Ce putem face cu menta?

vineri, 24 aprilie 2009, 17:29
2 MIN
 Ce putem face cu menta?

O data cu venirea primaverii si a caldurii apar si primele probleme: se inmultesc bacteriile, puful, polenul si praful dau alergii si trecerile bruste de temperatura de la zi la noapte aduc raceli si guturaiuri. Una dintre plantele care ne poate ajuta in perioadele acestea si foarte cunoscuta de toti izma buna sau menta, Mentha piperita.

In orice gradina a caselor de la sate, si nu numai, intr-un colt al curtii sau pe sub garduri oamenii si-au plantat menta, fiind considerata un adevarat panaceu in diaree, raceli si gripe. Menta este considerata o planta rece fiind excitanta al nervilor sensibili la frig.

De asemenea dizolva tensiunile si crisparile inducind calm si relaxare.
Frunzele si partea aeriana a plantei contine lipide, acizi fenolici, parafine, taninuri, flavoniode, glucide, carotide, enzime, vitamine, saruri minerale, uleiuri eterice complexe, alcooli, fenoli etc. Radacinile nu contin ulei eteric. Datorita constituentilor sai menta este astringenta prin taninuri, antiseptica prin uleiul volatil si taninuri. Mentholul pe care il contne are actiune tonica conferind incredere. Este diuretica prin flavonoide actionind la nivel subtil asupra echilibrului si armoniei in relatiile cu ceilalti.

Menta opreste inmultirea bacteriilor, are efecte antiinfectioase si lupta impotriva infectiilor, este gastrointestinala si calmanta biliara, asigura evacuarea gazelor intestinale si calmeaza durerile intestinale, fluidifica secretia biliara, actioneaza impotriva diareei si a reumatismului, activeaza transpiratia, declanseaza o eliminare mai amre a urinei, este fortifiant al sistemului nervos si ajuta la inlaturarea durerii.

Recomandarile terapeutice sint multiple. Poate fi utilizata in litiaza biliara si renala, afectiuni ale pancreasului, balonari, diaree, voma, nervozitate, reumatism si dezinfectant bucal.

De la izma se recolteaza frunzele ajunse la maturitate sau planta intreaga cind florile sint inflorite in proportie de 20%, atunci cind planta are potentialul terapeutic cel mai ridicat.

Atentie! Consumul excesiv de menta da intoxicatii grave, si este contraindicat bolnavilor de ulcer.

Comentarii