"Magureanu a a fost organizatorul si beneficiarul afacerii Jimbolia"

joi, 03 august 2000, 23:00
3 MIN
 "Magureanu a a fost organizatorul si beneficiarul afacerii Jimbolia"

Noi detalii explozive in afacerea Jimbolia ies la iveala. Generalul de politie Ion Pitulescu l-a acuzat ieri pe fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, ca este organizatorul si beneficiarul direct al contrabadei cu produse petroliere, desfasurate pe la vama Jimbolia, in 1994-1995. Desi premierul Nicolae Vacaroiu a fost informat de catre Pitulescu, autoritatile nu au intreprins nimic.
Audierile de la Parchetul Curtii Supreme de Justitie in cazul contrabandei cu produse petroliere de la vama Jimbolia aduc dezvaluiri spectaculoase. Procurorii care ancheteaza afacerea Jimbolia l-au audiat ieri, in calitate de martor, pe fostul sef al Inspectoratului General de Politie, generalul Ion Pitulescu. Acesta a declarat raspicat ca transportul celor 1000 de vagoane cu produse petroliere pe la vama Jimbolia in perioada 1994-1995 nu era o activitate legala, deci nu avea acordul ONU, si ca "era o afacere personala a unor ofiteri SRI, fara sa implice institutia". Pitulescu i-a indicat, ca beneficiari directi ai acestor actiuni de contrabanda, pe seful SRI de atunci, Virgil Magureanu, si pe citiva ofiteri superiori apropiati acestuia, in contul carora au intrat banii rezultati din operatiune. "Au mai fost implicate cadre de la SRI, vama, Ministerul Transporturilor si probabil graniceri locali", a spus Pitulescu, indicind pe Gioni Popescu, fost sef al Departamentului logistic al SRI si pe coloneii Petre si Mataragiu. Pitulescu spune ca de aceasta afacere a stiut si fostul ministru al Transporturilor din timpul guvernului Nicolaie Vacaroiu, Aurel Novac, fara acordul si complicitatea caruia operatiunea nu ar fi avut sorti de izbinda. Despre afacerea Jimbolia, Magureanu i-ar fi spus lui Pitulescu ca a fost o operatiune de interes national. "L-am contrazis si Magureanu urmeaza sa dovedeasca acum ca nu este asa", a mai spus generalul.
Complicitatea sau inconstienta lui Vacaroiu?
Pitulescu declara ca, de existenta aceastor lucruri, autoritatile de atunci au fost informate, dar ca nimic nu s-a intimplat. In februarie 1996, Pitulescu a mentionat ca l-a informat verbal pe premierul Nicolae Vacaroiu, care nu a intreprins nimic in elucidarea cazului pina la sfrisitul mandatului sau, in noiembrie 1996.
Nicolae Vacaroiu ironizeaza acuzatiile aduse de generalul Pitulescu si le respinge in intregime. "Nu cunosc nici un fel informare verbala. Informarile se faceau, cind se faceau, oficial. Este un joc politic care nu-si are rostul. Inainte era firul rosu, acum la moda este embargoul. Nu este nici pe departe vorba de contrabanda. Nu aveam nici un fel de tangenta cu generalul Pitulescu si nici nu am fost implicat in nici un fel de discutii cu acesta".
Dar, cine au fost sponsorii acestei afaceri? Ca in cele mai multe afaceri necurate din timpul guvernarii PDSR, tot Bancorex este amestecat si in acest caz. Dupa unele surse de la Parchet, Bancorex a participat cu aproximativ 150 de milioane de dolari la desfasurarea operatiunii, dar nu a mai vazut nici un ban intors in visterie.
Declaratiile lui Constantinescu se adeveresc
Presedintele Emil Constantinescu a declarat, la inceputul lunii iulie, ca incalcarea de catre Romania a embargoului impus Iugoslaviei in anii 1994-1995, prin contrabanda cu petrol prin gara Jimbolia, a fost condusa de Serviciul Roman de Informatii si de Politia de Frontiera la "ordine venite de sus". "Sub conducerea SRI-ului de la acea vreme, sub conducerea Politiei de Frontiera si cu aprobarea sefului de gara din Gara Jimbolia, la ordine venite de sus, s-au transferat, noaptea, cantitati uriase de petrol", a afirmat Constantinescu, precizind ca "faptele sint clare, dovedite si, in momentul eliberarii rechizitoriului, ele vor deveni publice". Parchetul Curtii Supreme de Justitie cerceteaza legalitatea modului in care, in perioada 1994-1995,din statia CFR Jimbolia au fost expediate in localitatea sirbeasca Kikinda aproximativ 1.000 de vagoane-cisterna cu produse petroliere. (Mihai CHIPER)

Comentarii