A venit primavara: durerile de stomac sint in top

vineri, 20 aprilie 2007, 16:14
2 MIN
 A venit primavara: durerile de stomac sint in top

Daca tratamentul fitoterapeutic recomanda anumite plante pentru a elimina durerile sau incovenientele afectiunilor aparatului digestiv, nu trebuie uitat ca tratamentul trebuie sa tina seama si de ceea ce reprezinta aceste afectiuni in planul subtil.

In plan subtil, bolile de stomac sint cauzate de reactii de respingere, neacceptare instinctiva a unor situatii sau persoane. Afectiunile gastrice sint dezechilibre ale centrului al treilea de forta – centru al individualizarii si al afirmarii personalitatii, vointei, autoritatii. Astfel ca stiind aceste lucruri se poate actiona si la nivel psihologic pentru a ajunge la vindecare.

Gastritele, ulcerul gastric si duodenal sint cauzate de hipersecretia si hiperaciditatii sucului gastric, ca urmare a alimentatiei neregulate si nerationale, a abuzului de acool, tutun si condimente, ceai sau cafea. Factori favorizanti ai acestor neplaceri sint stresul, minia, iritabilitatea, nesiguranta, anxietatea.

In afectiunile gastrice, dar si in alte suferinte digestive, principalul factor terapeutic il constituie regimul igieno-dietetic.

Fitoterapia recomanda plante ce contin substante active care pot neutraliza aciditatea gastrica, au actiune antiinflamatoare, calmanta si cicatrizanta.

Galbenelele

Contin saponozide, steroli, flavonozide, carotenoide, taninuri, vitamina C, substante proteice, saruri minerale. Au actiune trofica, protectoare, cicatrizanta, antiinflamatoare, antispastica, imunostimulatoare si antitumorala.

In plan subtil, purifica emotiile „fierbinti", elimina influentele nocive subtile sau grosiere. Infuzia se prepara din doua lingurite de inflorescente la 200 ml apa din care se beau doua cani pe zi – prima pe stomacul gol.

Obligeana

Contine ulei volatil, amidon, rezine. Are actiune antispastica, cicatrizanta. In plan subtil, induce calm, putere de concentrare, mobilizare, organizare, buna-dispozitie, vitalitate. Rizomii pot fi folositi sub forma de pulbere sau decoct.

* pulbere – 1/2 lingurita, de 2-3 ori pe zi, inaintea meselor;

* decoct dintr-o lingurita rizomi la 200 ml apa; aceasta cantitate se bea in 2-3 reprize, intre mese.

Lemn-dulce

Contine saponozide, flavone, cumarine, fitosteroli, glucide, substante minerale, proteine, substante amare, vitamina B. Are actiune antiinflamatoare de tip cortizonic, antialgica, antibacteriana, antitoxica, cicatrizanta, antiulceroasa.

In plan subtil, elimina inchistarile, inhibitiile, alina, sustine, confera forta, vitalitate, incredere in placerea de a trai si de a savura bucuriile vietii. Infuzia se prepara dintr-o lingura de amestec – radacina de lemn-dulce si musetel (in parti egale) la 250 ml apa din care se bea treptat, in cursul unei zile.

Maceratul la rece se prepara din jumatate lingurita radacina la 200 ml apa (timp de 8 ore). Se bea treptat, in timpul unei zile. Este recomandat sa fie asociat cu musetel pentru a atenua actiunea iritativa la nivelul mucoasei gastrice.

Alte plante si remedii

Remediile care contin aloe vera, gheara-mitei, merisor, polen, miere de albine, laptisor de matca sint de un real folos pacientilor care sufera de afectiuni digestive.

Gemoterapia recomanda muguri de smochin, in tratamentul afectiunilor esofagiene si gastrice, reflux gastro-esofagian cu esofagita de reflux: 50 picaturi, inainte de mese, si muguri de tei, 50 picaturi – seara (actiune sedativa).

Comentarii