Apa, sursa vietii si a longevitatii

vineri, 04 noiembrie 2011, 20:34
4 MIN
 Apa, sursa vietii si a longevitatii

Dupa aer, ceea ce ne tine in viata este apa. Si cit de minunata este! 70% din planeta este acoperita cu apa. Corpul uman contine 70% apa, iar procentul este diferit in functie de virsta: la copilul mic corpul este format din 80% apa, iar la persoanele virstnice procentul de apa scade la 60-65%). Apa in corp este distribuita astfel: celulele contin 60-90% apa, muschii – 70-75%, creierul – 85%, oasele – 20-25% apa.

Toate functiile organismului, absolute toate, au nevoie de apa. Sint conditionate de existenta apei: respiratia, digestia, activitatea hormonala, termoreglarea, activitatea musculara, eliminarea toxinelor, circulatia singelui, vazul, vorbirea. Cind 20% din cantitatea de apa din corp se pierde, viata omului inceteaza. De altfel, apa este dizolvant pentru substantele ingerate. Ea este mediul si in care se desfasoara cele mai multe reactii chimice legate de metabolismul substantelor si deci de viata. In organismul uman au loc numeroase reactii chimice care dau nastere la caldura, energie si la metabolismul necesar vietii. Aceste reactii au nevoie de un mediu apos, altfel substantele nu se pot desface in ioni iar reactiile nu pot avea loc. Pe linga aceasta apa insasi este un electrolit slab, care se disociaza in ion de hidrogen (H^) si hidroxil (OH-). Acesti ioni au proprietati catalitice, ei accelerind un numar considerabil de reactii care in mod normal ar dura zile intregi, in prezenta ionilor reactiile au loc in citeva secunde.

Un alt rol important este acela ca apa acumuleaza si degaja caldura prin evaporare. Aceste insusiri ale apei au un rol foarte important in fiziologia termoreglarii, mentinind temperatura corpului. La temperaturile ridicate ale verii organismul uman primeste mult mai multa caldura decit are nevoie. Daca aceasta caldura nu s-ar elimina organismul ar avea mult de suferit. Din fericire organismul dispune de o serie de mijloace de eliminare a caldurii. Schimbarea apei din stare lichida in stare gazoasa presupune o pierdere de caldura. In corpul omenesc fiecare gram de apa evaporat de pe suprafata pielii, prin transpiratie, la temperatura camerei, inlesneste pierderea a 580 de calorii.

Apa ajuta la transportul si la absorbtia substantelor nutritive in tot corpul, fiind solvent pentru numeroase minerale: Na, Ca, K, Mg, Cl. Ajuta digestia si previne constipatia. Mentine functia corecta a rinichilor, dilueaza si epureaza deseurile. Apa controleaza echilibrul acido-bazic si este mediul principal de transmitere a informatiilor catre toate celulele corpului uman.

Cind si cita apa bem?

Dupa ce bem apa aceasta ajunge in stomac si in intestine de unde este transportata de singe in tot organismul, fiind retinuta la nivelul tuturor tesuturilor din organism. Rezerva de apa a organismului o constituie in special muschii si pielea, datorita volumului lor mare. Pe linga acestea si celelalte organe si parti ale copului omenesc au in compozitia lor o cantitate insemnata de apa (ficatul, creierul, plasma sanguina, celulele, plaminii).

In mod normal, organismul uman are nevoie zilnic de 2-3 litri de apa. Uneori aceasta nevoie creste la zeci de litri de apa. Intrebarea este de ce e nevoie sa „schimbam apa din organism"? Este limpede ca daca eliminam apa trebuie sa o si punem si inapoi.

Cum se elimina apa?

Apa se elimina din organism in primul rind prin rinichi (1 litru si jumatate pe zi). De fapt pierderea aceasta variaza intre 0,6-2 litri pe zi. In unele cazuri se pot atinge valori foarte mari. Astfel, in boli precum diabetul, pot fi eliminate cantitati uriase de urina (8-10 litri pe zi). Rinichii au un rol foarte important. Ei extrag din singe toate substantele nefolositoare sau daunatoare organismului pe care acesta le-a adunat din tesuturi si organe. Pentru a arunca afara aceste substante este neaparat nevoie de apa, in care aceste substante sint dizolvate. Restul apei se elimina prin plamini, sub forma de vapori, prin intestine si prin piele.

O mare parte din apa se pierde prin plamini. In respiratia accelerata la om, in timpul muncii sau efortului fizic, cantitatea de apa care se elimina prin plamini creste. Oamenii care muncesc in conditii de temperaturi ridicate pot pierde pina la 6-10 litri de apa pe zi. In fiecare zi avem nevoie de 8 pahare de apa, respectiv 2 litri de apa. Apa, nu suc, supa, cafea, ceai s.a. Lipsa apei este cauza numarul unu a oboselii din timpul zilei. O scadere de 2% de apa din organism poate duce la pierderea temporara a memoriei, dificultate in calculele de baza de matematica si probleme de focalizare in fata monitorului sau a unui document important. Durerile de oase si de articulatii se calmeaza daca se beau cele 8 pahare de apa pe zi.

Este important de stiut ca:

– niciodata sa nu se bea apa in timpul mesei (diluarea salivei si a sucului gastric da nastere unei digestii incetinite, iar mincarea ajunge in stomac, stagneaza si se altereaza);

– ideal este sa bei apa intre mese, la minim o ora dupa masa si la 30 minute inainte de masa;

– este recomandat sa nu se bea apa inainte de somn, pentru ca alunga somnul;

– apa sa nu fie rece, caci ar solicita efort din partea organismului sa incalzeasca lichidul la nivelul de asimilare;

– cafeaua, sucul, ceaiurile si bauturile dulci nu pot inlocui apa, dimpotriva, ele cresc nevoia de apa, mai mult decit atit, sint considerate alimente pentru organism.

Comentarii