizele, asigurind acel minim de stabilitate economica pentru ca Romania sa nu se prabuseasca in haos.
Cel mai longeviv demnitar roman
Mugur Isarescu este cel mai longeviv demnitar roman de dupa 1989. A fost cel mai bun elev al uneia dintre cele mai luminate minti de dinainte de 1989 – Costin Murgescu, directorul Institutului de Economie Mondiala, despre care s-a spus ca, daca ar fi trait, tranzitia Romaniei ar fi fost mult mai usoara. A preluat functia de guvernator in 1990, sugestia apartinind lui Eugen Dijmarescu, care l-a propus lui Petre Roman. A fost reconfirmat in Parlament in 1991. Primele contestari au venit dupa 1992, cind premier a fost numit Nicolae Vacaroiu, pentru ca cei doi demnitari au vorbit de cele mai multe ori limbaje economice diferite. Vacaroiu a avut in spate PDSR, pe Adrian Nastase si pe Razvan Temesan. De partea cealalta, Isarescu l-a avut ca sustinator efectiv pe Ion Iliescu, presedintele tarii, dar si institutiile financiare internationale. Acest lucru l-a salvat, in perioada guvernului Vacaroiu, de la un posibil scandal, care trecea dincolo de Parlament. Ion Iliescu a fost cel care, la sugestia unor consilieri care au preluat mesaje externe, i-a luat apararea si efectiv l-a mentinut in functia de guvernator. Isarescu i-a multumit public lui Iliescu pentru acest lucru. Atunci a fost poate cea mai dificila situatie prin care a trecut guvernatorul BNR.
Isarescu salveaza coalitia a doua oara
Ulterior, demisiile care i-au fost solicitate de-a lungul timpului in Parlament nu au fost decit furtuni intr-un pahar cu apa. In 1996, la schimbarea puterii, Mugur Isarescu a declarat ca BNR va sprijini politica viitorului guvern, acest lucru fiind perceput de PDSR in mod negativ. In 1998, partidele coalitiei au fost puse in situatia de a alege noul Consiliu de Administratie al BNR, al carui mandat expirase dupa opt ani. Coalitia s-a oprit la un singur nume: Mugur Isarescu, pentru ca nu aveau pe altcineva. La fel ca acum. Solutia Isarescu a venit dupa ce multi au realizat ca alternativa unei agravari a crizei politice si perspectiva alegerilor anticipate in perioada urmatoare nu avantajeaza nici partidele coalitiei, nici partidele din opozitie, in special PDSR. Ar fi dorit sa asigure tranzitia urmatoarelor 11 luni pina la alegeri din pozitia de guvernator, indiferent cine ar fi fost premier. A ajuns insa sa incerce sa impace pe toata lumea si sa asigure conducerea si stabilitatea tarii. Acum urmeaza ca experienta lui de diplomat, o calitate recunoscuta de toata lumea, poate inainte de cea de bancher, sa isi spuna cuvintul.
In exterior, numele conteaza
Daca solutia Isarescu a fost singura alternativa multumitoare pentru toata lumea, pentru pietele externe reprezinta efectiv o usurare. Vor avea cu cine sa stea de vorba, pentru ca folosesc un limbaj comun, cu cine sa gindeasca acelasi lucru, chiar daca in realitate nu va iesi asa. FMI si Banca Mondiala, plus Uniunea Europeana, vor saluta aceasta numire. FMI ar putea chiar sa isi aduca dovada increderii in Isarescu prin aprobarea imediata a transei a doua din imprumutul stand-by. Numele conteaza. Acest nume nu va avea aceeasi marca pe piata interna. Pericolul este ca Isarescu sa se inteleaga mai mult cu cei din exterior decit cu cei din interior. Prea putina lume il vede discutind cu sindicatele, mergind poate la Tractorul si la Roman sau unde sindicatele il vor cere. Ceea ce spunea, din pozitia sigura de guvernator al BNR, despre inchiderea gaurilor negre, reducerea pierderilor din economie, reducerea cheltuielilor, acum are ocazia sa le promoveze efectiv.
La ultima conferinta de presa de la BNR, Mugur Isarescu a incercat sa spuna, prezentind tintele economice de la anul, ca anul 2000 ar putea sa insemne o reluare a cresterii economice asteptata de toata lumea si apoi a nivelului de trai. Dupa caderile economice, dupa ce am pierdut jumatate din rezerva valutara ca sa platim datoria externa, iar apoi dupa ce ne-am refacut rezerva valutara, exista perspective sa iesim din criza. "Putem insa sa ne batem joc de ele (de ceea ce avem acum), prin doua-trei decizii «intelepte»", a spus apoi Isarescu. Acum are ocazia ca sa nu lase sa se intimple acest lucru si, din om politic in functie de economist, sa devina un economist in functie politica. ( Cristian Hostiuc – Mediafax)

Comentarii