O gafa de neiertat

duminică, 19 septembrie 1999, 23:00
2 MIN
 O gafa de neiertat

Imaginea Romaniei a iesit destul de sifonata dupa ce o imensa gafa a autoritatilor romane fost prezentata pe larg, la sfirsitul saptaminii trecute, in mediile de informare din Marea Britanie. Pe scurt, presa britanica pretinde ca o firma romaneasca, Romtehnica, ar fi incercat sa vinda mine antipersonal prin intermediul materialelor promotionale prezentate la Tirgul International pentru Sisteme de Echipamente pentru Aparare de la Chelsea, din sudul Londrei, cel mai mare tirg de profil din lume. Intentia Romtehnica ar fi una cit se poate de socanta deoarece minele antipersonal sint produse interzise prin lege in tara de peste Canalul Minecii, interzicerea acestora facind de altfel obiectul unei campaniei internationale duse de printesa Diana, iar Guvernul laburist facind din acest subiect una dintre profesiunile sale de credinta. Mai mult, atit Romania cit si Marea Britanie sint semnatare ale tratatului international de la Ottawa, de anul trecut, prin care folosirea acestui tip de arme a fost interzisa pe plan mondial.
Ministerul britanic al Apararii, care a fost intrebat in legatura cu acest incident, a informat insa ca a "verificat materialul publicitar" al tuturor firmelor care expun oferte la acest tirg, pentru a se asigura ca se respecta legislatia privind controlul vinzarilor de armament. Surprinzator insa, reprezentantii firmei romanesti, nu au fost de gasit. Guvernul britanic a anuntat grabnic ca va cerceta acuzatiile lansate de presa si a dat asigurari ca, daca se va dovedi necesar, va "lua masuri severe", mergind pina la chemarea in justitie a firmei incriminate.
La rindul sau, Ministerul Apararii de la Bucuresti a raspuns laconic acuzatiilor formulate la adresa activitatilor Regiei Romtehnica, precizind ca la expozitia de la Chelsea nu s-a facut reclama minelor antipersonal. Autoritatile romane precizeaza ca, de fapt, catalogul firmei a fost insotit de liste mai vechi de produse, care nu au mai fost actualizate, ceea ce reprezinta, in opinia ministerului roman, o regretabila eroare, pentru care s-au luat de altfel masuri de sanctionare a celor vinovati. "Precizam ca, din 1990 pina in prezent, nu au fost livrate si nici nu se intentioneaza sa se livreze la export nici un fel de mine antipersonal", se arata in continuarea comunicatului MApN.
Aceasta ultima precizare naste insa o intrebare: daca din 1990 nu au mai fost livrate la export mine antipersonal, atunci listele cu produse erau dinainte de 1989? Si cum aceasta presupunere pare greu de acceptat, a incercat atunci firma romana sa incalce un tratat la care Romania a aderat? Lucrurile ramin neclare, adaugindu-se unei alte intimplari similare, petrecute la inceputul razboiului din Golf, atunci cind Romania a fost acuzata ca a vindut Irakului focoase pentru rachete balistice. Atunci, ca si acum, situstia nu a fost lamurita, adaugind insa Romaniei un deficit de imagine. Fapt extrem de nefavorabil in perspectiva aderarii Bucurestiului la structurile euro-atlantice. (Ionel AFRASINEI)

Comentarii