Un Parlament unicameral ar aduce economii de 200 miliarde de lei anual

joi, 14 octombrie 1999, 23:00
2 MIN
 Un Parlament unicameral ar aduce economii de 200 miliarde de lei anual

Liderii UFD au anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, propunerile pentru modificarea Constitutiei Romaniei, apreciind ca un astfel de demers este necesar intrucit actuala Constitutie "reflecta ansamblul conjunctural al perioadei in care a fost elaborata"
Senatorul Emil Tocaci a explicat ca modificarile sint necesare, deoarece Adunarea Constituanta, care "este responsabila de actuala Constitutie", era "dominata" de reprezentantii Frontului Salvarii Nationale, care "aveau stereotipuri de gindire formate in anii comunismului si erau marcati de teama ca acest balast ideologic sa nu se reflecte in atitudinea lor". Din acest motiv ei s-au lasat influentati de Legea fundamentala a altor state democratice, "operind transplanturi fara adaptarea necesara la realitatile Romaniei", a spus Tocaci.
Propunerile de modificare a Constitutiei se refera la garantarea dreptului de proprietate, trecerea la un Parlament unicameral, ceea ce, potrivit secretarului general al UFD, Paul Ghitiu, ar duce la o economie de aproximativ 200 de miliarde anual, renuntarea la conceptul de imunitate parlamentara "pentru a se ajunge la maturizarea clasei politice si pentru evitarea accesului in Parlament a persoanelor care au nevoie de o astfel de imunitate". De asemenea, liderii UFD au propus modificarea articolelor care permit Guvernului sa emita Ordonante de Urgenta, anuntind ca, de la inceputul acestei legislaturi, Guvernele au emis 296 de Ordonante.
Liderii UFD au acuzat UDMR ca, desi este organizatie culturala, functioneaza ca partid politic deoarece reglementarile din actuala Constitutie au determinat promulgarea unei Legi a partidelor politice foarte permisiva. Ei au sustinut ca UDMR primeste bani de la buget atit in calitate de organizatie culturala a unei minoritati nationale, cit si ca partid politic si ca, in opozitie cu reglementarile unui stat de drept, in cazul acestui partid societatea civila nu este delimitata de cea politica. Senatorul Paul Ghitiu a opinat ca etnicilor maghiari "le este rapita posibilitatea optiunii ideologice", acuzind UDMR ca este "o fosila continuatoare a partidului unic, care reprezinta pe toata lumea".
Alte propuneri de modificare a Constitutiei prezentate de UFD se refera la dreptul cetatenilor straini de a cumpara terenuri in Romania, acordarea dreptului de vot tinerilor care devin majori in anul alegerilor si interzicerea acestui drept persoanelor care implinesc 18 ani dupa intrarea in vigoare a acestei Constitutii, dar care nu au absolvit studiile obligatorii. Liderii UFD considera ca Legea fundamentala a Romaniei se poate schimba in urmatorii cinci ani, deoarece au observat ca si alte partide politice doresc aceasta schimbare. (Radu BUJOR)

Comentarii