__UNTITLED__

vineri, 13 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 __UNTITLED__

Romania se afla in categoria statelor care nu fac eforturi semnificative pentru impiedicarea exploatarii fiintelor umane, potrivit unui raport intocmit de Departamentul de Stat al SUA si dat publicitatii joi. Peste 700.000 de persoane sint victime ale traficului cu fiinte umane in intreaga lume, anual, potrivit acestui raport, primul de acest gen realizat de Departamentul de Stat. Documentul exista pe site-ul Departamentului de Stat.
Publicarea acestui raport de 100 de pagini, intitulat "Raport referitor la traficul cu fiinte umane", se inscrie in cadrul unei legislatii adoptate in anul 2000 de Congresul SUA, care a solicitat redactarea sa. Autorii lui au examinat trei categorii de state: cele care raspund criteriilor stabilite de legea votata de Congres, cele care nu raspund, dar fac eforturi pentru a impiedica acest flagel, si cele care, dimpotriva, nu fac eforturi semnificative. La aceasta a treia categorie se inscrie Romania. Alaturi de ea se mai afla: Albania, Bahrein, Belarus, Bosnia-Hertegovina, Birmania, R.D. Congo, Gabon, Grecia, Indonezia, Israel, Kazahstan, Liban, Malaysia, Pakistan, Qatar, Rusia, Arabia Saudita, Coreea de Sud, Sudan, Turcia, Emiratele Arabe Unite si Republica Federala Iugoslavia.
Potrivit raportului, "Romania este principala tara de origine pentru traficul cu femei catre Turcia, Italia, Grecia si Balcani, pentru exploatarea sexuala. La rindul lor, si barbatii fac obiectul exploatarii, in special in domeniul muncii agricole in Grecia. Guvernul Romaniei nu intruneste standardele minime pentru combaterea acestui fenomen, dar, recent, a lansat o serie de masuri radicale pentru combaterea fenomenului. Data fiind lipsa de resurse si coruptia la nivel inalt, multi oficiali locali privesc acest fenomen ca pe un lucru mai putin important si trateaza victimele ca pe cazuri sociale izolate. Desi Romania nu are legi specifice pentru exploatarea umana, exista legi care interzic elemente ale acestui fenomen, cum ar fi proxenetismul si violul. In aprilie 2001, Guvernul a numit un coordonator national care sa combata exploatarea umana si recent-creata brigada antitrafic uman a arestat trei persoane acuzate de trafic cu persoane. Guvernul a stabilit o comisie interministeriala care sa intocmeasca un proiect de lege pe aceasta tema. Guvernul a acordat Organizatiei Internationale pentru Migratie un sediu in Bucuresti, dar acesta nu acorda asistenta directa victimelor".
Studiul realizeaza, cu precizie, un tablou al conditiilor in care persoanele respective sint indepartate de domiciliul lor, orasul de orgine sau chiar tara, pentru a fi exploatate in alte locuri, cu titlul de mina de lucru ieftina. "Aceste persoane muncesc din greu in ateliere, pe marile santiere, in case de toleranta si la cimp. Ele sint lipsite de drepturi, supuse, atit ele, cit si familiile lor, la amenintari si violente si traiesc in conditii oribile si periculoase", se poate citi in acest raport. Secretarul american de Stat, Colin Powell, a afirmat, joi, ca doreste ca acest raport sa "atraga atentia lumii in privinta acestei probleme si sa declanseze reactii internationale" pentru a o putea combate. Pentru realizarea acestui studiu au fost puse in miscare 186 de ambasade americane din intreaga lume, care au cules date, alaturi de ONG-uri si organizatii umanitare, cum ar fi Amnesty International.
Potrivit raportului, incepind cu anul 2003, statele din categoria a treia, in care se afla si Romania, "vor putea fi supuse anumitor sanctiuni, in principal referitoare la stoparea asistentei fara caracter umanitar sau comercial. Aceste state ar putea totodata sa fie confruntate cu opozitia SUA in privinta asistentei (cu exceptia celei umanitare, cu caracter comercial si anumite programe pentu dezvoltare) furnizate de institutii financiare internationale, in special cele acordate de FMI si Banca Mondiala. Anumite sanctiuni ar putea fi diminuate in anume conditii, inclusiv in situatia in care presedintele SUA decide ca interesul national ar putea dicta aceste exceptari". (Dan POPA)

Comentarii