Buruienile medicinale folosite contra alergiilor

vineri, 29 iunie 2007, 17:00
2 MIN
 Buruienile medicinale folosite contra alergiilor

Perioada de vara este perioada in care persoanele alergice trebuie sa evite contactul cu polenul de secara, patlagina si macris. Polenul poate determina aparitia rinitei alergice, care se manifesta prin secretii nazale abundente, stranuturi frecvente, senzatii de mincarime la nivelul nasului, nas infundat, lacrimare. Rinita alergica poate fi intermitenta sau persistenta, apare imediat dupa expunarea la alergen si dureaza atit cit dureaza expunerea, contactul cu alergenul.

Rinita alergica creeaza disconfort, oboseala, iritabilitate, lipsa de concentrare. Poate provoca infectii la nivelul sinusurilor, urechii sau poate favoriza aparitia astmului bronsic.

In plan subtil, alergia este o reactie iritativa, de respingere a unui element din mediu care nu poate fi asimilat la parametrii proprii ai organismului, neadaptare la o realitate diferita de ceea ce ne caracterizeaza. Reactia organismului este una agresiva, fierbinte.

Cum tratam alergiile?

Tratamentul antialergic presupune pe termen lung inlaturarea inertiei, a atasamentului (componenta de apa) si pe termen scurt, eliminarea reactiei fierbinti excesive (componenta de foc).

Fitoterapia recomanda in tratamentul alergiilor dezintoxicarea organismului, eliminarea impuritatilor si realizarea unei atitudini flexibile, tolerante, deschise.

Sint recomandate plantele cu gust amar (acesta fiind considerat un gust rece) si astringent.

Plante medicinale pentru alergici

Trei-frati-patati este recomandata in tratamentul alergiilor digestive, eczemelor, astmului bronsic, edemelor.

In plan subtil induce maleabilitate, adaptabilitate, elimina hipersensibilitatea, balastul emotional, aduce multumire, calm, liniste, armonie, incredere.

Brusturele este recomandat in tratamentul afectiunilor renale, cutanate (dermatite, furunculoza, alopecie), hepato-biliare, respiratorii.

In plan subtil indice siguranta, incredere, stabilitate, vitalitate, concentrare, elimina toxinele psiho-emotionale, protejeaza de reactii excesive produse de stimuli minori.

Cicoarea este folosita in afectiuni hepato-biliare, digestive, urinare (litiaza si infectii urinare), cutanate (acnee, dermatita, eruptii alergice), articulare (guta, reumatism), astenie, debilitate, anemie. Are actiune depurativa, diuretica, laxativa, hipotensiva, antiaritmica, tonica.

In plan subtil protejeaza de frici vechi, de agresiunile externe, stabilizeaza, intareste, confera tonus, vointa.

Frunzele de maslin au actiune diuretica, antipruriginoasa, calmanta. Sint recomandate pacientilor cu reactie alergica insotita de prurit intens, care se manifesta ziua si noaptea.

Ce spune gemoterapia?

Recomandarile gemoterapice se rezuma la tratamentul cu ajutorul extractelor din plante. Cele care sint folosite sint: mugurii de coacaz negru, mugurii de fag, mugurii de mesteacan pufos, mladitele de rozmarin.

In tratamentul urticariei doza de muguri de coacaz se poate creste dupa recomandarea specialistului. Pentru pacientii care prezinta eczeme, sint recomandate extractele din mladite de cedru, muguri de nuc si muguri de arin negru.

Comentarii