SUA examineaza potentialul bazei Kogalniceanu pentru transporturi logistice in Afganistan

joi, 28 iulie 2011, 10:20
2 MIN
 SUA examineaza potentialul bazei Kogalniceanu pentru transporturi logistice in Afganistan

"Zona generala din Romania are capacitate rutiera, aeriana si maritima, astfel ca este foarte favorabila", a declarat locotenent-colonelul Greg Derner, ofiter de logistica la sediul Comandamentului European american din Stuttgart.

Baza Kogalniceanu este atractiva partial datorita apropierii sale de portul Constanta de la Marea Neagra, care ofera acces la alte rute de tranzit. Un alt avantaj este ca Romania, stat membru NATO, va permite transportul echipamentelor atat catre cat si dinspre Afganistan, a precizat Derner. Nu toate tarile permit traficul in ambele sensuri, a adaugat el.

Dar daca SUA isi vor intensifica operatiunile din Romania, nu inseamna ca vor trimite mai multi militari americani pentru a executa misiunea, ci mai degraba U.S. TRANSCOM va contracta localnici. Acest lucru va elibera personalul si capacitatile militare americane si va consolida economia locala, a apreciat Derner. "Armata va avea un rol de supraveghere (…). Nu preconizam deloc sa stationam oameni acolo", a subliniat el.

Pentru Statele Unite, transportul echipamentelor in si din Afganistan a intampinat mai multe probleme. Tranzitul terestru prin Pakistan s-a dovedit riscant, multe convoaie fiind atacate de talibani. Tulburarile politice din Kirgizstan au perturbat zborurile de la baza aeriana Manas mult timp, iar Rusia a impus restrictii asupra bunurilor care pot fi transportate cu tranzitarea teritoriului sau.

In timp ce baza din Romania nu va elimina toate provocarile, organizarea mai multor misiuni de transport din Romania va reduce unele presiuni, a apreciat Derner. Evaluarea potentialului bazei ca un centru multilateral ar urma sa dureze cateva luni.

Militarii din cadrul Contingency Response Wings testeaza capacitatea bazei aeriene Mihail Kogalniceanu incepand din mai. In prezent, circa 70 de membri ai Fortelor aeriene se pregatesc sa incheie faza finala a operatiunii, livrarea a 1.000 de tone de echipament catre Brigada 172 de Infanterie. Potrivit locotenent-colonelului John Platte, care conduce misiunea de evaluare din Romania, aceasta se desfasoara fara probleme. (Mediafax)

Comentarii