Medicii rezidenti sint nemultumiti de noua grila de salarizare

joi, 13 noiembrie 1997, 00:00
2 MIN
 Medicii rezidenti sint nemultumiti de noua grila de salarizare

Asociatia Rezidentilor a criticat, miercuri, noua grila de salarizare intocmita de Ministerul Sanatatii, potrivit careia salariul medicilor stagiari si al asistentilor medicali principali este mai mare decit cel al rezidentului.
Reprezentantii AR au afirmat, in conferinta de presa ca medicul rezident "ramine paria sistemului medical românesc", el primind, pentru o zi de lucru, 11.500 de lei, ceea ce reprezinta maximum 350.000 de lei pe luna. De asemenea, medicii rezidenti sint obligati sa faca, in medie, sapte garzi neplatite in fiecare luna. Rezidentii considera ca acesta este un abuz care ar trebui sanctionat prin Codul Muncii.
Calculind numarul de ore pentru care este platit un medic rezident, reiese ca el primeste bani pentru aproximativ 140 de ore pe luna, in timp ce numai prin garzi lucreaza 210 ore lunar, fara a mai adauga zilele lucratoare normale si contravizitele.
Asociatia Rezidentilor acuza justitia ca, la un an de la frauda de la examenul din 27 octombrie 1996, nu au fost pedepsiti vinovatii. Ei sustin ca medicii cercetatori, preparatorii si asistentii universitari au fost acceptati la rezidentiat fara sa participe la concurs, actiune total ilegala. De aceea, medicii au cerut "stoparea acestor practici care incurajeaza mentinerea in sanatate a mafiei albe".
Rezidentii au avertizat Presedintia, Executivul, dar si conducerea Ministerului Sanatatii, ca jumatate dintre absolventii facultatilor de medicina pleaca din România, iar daca acest exod nu va fi oprit, in sectorul sanitar vor ramine doar medici batrini sau fara experienta.
Dr. Virgil Paunescu, director general resurse umane din MS, a declarat ca ministerul a inaintat un proiect de hotarire de guvern prin care rezidentiatul devine examen national. Totodata, unica forma de intrare in rezidentiat va fi examenul.
"Astfel, MS a pus capat retelelor paralele de accedere la aceasta forma de invatamint postuniversitar", a adaugat Paunescu.
Directorul Paunescu a mai aratat ca exodul medicilor nu reprezinta o problema a ministerului, ci a sistemului economic.
El considera ca medicii pleaca pentru ca nu primesc retributii asemanatoare colegilor din Occident si nu au nici conditii de lucru decente. In aceste conditii, am putea asista, in viitor, la o scadere dramatica a numarului de medici", a conchis Paunescu.

Comentarii