Florile de sunatoare si tei tonifiaza si stimuleaza pielea obrazului

vineri, 14 octombrie 2011, 18:56
2 MIN
 Florile de sunatoare si tei tonifiaza si stimuleaza pielea obrazului

Sunatoarea, planta medicinala foarte cunoscuta, se foloseste in special pentru actiunea stimulatoare si tonifianta pe care o exercita asupra tenurilor uscate, imbatrinite si lipsite de suplete. De obicei este utilizata sub diverse forme: comprese cu infuzii in tratamentele tuturor tipurilor de ten sau comprese cu ulei de sunatoare.

Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta uscata si 150 ml apa clocotita. Compresele muiate in infuzie se aplica pe ten la temperatura camerei.

Uleiul de sunatoare se poate obtine prin macerarea florilor in ulei de masline sau de floarea soarelui, timp de o luna.

O alta reteta se poate obtine din 20 g flori de sunatoare uscate puse la macerat o zi (24 ore) cu doua linguri de alcool dublu rafinat. Dupa expirarea timpului se adauga 250 ml de ulei de masline sau de floarea soarelui. Amestecul se fierbe pe baie de aburi trei ore, amestecindu-se din cind in cind cu o lopatica de lemn sau portelan. Apoi se lasa la decantat trei zile si se strecoara printr-un tifon. Dupa o zi se strecoara din nou apoi lichidul obtinut se pastreaza la loc racoros in sticle inchise la culoare.

Pentru tenurile grase se poate prepara otetul de toaleta din sunatoare, salvie si rozmarin in parti egale.

Mastile cu efect astringent, antiseptic si cicatrizant vor contine sunatoare sub forma de infuzie sau decoct amestecat cu argila sau amidon.

Teiul catifeleaza pielea

Cosmetica naturala foloseste de la tei atit florile cit si frunzele. Datorita substantelor active pe care le contine, mucilagii, flavonoide, zaharuri, acetil colina teiul are efecte de catifelare, protectie si hranire a pielii tenurilor iritate. In tratamentele cosmetice infuzia concentrata de tei este indicata sub forma de comprese aplicate pe ten, git si decolteu pentru catifelarea si intretinerea tineretii si prospetimii pielii, dar si in tratamentul tenurilor iritate.

Pentru indepartarea cearcanelor se amesteca tei cu albastrele si se pregateste infuzie. Aceasta se aplica sub forma de comprese pe pleoape timp de 15 minute inainte de culcare.

Tenurile ofilite pot beneficia de binefacerile teiului. Se realizeaza o masca compusa din patru linguri infuzie de tei, o lingura de lapte praf si o lingura de tarite de griu sau argila. Se amesteca pina la obtinerea unei paste care se aplica pe ten si git si se mentine 15 minute. Se indeparteaza cu ajutorul unei infuzii slabe de tei. Masca hraneste si invioreaza tenurile ofilite.

Teiul este un foarte bun calmant  si decongestiv si poate fi folosit si in baile locale, pentru a odihni picioarele obosite. (M.A.)

Comentarii