Nici azi nu se dau retete gratuite si compensate

duminică, 05 iunie 2011, 19:36
4 MIN
 Nici azi nu se dau retete gratuite si compensate
In timp ce neintelegerile treneaza, pacientii incep sa-si piarda rabdarea tot asteptind un pumn de pastile subventionate

Pacientii ieseni mai au de asteptat pina sa-si poata lua retete compensate de la medicii de familie. Problemele dintre autoritatile sanitare de la nivel national si medicii de familie nu s-au incheiat inca. Desi reprezentatii Ministerului Sanatatii au declarat ca nemultumirile medicilor de familie au fost rezolvate si ca urmeaza sa fie semnat contractul cadru pentru anul 2011, medicii de familie ieseni au alta parere. Dupa saptamini intregi de dezbateri si aproape o saptamina de cind eliberarea de retete gratuite si compensate este blocata, medicii de familie sint hotariti sa nu cedeze in lupta cu Ministerul Sanatatii si cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

In acelasi timp insa, medicii de familie ieseni se pregatesc de noi negocieri. "Miine (n.r. azi) este sedinta la Colegiul National al Medicilor de Familie si vom incepe o noua serie de negocieri. Deocamdata nu s-a rezolvat nimic si noi tot nu eloberam retete compensate sau trimiteri", a precizat dr. Anca Deleanu, presedinta Societatii Medicilor de Familie din Iasi.

Nemultumirile persista

Presedintele Asociatiei Patronatelor din Medicina de Familie, Doina Mihaila, a declarat, ieri, in cadrul unei intilniri a tuturor actorilor din sistemul sanitar, ca trebuie gasite solutii pentru iesirea din criza in care a intrat sanatatea. "Vedem incheierea acestei crize printr-o mediere a premierului Emil Boc. Medicii cer plata la pacienti inscrisi, nu la asigurati, o valoare minima garantata cu regularizari trimestriale de minimum 2,5 si minimum 3 per capita, clarificarea articolului din norme pentru consultatiile pacientilor cronici, minimum 9% (fata de 6% in prezent, n.r.) pentru asistenta medicala primara din total FNUAS, negocierea tuturor documentelor sau actelor normative care ii privesc", a afirmat Mihaila.

Totodata, medicii de familie au luat in calcul mai multe variante pentru desfiintarea Casei Nationale de Sanatate, propunind case concurentiale, o singura casa sub control parlamentar, o casa nesubordonata politic.

Unde a cedat Ministerul Sanatatii

De cealalta  parte, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Cristian Irimie a declarat tot ieri ca solicitarile medicilor de familie s-au rezolvat si si-a exprimat increderea ca acestia vor semna contratele-cadru pentru anul 2011 astfel incit pacientii sa nu fie afectati. El a spus ca a fost abrogat articolul 144 care prevedea inlocuirea acestora cu medici de specialitate daca nu vor semna contractul-cadru, eliminarea bugetelor orientative si reducerea numarului si tipurilor de sanctiuni la care erau expusi medicii de familie. Irimie a mai spus ca Ministerul Sanatatii a facut demersuri si s-a inclus in contractul-cadru un spor de suta la suta pentru medicii de familie din Delta Dunarii.

"In plus, valoarea punctului a crescut la trei lei pe pacient la serviciu per capita de la la 2,1 lei, cit era prevazut, iar la plata pe serviciu a crescut de la 0,9 la 1,80. De asemenea, pe lista de servicii au fost trecute servicii noi care pina in 2011 erau trecute la plata per capita", a adaugat Cristian Irimie.

Cistigul maxim brut pe cabinet: 4950 de lei pe luna

Secretarul de stat a explicat ca bugetul unui cabinet de medic de familie se constituie din 50 la suta plata pacientilor asigurati inscrisi si 50 la suta din plata serviciilor, iar in contextul in care in timpul a cinci ore de program un medic poate realiza 20 de consultatii, la un numar maxim de consultatii, intr-o luna, poate cistiga brut, numai din plata pe servicii, 4.950 de lei.

"Noi am decis introducerea acestui contract-cadru pe doi ani pentru ca am considerat ca este nevoie de predictibilitate in sistem. Normele de aplicare ale acestui contract cadru se fac anual tocmai pentru ca bugetul alocat este anual si pot aparea diferente de la un an la altul, diferente care, noi suntem convinsi ca in sistemul de sanatate vor fi in plus si nu in minus", a spus secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

Irimie a mai declarat ca discutii cu reprezentantii medicilor de familie vor mai avea loc la Ministerul Sanatatii si CNAS si ca se asteapta decizia acestora.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate anuntase, joi, ca medicii pot veni sa semneze noile contracte de servicii si le-a recomandat doctorilor de familie sa-si calculeze veniturile dupa noile norme pentru a vedea ca multi au venituri mai mari. In replica, reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familiei/Medicina Generala (SNMF) si ai Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNMPF) au criticat afirmatiile lui Lucian Duta privind cresterea finantarii pentru medicii de familie.

De altfel, SNMF si FNPMF au transmis ca afirmatiile presedintelui CNAS, Lucian Duta, cu privire la medicii de familie, sint rauvoitoare si calomnioase.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii