Frunzele de feriga bune contra reumatismului

vineri, 09 noiembrie 2007, 19:14
2 MIN
 Frunzele de feriga bune contra reumatismului

Daca veti calatori prin padurile noastre submontane veti observa ca in locurile jilave sau cu pamintul reavan, in locuri umbrite, creste o planta luxurianta ce aminteste parca de vremuri disparute. Este feriga, Dryopteris filix-mas, una dintre plantele iubitoare de umiditate. Este raspindita peste tot in Europa, Asia si America.

Fiind o buruiana sensibila la poluarea atmosferica o vom intilni mai ales acolo unde nu exista poluare, mai ales in paduri. De la feriga se recolteaza rizomul din luna septembrie si pina in luna noiembrie. Trebuie tinut seama ca, la recoltare, sa se culeaga una din trei plante pentru a asigura regenerarea acesteia. Rizomul ferigii nu se spala, dar se curata astfel incit frunzele si petiolul vechi sa fie indepartate apoi usuca suspendat la umbra.

In medicina populara este utilizata pentru eliminarea viermilor intestinali fiind considerata cel mai bun remediu in eliminarea teniei.

Rizomul contine acid falicic, acid flavonidic, ulei volatil, tanin, ulei gras, aspidinol, albaspidina. Datoria acestor compusi feriga este utilizata si in industria farmaceutica.

Tratamentul pentru eliminarea viermilor intestinali si al teniei este destul de simplu. Se utilizeaza praf de rizom de feriga si miere de albine. O lingurita de pulbere se amesteca cu miere de albime foarte bine apoi se imparte in 16 doze pentru adulti. Pentru copii se utilizeaza numai jumatate din cantitate, 13 doze. Cu o zi inainte de tratament se bea lapte apoi deloc. A doua zi se beau dozele din trei in trei minte, una dupa alta. Se controleaza in scaun eliminarea teniei. Daca nu s-a eliminat atunci se reia dupa o saptamina acelasi tratament.

Alte utilizari ale ferigii sint si in boli ale pielii: edeme ale picioarelor, plagi. De asemenea se pot face comprese calde cu decoct din feriga sau cu aplicatii proaspete cu frunze de feriga pentru reumatism sau guta.

De asemenea se stie ca pestele invelit in frunze de feriga nu se strica iar frunzele puse intre cartofii sau radacinoasele pentru iarna le ajuta sa se conserve mult mai bine si sa le prelungeasa perioada de pastrare.

Comentarii